Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφαίμαξη για το υπερπλεόνασμα, αλλά ψίχουλα για το κοινωνικό μέρισμα

Αφαίμαξη για το υπερπλεόνασμα, αλλά ψίχουλα για το κοινωνικό μέρισμα

Η κυβέρνηση φτιάχνει υπερπλεόνασμα για να μοιράσει προεκλογικά ψίχουλα

Με στάση πληρωμών σε φορείς του Δημοσίου αλλά και «πάγωμα» επιστροφών φόρων σε επιχειρήσει η κυβέρνηση εμφανίζει ένα υπερ – πλεόνασμα ύψους 7,626 δισ. ευρώ και παρόλα αυτά μοιράζει ψίχουλα στους φορολογούμενους.

Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα υπερπλεόνασμα προκειμένου να μοιράσει ψίχουλα μέσω του κοινωνικού μερίσματος η διανομή του οποίου απέκλεισε για άλλη μια χρονιά δικαιούχους προηγουμένων ετών, ενώ ακόμη και οι δικαιούχοι αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων αναρωτιούνται πως υπολόγισε η κυβέρνηση το κουτσουρεμένο ποσό που έλαβαν.

Έως και το 2022 η κυβέρνηση ετοιμάζει πλεονάσματα μέσω της υπερφορολόγησης. Έτσι, νέα φοροκαταιγίδα έρχεται να πλήξει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών όπου αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη ο φόρος μεταβίβασης με αποτέλεσμα να καταστεί ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση η αγοραπωλησία ενός ακινήτου.

Αποκαλυπτικός είναι και ο Προϋπολογισμός του 2019 όπου δεκάδες φόροι και επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια παραμένουν στη θέση τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που είχε καταθέσει η ίδια η κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρους, τα φορολογικά έσοδα που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό είναι φουσκωμένα κατά 1 δισ. ευρώ.

Μιλούν τα νούμερα

Την ίδια στιγμή τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2018 έφθασε τα 7,626 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχε διαμορφωθεί στα 4,646 δισ. ευρώ.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει για τη φετινή χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 7,383 δισ. ευρώ (με βάση τη μέθοδο υπολογισμού της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας), έναντι στόχου 6,498 δισ. ευρώ. Έτσι, προκύπτει υπερπλεόνασμα ύψους 885 εκατ. ευρώ ή υπέρβαση του στόχου κατά 13,6%.

Τα νεότερα στοιχεία, λοιπόν, ήρθαν να αναδείξουν για μια ακόμη φορά την στάση πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου, η οποία τροφοδοτεί υπερπλεόνασμα (7,6 δισ. ευρω) αλλά αφήνει χωρίς καύσιμο επενδύσεων (-1,5 δισ. ευρώ) την ελληνική οικονομία, με τις πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού μνα έχουν μπει στην πρέσα.

Άλλωστε και το Brookings Institute επισημαίνει σε πρόσφατη ανάλυσή του το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση τη στιγμή που για να πετύχει υπερπλεονάσματα, συνεχίζει τις περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις κάλπες προχωρά σε επιστροφές των αναδρομικών,καταβάλει κοινωνικό μέρισμα και δίνει έκτακτο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024