Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Οι ύποπτοι, τα ΙΧ και τα εορταστικά χτυπήματα

Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Οι ύποπτοι, τα ΙΧ και τα εορταστικά χτυπήματα

Τα κομμάτια του παζλ των κινήσεων των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ τα ξημερώματα της Δευτέρας προσπαθεί να ενώσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

Τα κομμάτια του παζλ των κινήσεων των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ τα ξημερώματα της Δευτέρας προσπαθεί να ενώσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε ο ίδιος ο τηλεοπτικός σταθμός, οι αστυνομικοί εκτιμούν πως τριμελής ομάδα κρούσης, που επέβαινε στο μαύρο Opel Corsa, τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο κιγκλίδωμα της λεωφόρου Εθνάρχου Μακαρίου, μπροστά στο κτήριο του ΣΚΑΪ, μεταξύ 1:40 και 1:45 μετά τα μεσάνυχτα.

Η βομβιστική επίθεση υπήρξε μετά την εναπόθεση σακιδίου με τουλάχιστον 7-10 κιλά ζελατοδυναμίτιδας στο κιγκλίδωμα της παραλιακής λεωφόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει την κίνηση του αυτοκινήτου, όμως οι δράστες φαίνεται πως είχαν μελετήσει τον χώρο και τοποθέτησαν την βόμβα σε «τυφλό» σημείο.

Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε δύο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στις 01:55 και στις 01:57. Συγκεκριμένα, δύο διαφορετικά άτομα κάνουν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον ιστότοπο zougla και στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, δίνοντας χρονικό περιθώριο 45 λεπτά. Το στίγμα των τηλεφώνων, που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί, εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 02:10 άνδρες της άμεσης δράσης φτάνουν στην περιοχή, αποκλείουν τον χώρο και αρχίζουν την εκκένωση του κτηρίου.

Είκοσι-επτά λεπτά αργότερα, στις 02:37, σημειώνεται ισχυρότατη έκρηξη, η οποία προκαλεί σοβαρές ζημιές, κυρίως στην πρόσοψη του κτηρίου του ΣΚΑΪ.

Λίγες ώρες μετά την ισχυρότατη έκρηξη της βόμβας, εντοπίστηκε καμένο αυτοκίνητο στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων.

Που στρέφονται οι Αρχές

Ομάδα περίπου πέντε αντιεξουσιαστών που είχαν παλιότερα επαφές με τον αναρχικό Νίκο Μαζιώτη αλλά και με ορισμένους από τους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου» βλέπει η ΕΛ.ΑΣ πίσω από την βομβιστική επίθεση.

Οι αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη θεωρούν βέβαιο ότι η εν λόγω ένοπλη ενέργεια προέρχεται από την οργανωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που ξεκίνησε τη δράση της στις αρχές του 2013, έχει προχωρήσει σε εννιά επιθέσεις μέσα σε έξι χρόνια, έχει μεταβάλει τμήμα της σύνθεσής της και πλέον κτυπά, κυρίως, το τρίμηνο Νοεμβρίου –Ιανουαρίου.

Σε μια προσπάθεια πιθανόν με αραιά κτυπήματα (έως μια –δύο φορές τον χρόνο) να διατηρήσει τη στεγανότητα και να μη βρεθούν οι διωκτικές αρχές στα  ίχνη της. Μάλιστα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ανέμεναν από ημέρα σε ημέρα την «ετήσια»… παραδοσιακή εμφάνιση της ΟΛΑ. Με κύριο σενάριο ότι θα υπήρχε βομβιστική επίθεση εναντίον αστυνομικού η δικαστικού στόχου.

Αντίστοιχες περιπτώσεις εμπρησμού του ΙΧ που χρησιμοποίησαν τα μέλη της εν λόγω οργάνωσης στην επίθεση στα τότε γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού  (το ΙΧ βρεθηκε αποτεφρωμένο  στο Παλαιό Φαληρο), στην αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016 (καμένο ΙΧ στα Εξάρχεια), στη βόμβα μεγάλης ισχύος και στον πυροβολισμό του φρουρού στο Εφετείο Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2017 (καμένο βαν πάλι στα Εξάρχεια).

Τα περισσότερα από αυτά τα ΙΧ που είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση διαπιστώνεται ότι είχαν κλαπεί πολλούς μήνες νωρίτερα. Η εν λόγω οργάνωση παρουσίαζε παλαιότερα καθυστέρηση ή «δυστοκία» στην αποστολή κειμένων ανάληψης ευθύνης, ορισμένα από τα οποία τα άφηναν στο ίδιο ακριβώς σημείο -στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Σμολένσκυ- στα Εξάρχεια.

Είναι ενδεικτικό ότι στην πρώτη επίθεσή της στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, ανέλαβε την ευθύνη με καθυστέρηση σχεδόν έξι μηνών, γράφοντας: «περιμέναμε να ωριμάσει η ενέργεια στη συνείδηση των πολιτών». Τότε μάλιστα είχαν αυτοπαρουσιαστεί σαν μία «ολιγομελής ομάδα αγωνιστών του λαϊκού κινήματος». Ωστόσο, στην προηγούμενη επίθεση στο Εφετείο η ανάληψη της ευθύνης υπήρξε μετά από πέντε ημέρες με κείμενο που αναρτήθηκε σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ συσχέτισαν την δράση της ΟΛΑ με τον αναρχικό Νίκο Μαζιώτη αλλά και με το μικτό σχήμα ποινικών και αντιεξουστών (σσ.: οι επονομαζόμενοι «ληστές του Διστόμου» ) που προχώρησαν σε τουλάχιστον 20 ληστείες τραπεζών την περίοδο 2012-2014 από σειρα πληροφοριών κι ένα-δύο σχετικά ευρήματα, σε διαμερίσματα  που χρησιμοποιούσαν συνεργοί των υπόπτων.  Η ομάδα αυτή των ενόπλων εξαρθρώθηκε μετα από επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ το 2015 στην Φθιώτιδα και στη Μαγνησία.

Ομως οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι υπήρξε ένας «πυρήνας» αναρχικών που έμεινε αλώβητος από τις έρευνες του 2015.  Και έτσι  συνέχισε την δράση της η ΟΛΑ (αρχικά  είχαν επιτεθεί με καλάσνικοφ στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη στο Χαλάνδρι, στην πρεσβεία του Ισραήλ κλπ ), μόνο με βομβιστικές επιθέσεις, αρχής γενομένης με εκείνη, τον Νοέμβριο του 2015, στην είσοδο του ΣΕΒ επί της οδού Ξενοφώντος στο κέντρο της Αθήνας.

Οι δύο ύποπτοι

Ακόμα πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αρχές έχουν στραφεί σε δύο «γνώριμα» αλλά αυταυτοποίητα πρόσωπα.

Πρόκειται για τον «σγουρομάλλη» και τον «ξανθό». Είναι τα πρόσωπα «Τριαντόπουλος» ή «Παπαδόπουλος», σύμφωνα με τα στοιχεία των πλαστών ταυτοτήτων που είχαν βρεθεί σε οικία – γιάφκα στο κέντρο της πόλης το Νοέμβριο του 2017.

Το εν λόγω διαμέρισμα είχε νοικιαστεί με τα στοιχεία «Δημήτρης Παναγούλιας», τα οποία είχαν βρεθεί σε ψηφιακή μορφή στο στρατηγείο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη.

Αυτές είναι οι φωτογραφίες που είχε δώσει τότε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Την ίδια στιγμή εξετάζονται δύο ακόμα άτομα, επίσης αταυτοποίητα, συνεργοί 30χρονου που είχε συλληφθεί στις 2 Οκτωβρίου 2014 όταν προσέγγισε γκαράζ στην περιοχή του Βύρωνα για να παραβάλει τη σχάρα οχήματος που είχε χρησιμοποιηθεί από τον «Επαναστατικό Αγώνα» για την παγίδευση του και την έκρηξη, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος στο κέντρο της Αθήνας στις 10 Μαρτίου του 2014.

Τα τέσσερα αυτά πρόσωπα οι αντιτρομοκρατικές αρχές προσπαθούν να ταυτοποιήσουν και να εντοπίσουν για να ελέγξουν το κατά πόσο έχουν συμμετοχή στην επίθεση κατά του ΣΚΑΪ.

Πέντε με επτά άτομα στην ομάδα κρούσης

Την ίδια στιγμή η Αντιτρομοκρατική έχει καταλήξει στην ομάδα κρούσης και επικοινωνίας. Τρία τουλάχιστον άτομα βρίσκονταν στο αυτοκίνητο μαύρου χρώματος και μάρκας opel corsa, το οποίο βρέθηκε καμένο στα Άνω Πετράλωνα.

Ο ένας οδηγούσε, το δεύτερο άτομο κάλυπτε και ένα τρίτο τοποθέτησε το σακίδιο έξω από το κτίριο του ΣΚΑΪ.

Το αυτοκίνητο κατεγράφη από τις κάμερες να περνά μεταξύ 01:40-01:45, αφού έχει τοποθετηθεί η βόμβα στην Εθνάρχου Μακαρίου στο Νέο Φάληρο.

Οι δύο προαναφερθέντες «σγουρομάλλης» και«ξανθός» φέρεται να έκαναν τα τηλεφωνήματα, ενώ σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπήρχαν και άλλα δύο τουλάχιστον άτομα που αποτελούσαν την ομάδα υποστήριξης.

Συνολικά δηλαδή στην επιχείρηση μετείχαν τουλάχιστον πέντε με επτά άτομα.

Αναζητείται δεύτερο όχημα

Τέλος οι έρευνες της ΕΛΑΣ στρέφονται επίσης και σε ένα δεύτερο αυτοκίνητο στο οποίο φέρεται να επιβιβάστηκαν οι δράστες μόλις έκαψαν το πρώτο όχημα διαφυγής τους, στα Ανω Πετράλωνα.

Οι αρχές κάνουν έρευνα πόρτα-πόρτα στην περιοχή, προκειμένου να εντοπίσουν από κάμερες ασφαλείας, υλικό που να βοηθά στον εντοπισμό του δεύτερου αυτοκινήτου διαφυγής των δραστών.

Σημειώνεται πως από τον αριθμό πλαισίου του opel corsa, δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη αν έχει δηλωθεί η κλοπή του και αν ναι, πότε και από πού.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024