Αγαπάω τα ζώα. Είμαι φανατικός ζωόφιλος και όταν βγαίνω στο μπαλκόνι μου προσέχω μήπως κατά λάθος πατήσω ένα μυρμήγκι. Το καλοκαίρι προτιμώ να απομακρύνω τα κουνούπια και αν καμιά φορά, με μια ενστικτώδη κίνηση, σκοτώσω ένα από αυτά την ώρα που μου πίνει το αίμα, το μετανιώνω και νοιώθω άσχημα.

Δεν θα μπορούσα ποτέ να πληγώσω ένα ζώο, αν και αντιλαμβάνομαι ότι μεγάλο μέρος της διατροφής μου αποτελείται από πληγωμένα ζώα.

Εχω πολλούς φίλους που έχουν κατοικίδια και στο παρελθόν είχα κι εγώ έναν σκύλο και παλιότερα μία γάτα.

Αντιλαμβάνομαι ότι ένα ζώο μπορεί να είναι παρηγοριά και συντροφιά για έναν άνθρωπο και πολύ συχνά και αντικείμενο μεγάλης αγάπης.

Όμως τον τελευταίο καιρό τα πράγματα έχουν ξεφύγει: τα ζώα έχουν αποκτήσει περισσότερα δικαιώματα από τους ανθρώπους.

Ταξιδεύοντας πρόσφατα στην Ανδρο ήμουν υποχρεωμένος να υποστώ τα ενοχλητικά γαυγίσματα των σκυλιών που συνόδευαν αρκετούς από τους επιβάτες. Κάθε φορά που το βλέμμα μου προσπαθούσε να ξεκουραστεί στον γαλάζιο ορίζοντα του Αιγαίου, τα σκυλιά του απέναντι έκαναν έναν απίστευτο σαματά κάθε φορά που εμφανιζόταν ένα άλλο σκυλί.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα από συμπαθή τετράποδα ούρησε στο κατάστρωμα και η συνοδός του έτρεχε να μαζέψει τα υγρά με χαρτοπετσέτες.

Αυτό δεν θα το επιτρέπαμε ποτέ σε παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια στα μπαλκόνια που βλέπουν στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας όπου κατοικώ εμφανίζονται διάφορα σκυλάκια, οι φιλόζωοι ιδιοκτήτες των οποίων θεωρούν ότι μπορούν κάλλιστα να μένουν στο μπαλκόνι.

Τα σκυλιά αυτά θρηνούν όλη μέρα και όλη νύχτα και πραγματικά σου σπαράζει την ψυχή να τα ακούς.

Ταυτόχρονα εξοργίζεσαι επειδή η επιθυμία του γείτονα να υιοθετήσει ένα σκυλάκι χωρίς να έχει την πρόθεση να μοιραστεί το εσωτερικό του σπιτιού μαζί του, σε φέρνει εσένα σε απόγνωση.

Σε ξυπνάει τη λάθος στιγμή. Σε στεναχωρεί όταν δεν αντέχεις άλλη στεναχώρια. Σε ενοχλεί επειδή αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι αδύναμος να κάνεις το παραμικρό για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Σε βγάζει από τα ρούχα σου όταν, τη στιγμή που πας να παραπονεθείς, σου λένε: «μα καλά με το ζώο θα τα βάλεις τώρα;».

Λοιπόν, όχι. Δεν θα τα βάλουμε με τα ζώα, αλλά με τους ανθρώπους που υιοθετούν ζώα, αλλά δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις που αυτή η υιοθεσία συνεπάγεται.

Με αυτούς που δεν καταλαβαίνουν ότι τα ζώα θέλουν αγάπη, στοργή και φροντίδα και οι γείτονες θέλουν την ησυχία τους.

Γράψτε το σχόλιο σας