Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη πυροδοτεί το «κούρεμα» στα αναδρομικά

Νέο κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη πυροδοτεί το «κούρεμα» στα αναδρομικά

Το υπουργείο Εργασίας πέρασε σήμερα στην αντεπίθεση, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό περί λάθους στον υπολογισμό των αναδρομικών, και επιρρίπτοντας ευθύνες για το ζήτημα στα... μέσα ενημέρωσης

Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις των αποστράτων και των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων για το ύψος των αναδρομικών που εισέπραξαν, παρά τον ισχυρισμό του υπουργείου Εργασίας ότι ο υπολογισμός των ποσών έγινε σύννομα.

Οι δικαιούχοι των αναδρομικών κάνουν λόγο για παραλογισμό, καθώς τα χρήματα που εισέπραξαν όχι απλώς δεν έχουν σχέση με εκείνα που υπολόγιζαν να λάβουν, αλλά επιπλέον παρατηρήθηκε ευρέως το εξής φαινόμενο: Πολλοί από αυτούς, αν και είχαν τον ίδιο βαθμό και τα ίδια έτη υπηρεσίας εισέπραξαν τελείως διαφορετικά ποσά μεταξύ τους, με τις διαφορές να φτάνουν ακόμα και στα 600 ευρώ. Επίσης, τα ποσά που πιστώθηκαν κυμαίνονται από 0 έως 3.500-4000 ευρώ ενώ οι απόστρατοι προσδοκούσαν τουλάχιστον τα διπλάσια.

Το υπουργείο Εργασίας πέρασε σήμερα στην αντεπίθεση, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό περί λάθους και επιρρίπτοντας ευθύνες για το ζήτημα στα… μέσα ενημέρωσης.

«Οι συντάξεις των συγκεκριμένων δικαιούχων υπολογίστηκαν με βάση τις υψηλότερες μισθολογικές αποδοχές και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις τη στιγμή της συνταξιοδότησης, όπως ισχύει για όλους του συνταξιούχους της χώρας. Επί των συντάξεων αυτών προέκυψαν και τα αναδρομικά ποσά που καταβλήθηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου και συνεχίζει:

«Η εξ’ ολοκλήρου καταβολή των αναδρομικών αποδεικνύεται εξάλλου από το γεγονός ότι το πόσο ύψους τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ που είχε προϋπολογισθεί για τα αναδρομικά των συνταξιούχων κατεβλήθη στο συνόλου του την περασμένη Παρασκευή στους δικαιούχους.

Η αποκατάσταση αδικιών των προηγούμενων κυβερνήσεων από τη σημερινή κυβέρνηση είναι γεγονός που δεν μπορεί ούτε να διαστρεβλωθεί ούτε να υποβαθμιστεί όσες προσπάθειες και αν καταβάλει μερίδα του Τύπου».

Δικαιούχοι αναδρομικών: «Συμμορφωθείτε με τις υποδείξεις του ΣτΕ»

Οι μεγάλες διαφορές στα τελικά ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων των ειδικών μισθολογίων, αποδίδονται από τις αρμόδιες Αρχές, στις υψηλές κρατήσεις. Στα ποσά, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», έγιναν όλες οι μειώσεις τεσσάρων νόμων που αναλογούν για το διάστημα από 1/8/2012 μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου ενώ κρατήθηκε 6% για εισφορά ασθένειας και επιπλέον 20% παρακράτηση φόρου.

Μετά το σάλο, έγινε γνωστό ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν νέα αίτηση στον ΕΦΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να ζητήσουν να γίνει νέος υπολογισμός των αναδρομικών.

Ωστόσο, οι θεσμικές ενώσεις των αποστράτων με ανακοίνωσή τους προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ καθώς, όπως λένε, τα καθαρά ποσά που έλαβαν ήταν «κουρεμένα» κατά 45% ή και περισσότερο σε σχέση με τα μεικτά εξαιτίας των μνημονιακών παρακρατήσεων.

Το συντονιστικό των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑ.ΑΣ.-ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ) σημειώνει ότι μετά τη μεταφορά στους λογαριασμούς των δικαιούχων και των ορφανικών οικογενειών αυτών, των λεγομένων αναδρομικών (στην ουσία παρανόμως παρακρατηθείσες-περικοπείσες συντάξιμες αποδοχές), διαπιστώθηκαν τα εξής:

– Πολύ λιγότερα ποσά από αυτά τα οποία υπολόγιζαν.
– Τεράστιες διαφορές στα ποσά για ίδιες κατηγορίες δικαιούχων.
– Περιπτώσεις με μηδενικά ή ευτελή ποσά.

Ο αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Ιατρίδης, πρόεδρος της ένωσης αποστράτων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας αποδίδει το πρόβλημα που προέκυψε στο «στρεβλό σύστημα» των μνημονιακών υποχρεώσεων.

«Η σημαντικότερη στρέβλωση είναι ότι εφάρμοσαν τις μνημονιακές περικοπές στα αναδρομικά τη στιγμή κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Οι συντάξεις μας υπερέβαιναν τα 3.500 ευρώ μικτά λόγω των πτητικών επιδομάτων. Συνεπώς είχαμε μεταβολή στη φορολογική κλίμακα και υπέρογκες κρατήσεις. Ακόμα και λάθη να μην έγιναν το σύστημα είναι στρεβλό», συμπεραίνει.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024