Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας και υπουργοί ντύθηκαν... Αγιοβασίληδες μοιράζοντας λεφτά και ελπίδα με φόντο τις κάλπες

Τσίπρας και υπουργοί ντύθηκαν… Αγιοβασίληδες μοιράζοντας λεφτά και ελπίδα με φόντο τις κάλπες

Τα πάντα δείχνουν εκλογές, παρά τις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι θα εξαντλήσει την τετραετία

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που κάνουν καθημερινά οι… Αγιοβασίληδες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που δεν υπολογίζουν τίποτε και τα παίζουν όλα για όλα με στόχο την «κατάκτηση» της κάλπης.
Τα πάντα δείχνουν εκλογές, παρά τις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Το γεγονός και μόνο ότι αφήνει τους υπουργούς του να μοιάζουν με μάγους με δώρα, δείχνει ότι και ο πρωθυπουργός έχει συμβιβαστεί στην ιδέα της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.

Το πουγκί έχει ανοίξει για τα καλά και κάθε μέρα ανακοινώνεται ένα ή δύο ευνοϊκά μέτρα. Τα περισσότερα, όμως, απλά μεταθέτουν τα βάρη στους επόμενους καθώς είναι αδύνατον να μην προκληθεί ζημιά στην οικονομία με αυτές τις πρακτικές.

Υπάρχουν, βεβαίως και ανακοινώσεις ή δηλώσεις που απλά επιχειρούν να «εγκλωβίσουν» τους πολίτες σ’ ένα σκηνικό που καλλιεργεί ελπίδες, προσδοκίες κι εσχάτως και… fake εθνική υπερηφάνεια. Όπως το σόου που έστησε ο Πάνος Καμμένος μιλώντας χθες και υποσχόμενος ΑΟΖ στο Καστελόριζο τους επόμενους μήνες. Αναλαμβάνοντας προφανώς τη θέση του Νίκου Κοτζιά, προβαίνει σε ανεύθυνες δηλώσεις οι οποίες μαζί με τις πολεμικές ιαχές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Αποστολάκη στόχο έχουν να κινητοποιήσουν το πατριωτικό συναίσθημα των πολιτών.

Εμπόριο

Το εμπόριο ελπίδας ενισχύθηκε χθες από την ανακοίνωση για προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών μέσα στο επόμενο 9μηνο. Ενώ υπάρχουν κι άλλες προσλήψεις στο δημόσιο που θα ανακοινωθούν σύντομα, εκτοξεύοντας το κόστος του κράτους για μισθοδοσία.

Αλλά και ο Κώστας Γαβρόγλου μπήκε σ’ αυτήν την εξίσωση επαναφέροντας το θέμα της κατάργησης των Πανελλαδικών, θέμα που καίει χιλιάδες οικογένειες και κάνει «γκελ» στα παιδιά και τους γονείς τους. Ένα σχέδιο επί χάρτου που επανέρχεται κάθε φορά που η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Οι παροχές δεν τελειώνουν ποτέ και σε κάθε εμφάνισή τους οι υπουργοί υπόσχονται ή αφήνουν παράθυρα για φιλολαϊκά μέτρα.

Από τις δεκάδες δόσεις για πληρωμή οφειλών στο Δημόσιο, Ταμεία κι εφορίες, μέχρι επιδόματα ακόμη και σε κοινωνικές ομάδες που μέχρι πρότινος δεν δικαιούνταν. Για παράδειγμα ξαφνικά αύξησαν το επίδομα θέρμανσης για χιλιάδες οικογένειες, όπως και επιδόματα ενοικίου και την ίδια ώρα είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν, την παράταση, για τέσσερις τουλάχιστον μήνες του νόμου Κατσέλη. Ενώ χθες η Αχτσιόγλου άφησε ορθάνοικτο παράθυρο για αύξηση του κατώτατου μισθού και άμεσα.

Η λογική του «Αλέξη δώστα όλα» διαχέεται παντού ενισχύοντας τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Η κυβέρνηση κάνει σχεδιασμούς το πολύ τεσσάρων μηνών, όσο είναι ουσιαστικά και ο βίος του προϋπολογισμού που αποδέχθηκε και η Κομισιόν.

Το Μαξίμου, θέλοντας να κρύψει τα αδιέξοδά του και τα προβλήματά του (που είναι άραγε ο Πετσίτης, φίλος του Τσίπρα και του Παππά; Που έχει χαθεί;) παίζει το τελευταίο του χαρτί. Ρίχνει την τελευταία του ζαριά αδιαφορώντας για την επόμενη ημέρα. Όχι ότι δεν χρειάζονται φιλολαϊκά μέτρα μακριά από τη λιτότητα των τελευταίων ετών. Αλλά γιατί η κυβέρνηση το κάνει με τρόπο άγαρμπο, ξοδεύοντας το απόθεμα που έχει μαζέψει με αίμα. Αυξάνει τους στόχους για τα πλεονάσματα στραγγαλίζοντας τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις που έμειναν όρθιες. Με αδυναμία να παράξει πλούτο με διαφορετικό τρόπο, αυτό που κάνει είναι απλά να γεμίζει το σακούλι με λεφτά που προέρχονται από αχρείαστη λιτότητα και να κάνει αναδιανομή αδικώντας ταυτόχρονα άλλους.

Μοιράζει αλλά χρωστάει

Διότι από τη μια μοιράζει λεφτά αριστερά και δεξιά και από την άλλη χρωστά δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτες (φέσια) και σε χιλιάδες συνταξιούχους που βρίσκονται στην ουρά για να πάρουν τη σύνταξή τους.

Ο Τσίπρας τα παίζει όλα για όλα και θα μοιράσει τα πάντα μέχρι τις εκλογές προκειμένου να έχει την καλύτερη δυνατή εκλογική δύναμη και να περιμένει στη γωνία. Με τον τρόπο αυτό, όμως, υπονομεύεται κάθε στόχος για ανάκαμψη και κανονικότητα στην οικονομία.

Ταυτόχρονα εκθέτει και την επόμενη κυβέρνηση η οποία θα βρεθεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ταυτόχρονα θα πρέπει να ακυρώσει φιλολαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μαξίμου το συμφέρει στην παρούσα χρονική περίοδο των εορτών να επικρατεί ένα αισιόδοξο σενάριο για τα προσωπικά οικονομικά. Να πάει ο κόσμος με γεμάτες τσέπες και με ελπίδες ότι θα βρει δουλειά στο δημόσιο, θα μπει στα Πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις, θα πάρει αυξήσεις.

Κι άλλες κυβερνήσεις έπαιξαν προεκλογικά παιχνίδια παροχών, όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Κι επειδή τίποτε άλλο δε της πηγαίνει καλά θα επιστρατεύσει το αιώνιο «τρυκ» με τα «θα» που ξέρουν ότι άλλος θα πληρώσει το μάρμαρο.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024