Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμβιβασμός Ιταλίας – ΕΕ με «υποσημειώσεις»

Συμβιβασμός Ιταλίας – ΕΕ με «υποσημειώσεις»

Η Ιταλία κατάφερε να πετύχει συμβιβασμό με την ΕΕ όσον αφορά τον προϋπολογισμό. Η Ρώμη όμως αναγκάσθηκε να δεχθεί μια μικρή αναβολή τόσο για το «βασικό εισόδημα» όσο και για την «μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης»

Την ίδια ώρα, είναι σαφές ότι  ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μπόρεσε να περιορίσει μερικές απαιτήσεις της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων εξασφαλίζοντας σχεδόν την αποκλειστική διαχείριση της τελευταίας φάσης της διαπραγμάτευσης.

Τα κοινωνικά μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τον επόμενο Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ αρχικά είχε γίνει αναφορά στον Ιανουάριο. Παράλληλα, θα πουληθεί μέρος της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και θα φορολογηθούν περισσότερο τα πιο ακριβά αυτοκίνητα.

Η ιταλική κυβέρνηση  όμως επικεντρώνεται στο ότι κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις, οι οποίες θα επέφεραν στενότατη παρακολούθηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας από μέρους τω Βρυξελλών.

Δηλώνουν ενωμένοι στην κυβέρνηση

«Οι τόνοι κατέβηκαν και πετύχαμε τον στόχο μας. Είμαστε ενωμένοι», δηλώνει ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο. O δε Ματτέο Σαλβίνι, από την Λέγκα, δεν χάνει τις παλιές του συνήθειες και ξαναρχίζει να  προειδοποιεί: «αν οι Βρυξέλλες δώσουν λιγότερα χρήματα στους ιταλούς αγρότες, εμείς θα κάνουμε χρήση βέτο», είπε χαρακτηριστικά.

«Η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες είχε θετικές και αρνητικές στιγμές, αλλά σίγουρα δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων» τονίζει από την μεριά του ο Τζουζέπε Κόντε.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναγκάσθηκε να «ξεχάσει» πολλά από τα όσα είχε υποσχεθεί και ότι λόγω της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης το κοινοβούλιο θα αναγκαστεί τώρα  να εγκρίνει το σύνολο των μέτρων του προϋπολογισμό  χωρίς ουσιαστική συζήτηση.

Είναι σαφές όμως ότι προς το παρόν η πολιτική συμμαχία που κυβερνά την Ιταλία δεν απειλείται με ουσιαστική κρίση και ότι τυχόν κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν σχεδόν αποκλειστικά από ενδοκυβερνητικές έριδες.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024