«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο να εντείνουμε τις προσπάθειες μας με ορίζοντα εννεάμηνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019», ανέφερε ο πρωθυπουργός

Στην εξαγγελία 15.000 προσλήψεων τοποθετώντας τις εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019 προχώρησε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο λέγοντας: «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο να εντείνουμε τις προσπάθειες μας με ορίζοντα εννεάμηνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019», με παράλληλες αναφορές στα όσα έχουν υλοποιηθεί.

Με λογική εκλογών κινούνται πλέον όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης και οι προσλήψεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με χρονικό ορίζοντα έξι μηνών εντός του 2019 δείχνουν ότι θα πάμε σε κάλπες με «εμπόριο ελπίδας» χωρίς όριο.

«Υλοποιήσαμε μεγάλο μέρος δεσμεύσεων της ΔΕΘ» επανέλαβε στο υπουργικό ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: «αποτρέψαμε μειώσεις συντάξεων, ψηφίσαμε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό μετά από 10 χρόνια».

Πιο συγκεκριμένα το το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε 15.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση την τριετία 2019-2021 μέσω ΑΣΕΠ και μοριοδότησης σε συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν οι προσλήψεις θα είναι:

– 4.500 το 2019 στην Ειδική Αγωγή
– 5.250 το 2020
– 5.250 το 2021

Σύμφωνα με  τις αποφάσεις του υπουργικού οι διορισμοί των εκπαιδευτικών θα γίνουν με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται από το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ οι άξονες της πρότασης είναι: η ανάληψη ευθύνης της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων, η ισχύς ενός ενιαίου συστήματος μοριοδότησης και κατάταξης για μόνιμους διορισμούς, αλλά και για προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών όπου χρειάζεται. Το σύστημα μοριοδότησης έχει τρεις πυλώνες: την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών, τα ακαδημαϊκά προσόντα και τα κοινωνικά κριτήρια. Ουσιαστικά δηλαδή θα γίνουν χωρίς προσλήψεις και προϋπηρεσία, κοινωνικοί λόγοι και προσόντα θα λαμβάνονται υπόψη.

Πληροφορίες για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, στην εισήγηση του σημειώνουν ότι σε άλλο σημείο της ομιλία του ανέφερε πως με βάση την ήδη θεσμοθετημένη δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση ή αλλιώς τη θεσμοθέτηση της πρόσβασης όλων των παιδιών 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο εκκινεί η λειτουργία του θεσμού από τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 σε 300 δήμους.

«Προχωράμε από την επόμενη σχολική χρονιά στη μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα από τους 25 μαθητές, που είναι σήμερα για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό στους 22 και στη θεσμοθέτηση του μέγιστου αριθμού 25 μαθητών σε κάθε τμήμα της Γ΄ Λυκείου», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας

Όσον αφορά το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη ο  πρωθυπουργός ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ότι το υπουργικό αποφάσισε πως αν χρειαστεί θα δοθεί μικρή παράταση των πρστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, ενώ ανέφερε ότι προετοιμάζεται ένας νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι υπολείπεται ακόμα να ψηφιστεί το στεγαστικό επίδομα ύψους 410 εκατ. ευρώ και προς τα τέλη Γενάρη θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό και θα προετοιμαστούν κάποια σχήματα ρυθμίσεων για παλαιές οφειλές.

Τέλος όσον αφορά το διάλογο Κράτους – Εκκλησίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνεχίζεται.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε χωρίς τον Πάνο Καμμένο ο οποίος είχε γράψει στο Twitter ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί καθώς θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στα ακριτικά φυλάκια, ενόψει Χριστουγέννων.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr