Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοτζιάς: Η πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει βρεθεί από το 2017

Κοτζιάς: Η πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει βρεθεί από το 2017

«Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στη κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν τη συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους έναν αναγκαίο συμβιβασμό» δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο MIA

«Το μέλλον ανήκει στη φιλία μας» είναι το μήνυμα που στέλνει στους Σκοπιανούς ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος εμφανίζεται βέβαιος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Παράλληλα, αφήνει νέες αιχμές κατά της κυβέρνησης

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί. Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στη κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν τη συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους έναν αναγκαίο συμβιβασμό» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος σε αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο MIA της ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος, ωστόσο, αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης, καθώς, όπως υποστηρίζει, «δεν προώθησε επαρκώς τη Συμφωνία στο εσωτερικό της Ελλάδας, αφού υπήρχε η άποψη ότι δεν έπρεπε να γίνει καμπάνια ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα, λόγω του κ. Καμμένου».

Σε ερώτηση αν θα άλλαζε κάτι στη συμφωνία σε περίπτωση που μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω, ο κ. Κοτζιάς εμφανίζεται απόλυτος, απαντώντας «τίποτα».

«Πρώτον, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και δεύτερον είναι μια υποθετική ερώτηση και δεν έχει νόημα στην πολιτική […] Νομίζω το αποτέλεσμα είναι καλό και χρήσιμο και είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών θα υπάρχουν ανάμεσα και στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι υπάρχει αυτή η φιλία και τώρα της δώσαμε το θεσμικό πλαίσιο να εκφραστεί και να υλοποιηθεί» προσθέτει.

Στο μεταξύ, ο τέως υπουργός χαρακτηρίζει «ηλιθιότητες» τις θέσεις που υποστηρίζουν πως «εμείς παίρνουμε τα Σκόπια από εσάς, κι εσείς τη Θεσσαλονίκη από εμάς», σημειώνοντας πως «μόλις περάσει ένα διάστημα δύο – τριών ετών από την κύρωση της συμφωνίας και από τις δύο χώρες και όλοι δουν ότι η ζωή αλλάζει μόνο προς το θετικότερο με αυτή τη συμφωνία, τότε νομίζω ότι θα περπατώ γελώντας στους δρόμους των Σκοπίων».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που συνάντησε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζει ότι η αρχική δυσκολία ήταν πριν από την κυβέρνηση Ζάεφ και Ντιμιτρόφ.

«Αυτή ήταν η περίοδος που ο Ποπόφσκι ήθελε να ανοίξει διάλογος, μέσα στο δικό του πλαίσιο, αλλά ο Γκρουέφσκι αρνείτο. Ήταν μία περίοδος που συνομιλούσα με την αλβανική μειονότητα στα Σκόπια, όπως κάνω και τώρα, και με τον κ. Ζάεφ, που τότε ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ τότε με παρότρυνε να συνομιλώ μόνο με τον αρμόδιο υπουργό Έξωτερικών. Πιστεύω ότι αυτές οι προσπάθειές μου τους ενοχλούσαν. Αλλά εγώ ήμουν βαθιά πεπεισμένος ότι έπρεπε να ανοίξει απευθείας διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς όσο περισσότερα είναι τα εμπλεκόμενα μέρη, οι διαπραγματεύσεις γίνονται δυσκολότερες, αφού το κάθε μέρος έχει τα δικά του κριτήρια και τους δικούς του στόχους».

Παράλληλα,, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει χαριτολογώντας πως «δε νομίζω ότι θα πεθάνω χωρίς να επιστρέψω στη χώρα σας. Εξάλλου, έχω το δικαίωμα να επιστρέψω. Πιστεύω ότι η χώρα σας είναι όμορφη. Πρέπει να σας πω ότι τα Σκόπια μού άρεσαν περισσότερο με χιόνι».

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024