Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στρασβούργο : Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης

Στρασβούργο : Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης

«Ο Σερίφ Σεκάτ άνοιξε πυρ εναντίον τριών αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν στα πυρά και τον σκότωσαν»

Ο Σερίφ Σεκάτ, ο δράστης της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας, μετά από μεγάλη επιχείρηση.

Νωρίτερα είχε σημάνει συναγερμός στην περιοχή καθώς ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Ο Σερίφ Σακάτ είχε σπείρει τον τρόμο στο Στρασβούργο το βράδυ της Τρίτης, φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ» και στοιχίζοντας τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Οι αρχές είχαν κηρύξει ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή αναζητώντας τον «νεκρό ή ζωντανό».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ επιβεβαίωσε απόψε ότι ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο είναι νεκρός.

«Ο Σερίφ Σεκάτ άνοιξε πυρ εναντίον τριών αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν στα πυρά και τον σκότωσαν», είπε ο υπουργός σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το βεβαρυμένο παρελθόν

Με βαρύ ποινικό μητρώο και ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής φαίνεται να ήταν ο 29χρονος της τρομοκρατικής επίθεσης της Τρίτης.

Ο φάκελος του Σεκάτ, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1989 στο Στρασβούργο, είχε χαρακτηρισθεί «S» από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες από το 2016, αφού ο Σεκάτ είχε μείνει στη φυλακή από το 2013 έως το 2015, διάστημα κατά το οποίο προσήλκυσε την προσοχή των υπηρεσιών πληροφοριών για βιαιότητες, για τη ριζοσπαστικοποίηση των θρησκευτικών πρακτικών του και για τον προσηλυτισμό του.

Βάσει αυτών, οι υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν «με αρκετά σοβαρό τρόπο» αφότου είχε αποφυλακιστεί το 2015, εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ.

Το γεγονός ότι βρισκόταν στον κατάλογο των προς παρακολούθηση προσώπων προκαλεί ερωτήματα, σύμφωνα με το Ρόιτερ, για ενδεχόμενες αποτυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας, αν και στον κατάλογο αυτόν βρίσκονται περίπου 26.000 πρόσωπα που θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο ασφάλειας για τη Γαλλία.

Φυλακή στη Γαλλία και τη Γερμανία

Στη φυλακή, ο Σεκάτ «παρακινούσε στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων με ριζοσπαστική μορφή, αλλά τίποτε δεν επέτρεπε να ανιχνευθεί ότι θα περνούσε στη δράση στην καθημερινή ζωή», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά τη διαδρομή του στα σωφρονιστικά ιδρύματα, η γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ διευκρίνισε πως «εξέτισε στη Γαλλία δύο ποινές φυλάκισης δύο ετών καθεμιά». «Βγήκε από τη φυλακή πριν από τρία χρόνια, μετά την τελευταία καταδίκη του», πρόσθεσε.

Πριν από τη χθεσινή επίθεση, ο φυγάς καταζητούνταν ήδη για μια υπόθεση ένοπλης ληστείας από συμμορία που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2018 και «η οποία εξελίχθηκε άσχημα», με απόπειρα ανθρωποκτονίας, σύμφωνα με μια πηγή.

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024