Νόβακ Τζόκοβιτς και Λούκα Μόντριτς. Δύο αθλητές που για τη χρονιά που φεύγει, βρίσκονται στην κορυφή των αθλημάτων τους. Ο ένας στο τένις και ο άλλος στο ποδόσφαιρο. Πριν από δύο περίπου δεκαετίες, υπήρχαν τόσα που θα τους χώριζαν, μιας και Σέρβοι και Κροάτες, άλλοτε «τέκνα» της κραταιάς Γιουγκοσλαβίας, επιδόθηκαν σε έναν αιματηρό εμφύλιο με τις γνωστές εξελίξεις…

Η τοποθέτηση του «Νόλε» όμως δείχνει τον σωστό δρόμο. Πως το μίσος ανήκει στο παρελθόν. Το έκανε για πρώτη φορά όταν συνεχάρη την εθνική ομάδα της Κροατίας που κατέκτησε το Davis Cup στο τένις. Και το έκανε και πάλι με αφορμή τον Λούκα Μόντριτς της Ρεάλ που κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής για το 2018.

Παιδιά του εμφυλίου και οι δύο, άφησαν πίσω τους την φρίκη και τον διχασμό και σίγουρα δείχνουν τον δρόμο προς τους συμπατριώτες τους και όχι μόνο… Το ποστάρισμα του Τζόκοβιτς, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Συγχαρητήρια για τη νίκη σου. Σου άξιζε. Περήφανη στιγμή για την περιοχή μας να έχει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο».