Ο πάπας Φραγκίσκος, κατά το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του Urbi et Orbi, απηύθυνε έκκληση προς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις διαφορές ως πηγή πλούτου και όχι κινδύνων και ευχήθηκε τη συμφιλίωση για τις περιοχές του κόσμου που πλήττονται από συρράξεις.

Ο πάπας απηύθυνε το καθιερωμένο μήνυμά του προς δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στην ηλιόλουστη πλατεία του Αγίου Πέτρου από τον εξώστη της βασιλικής όπου εμφανίστηκε πρώτη φορά στις 13 Μαρτίου 2013, αμέσως μετά την εκλογή του.

Αναφερόμενος στο τεταμένο πολιτικό κλίμα που επικρατεί σε πολλές χώρες, ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για αδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων που διακατέχονται από διαφορετικές ιδέες, αλλά διατηρούν την ικανότητα να σέβονται και να ακούνε ο ένας τον άλλον.

Σχολιάζοντας την πόλωση που επικρατεί ως προς τη μετανάστευση, δήλωσε ότι ο Θεός θέλει «αγάπη, αποδοχή, σεβασμό γι’ αυτήν τη φτωχή μας ανθρωπότητα που όλοι μοιραζόμαστε σε μεγάλη ποικιλία φυλών, γλωσσών και πολιτισμών».

«Άρα, οι διαφορές μας δεν αποτελούν βάρος ή κίνδυνο, είναι πηγή πλούτου» είπε.

Ο 82χρονος πάπας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αποφασιστική δράση για να δοθεί μια πολιτική λύση στη σύρραξη και η δυνατότητα στους σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν και να ζήσουν εν ειρήνη στη χώρα τους. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στην Υεμένη να φέρει ανακούφιση σε έναν πληθυσμό εξαντλημένο από τη βία και την πείνα.

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε την επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ώστε «να ξεκινήσουν το ταξίδι της ειρήνης και να δώσουν ένα τέλος στην σύγκρουση που διαρκεί περισσότερα από 70 χρόνια και «πληγώνει τη γη που ο Κύριος επέλεξε για να δείξει το πρόσωπο της αγάπης».

Απηύθυνε επίσης έκκληση για αρμονία στη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα, που πλήττονται από εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις. Δεν πρέπει επίσης να ξεχαστούν, είπε, τα εκατομμύρια των προσφύγων και των εκτοπισμένων στην Αφρική, που έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και επισιτιστική ασφάλεια.

Ως προς την Ουκρανία, απηύθυνε έκκληση για «μια ειρήνη που θα σέβεται τα δικαιώματα κάθε έθνους».

Γράψτε το σχόλιο σας