Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χριστούγεννα 2018 στην Κέρκυρα: Κάλαντα από τις φιλαρμονικές

Χριστούγεννα 2018 στην Κέρκυρα: Κάλαντα από τις φιλαρμονικές

Τα κάλαντα στην Κέρκυρα είναι ιδιαίτερα, καθώς συνδυάζουν τη θεατρικότητα με τη μελωδία

Η χριστουγεννιάτικη μαγεία έχει ήδη πλημμυρίσει την Κέρκυρα, που μετά τη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος, του προστάτη της, ξεκίνησε επισήμως και τις προετοιμασίες για τις πιο χαρμόσυνες γιορτές του χρόνου.

Η Κέρκυρα φόρεσε τα καλά της και ντύθηκε σε χρυσομπορντό χρώμα. Τα χιλιάδες λαμπιόνια έχουν ανάψει, με έναστρους ουρανούς να καλύπτουν τα στενά καντούνια.

Ο Άγιος Βασίλης «έβαλε μπουγάδα» και άπλωσε τη φορεσιά του στο πιο κεντρικό καντούνι, στην οδό Αγίων Πάντων της παλαιάς πόλης. Σύμφωνα με την παράδοση, το νερό της βροχής θα ξεπλύνει τη φορεσιά του Άη Βασίλη, ώστε, όταν σε λίγες μέρες θα τη φορέσει, να είναι ανάλαφρη και πουπουλένια.

Τάρανδοι και μαγισσούλες στόλισαν τα παράθυρα, ενώ όλοι οι δρόμοι μοσχοβόλησαν από τα παραδοσιακά γλυκά που είναι «πνιγμένα» στο μέλι και την κανέλα.

Τα κάλαντα

Τα κάλαντα στην Κέρκυρα είναι ιδιαίτερα, καθώς συνδυάζουν τη θεατρικότητα με τη μελωδία. Βασίζονται σε τελείως διαφορετικούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα στίχους, ενώ σύμφωνα με τους ιστορικούς χρονογράφους οι στίχοι τους δημιουργήθηκαν από στόμα σε στόμα.

«Ας την καλησπερίσουμε τούτην τη φαμελίαν ο Θεός να την πολυχρονά και νάχει την υγείαν. Λαμπροφοράει η ανατολή η δύσις καμαρώνει των Χριστουγέννων εορτή αύριο ξημερώνει. Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει οι ουρανοί αγάλλονται χαίρεται η φύσις όλη. Εκ τη Περσίας έρχονται τρεις μάγοι με τα δώρα άστρον λαμπρόν τους οδηγεί χωρίς να λείψει ώρα. Φτάσαντες εις Ιερουσαλήμ με πόθον ερωτώσι, πού εγεννήθη ο Χριστός να παν να τον ευρώσι. Διά Χριστόν ως ήκουσεν ο βασιλεύς Ηρώδης, αμέσως εταράχτηκε κι έγινε θηριώδης. Κράζει τους Μάγους κ’ ερωτά που ο Χριστός γεννάται – Εις Βηθλεέμ το Σπήλαιον ως η γραφή διηγάται. Τους είπε να υπάγωσι και όπου τον ευρώσι να τον επροσκυνήσωσι να παν να του ειπώσι. Εν τω σπηλαίω έρχονται βρίσκουν την Θεοτόκον που εβάστα στις αγκάλες της τον άγιόν της τόκον. Γονατιστοί τον προσκυνούν και δώρα του χαρίζουν δώρα χρυσά και λίβανον, Θεόν τον ευφημίζουν. Κι αφέντες καλησπέρα σας, καλησπερίσματά σας και του Χριστού η γέννηση νάναι βοήθειά σας».

Την ίδια ώρα τα κάλαντα θα ακουστούν από όλες τις φιλαρμονικές του τόπου, που την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν την τιμητική τους.

Η προετοιμασία στις φιλαρμονικές ξεκινά από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς τις παραμονές των εορτών πρέπει όλα να είναι τέλεια. Νωρίς το πρωί τα μέλη των φιλαρμονικών, με τα χρωματιστά τους λοφία και τα καλογυαλισμένα κράνη τους, θα πλημμυρίσουν την πόλη. Χαρμόσυνα εμβατήρια ακούγονται σε κάθε καντούνι, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό του νησιού.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024