Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας

Η αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας

Η κατάσταση είναι δυσάρεστη. Ξαφνικά η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολη θέση - σε μια συγκυρία μάλιστα κρίσιμη για την περιοχή

Το πολιτικό βαρόμετρο υφίσταται συνεχείς αυξομειώσεις στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Με αφορμή το ζήτημα του μουσουλμάνου «πάστορα» Γκιουλέν, που ο Ερντογάν απαιτεί να εκδοθεί στην Τουρκία λόγω υποτιθέμενης ανάμειξής του στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, οι δύο χώρες έχουν βρεθεί πολύ συχνά στο ναδίρ των διπλωματικών σχέσεων.

Η αγορά πυραύλων από τη Ρωσία και η συνακόλουθη σχεδόν ματαίωση, με πρωτοβουλία του Κογκρέσου, αγοράς αμερικανικών πολεμικών αεροπλάνων οδήγησε την Αγκυρα πολύ μακριά από τον πατροπαράδοτό της σύμμαχο. Τραμπ και Ερντογάν δεν δίστασαν να ανταλλάξουν μεταξύ τους κι ελάχιστα φιλικές «φιλοφρονήσεις».

Το κλίμα άρχισε και πάλι αναπάντεχα να αλλάζει τελευταία, χωρίς κάποια ιδιαίτερη αφορμή. Ενώ οι σχέσεις Αγκυρας – Μόσχας έδειχναν θεαματικά να βελτιώνονται, κι όχι μόνο λόγω της αγοράς των πυραύλων, ξάφνου η Ουάσιγκτον άρχισε να μεταβάλλει στάση. Δίχως ιδιαίτερη εξήγηση, η προμήθεια των αεροπλάνων εγκρίθηκε ενώ στον Ερντογάν ανετέθησαν η «ειρήνευση» της Συρίας και ο «χειρισμός» των Κούρδων. Κι όλα αυτά δίχως κάποια επίσημη τουρκική δέσμευση για εγκατάλειψη των ρωσικών πυραύλων!!

Πώς έφθασαν τα πράγματα ώς εκεί; Σε μια περίοδο μάλιστα που οι περισσότεροι σχολίαζαν την «απόλυτη απομόνωση» της Τουρκίας – και λόγω διεθνών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ! Πρέπει να θυμόμαστε πως η Τουρκία ποτέ δεν έπαυσε να είναι σημαντικό διπλωματικό «οικόπεδο». Του οποίου η τιμή είναι πάντα δελεαστική. Και πως εργάζεται πάντα πυρετωδώς στο διεθνές σκηνικό.

Εξυπακούεται πως με κάποιον τρόπο επείσθη το περιβάλλον Τραμπ πως το συμφέρον των ΗΠΑ συμβαδίζει με αναβάθμιση του τουρκικού παράγοντα στην περιοχή. Κι αντίστοιχα δείχνει τραγική αδράνεια της ελληνικής διπλωματίας.

Η κατάσταση είναι δυσάρεστη. Ξαφνικά η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολη θέση – σε μια συγκυρία μάλιστα κρίσιμη για την περιοχή. Η Ελλάδα οφείλει να οργανωθεί διεκδικώντας για τον εαυτό της σημαντικότερο ρόλο από αυτόν που φαίνεται να κατακτά η Τουρκία. Αξιοποιώντας θετικά τις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες και την ΕΕ που τη στιγμή αυτή αντιπαθεί την Τουρκία. Οπως και πιθανή ρήξη σχέσεων Αγκυρας – Μόσχας  στο μέτωπο της Συρίας (Κουρδικό)…

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024