Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας VS Μητσοτάκης: Τα «χαρτιά» των δύο μονομάχων

Τσίπρας VS Μητσοτάκης: Τα «χαρτιά» των δύο μονομάχων

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επόμενες ημέρες θα έχουν έντονο άρωμα εκλογών, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, που είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού, ο οποίος εμμένει στη θεωρία της εξάντλησης της τετραετίας

Μια αμιγώς προσωπική αναμέτρηση με έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά αναμένεται να έχει η προσεχής εκλογική αναμέτρηση, ανεξάρτητα από τον χρόνο διεξαγωγής της. Στη σκιά των σεναρίων, αυτή τη φορά όλο και πιο έντονων, για εκλογές-εξπρές, ακόμα και τον προσεχή Φεβρουάριο, οι δυο βασικοί πολιτικοί αρχηγοί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποφασίσει να κινηθούν σε μια λογική προσωπικής μονομαχίας που θα αναμένεται να λάβει σταδιακά χαρακτήρα «ένας εναντίον ενός».

Ήδη, αυτό αποτυπώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εμφανίσεις τους στη Βουλή και αναμένεται να φανεί πολύ έντονα στην επικείμενη πολιτική τους σύγκρουση το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου, την τελευταία ημέρα συζήτησης του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού.

Εκεί θα αναδειχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο της σύγκρουσής τους στον δρόμο προς τις εκλογές, όποτε και εάν γίνουν αυτές, είτε τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, με δεδομένο ότι θα έχει τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, είτε τον Μάιο (σ.σ.: το σενάριο των τετραπλών εκλογών), είτε στο τέλος της τετραετίας, όπως επιμένουν να διαβεβαιώνουν από το Μαξίμου.

Παράλληλα όμως και η προετοιμασία των κομμάτων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επόμενες ημέρες θα έχουν έντονο άρωμα εκλογών, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, που είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού, ο οποίος εμμένει στη θεωρία της εξάντλησης της τετραετίας.

Το συνέδριο της ΝΔ το τριήμερο 14-16 Δεκεμβρίου, όπου θα είναι παρών και ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ και η ανοικτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Τσίπρα στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης είναι δυο κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις που σηματοδοτούν επισήμως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Αλέξης Τσίπρας

Ποντάρει σε παροχές και σκανδαλολογία

Ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να αλλάξει την εικόνα που υπάρχει στην κοινή γνώμη για τον ίδιο, καθώς η εικόνα του έχει ραγίσει αρκετά το τελευταίο διάστημα. Βέβαια, στις δύο τελευταίες περιοδείες που έκανε, σε Καλάβρυτα και Κάλυμνο, υπήρξε αρκετά ικανοποιητική υποδοχή, γεγονός που άλλαξε την ψυχολογία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρεί ότι οι εκλογές είναι μια χαμένη υπόθεση, αλλά αντίθετα είναι πεπεισμένος, σύμφωνα με συνομιλητές του, ότι το κλίμα αλλάζει και τα δεδομένα αλλάζουν, παρά το γεγονός ότι υπάρχει το προβάδισμα της ΝΔ στις μετρήσεις που αμφισβητούνται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Κυρίως, ο Τσίπρας εκτιμά ότι σύντομα θα ανατραπεί η δημοσκοπική διαφορά και η ψαλίδα θα κλείσει, ενώ δίνει μεγάλη σημασία, όπως τονίζουν συνομιλητές του, στην εικόνα που εισπράττει ο ίδιος από τις περιοδείες του. Παράλληλα, θεωρούν ότι η εικόνα είναι καλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια, αν και αναγνωρίζεται το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στον Βορρά λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η επόμενη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του, ενώ θα συνεχιστούν και τα ανοίγματα του Τσίπρα προς πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς στη λογική της δημιουργίας προοδευτικού μετώπου στον δρόμο για τις εκλογές.

Αντίθετα, η ΝΔ έχει πολύ υψηλή συσπείρωση και άρα από εδώ και πέρα αναζητά στήριξη εκτός των κομματικών τειχών, από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, και γι’ αυτό υπάρχει και το φλερτ με στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι.

Ο Πρωθυπουργός θα επενδύσει αρκετά την επόμενη περίοδο και στις διάφορες υποθέσεις που χαρακτηρίζονται ως σκάνδαλα, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το παλαιό πολιτικό σύστημα είναι διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο και έφερε τη χώρα στα Μνημόνια. Αυτό ήδη φαίνεται τις τελευταίες ημέρες και από τη διαχείριση, πολιτική και επικοινωνιακή, που γίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου για τα πορίσματα της Εξεταστικής για την Υγεία (ΚΕΕΛΠΝΟ κ.ά.), ενώ θα αξιοποιηθούν και άλλες υποθέσεις, όπως η Novartis και τα οικονομικά των κομμάτων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ένα δυνατό χαρτί στον δρόμο προς τις κάλπες είναι τα θετικά μέτρα που ψηφίζονται, στη γραμμή της υλοποίησης των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που ενισχύουν το επιχείρημα, κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες, της επιστροφής στην κανονικότητα. Στις 13 Δεκεμβρίου, μάλιστα, αναμένεται να χορηγηθούν τα αναδρομικά στους ενστόλους, όπως άφησε χθες να διαρρεύσει με ένα tweet ο Πάνος Καμμένος, σε μια προφανή κίνηση να καρπωθεί πολιτικά οφέλη από την κυβερνητική κίνηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Εγγυάται προσέλκυση επενδύσεων και αναπτυξιακό άλμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται βέβαιος ότι η ΝΔ θα είναι η νικήτρια των εκλογών και δίνει μεγάλη σημασία στα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία το «πολιτικό ιμπέριουμ» που είχε ο Πρωθυπουργός έχει ανατραπεί.

Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει ούριο πολιτικό αέρα και δίνει μεγάλη σημασία στον δρόμο προς τις εκλογές στην προσέλκυση κεντρώων ψηφοφόρων, προτάσσοντας ως βασικό όπλο την προσέλκυση επενδύσεων κι ένα αναπτυξιακό άλμα που μπορεί να εγγυηθεί μόνον η ΝΔ, όπως τονίζει με έμφαση.

Στο επιτελείο του εκτιμούν ότι η κυβέρνηση – «σκορποχώρι» όπως τη χαρακτηρίζουν – χάνει συνεχώς από τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, παρά τα μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα που ψηφίζει και τις παροχές. Το στοίχημα όμως, όπως υπογραμμίζουν και βουλευτές με μακρά διαδρομή, είναι εκτός από την αρνητική ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ που εισπράττει εξ αντανακλάσεως η αξιωματική αντιπολίτευση, να καταγράψει και θετική ψήφο και κυρίως να πείσει τους πολίτες πως «έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος».

Η ΝΔ εμμένει ότι η κυβέρνηση δίνει αγώνα πολιτικής επιβίωσης χωρίς μέτρο, έχοντας ως σωσίβιο την παροχολογία που όμως θέτει την οικονομία, κατά την εκτίμησή της, σε κίνδυνο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, που ενισχύει πολύ έντονα τις τελευταίες ημέρες το πολιτικό φλερτ με Το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη, δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει στρατηγική πόλωσης. Και όπως λένε στο επιτελείο του, «σε αυτό το παιχνίδι θα αφήσουμε τον Τσίπρα μόνο του».

Στην Πειραιώς προεξοφλούν ότι η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιστρέφεται και αυτό που ουσιαστικά συζητούν είναι εάν θα επιτευχθεί ή όχι αυτοδυναμία. Ως εκ τούτου υποστηρίζουν ότι η όποια δημοσκοπική –μικρή λένε – ανάκαμψη που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ψήφισης των μέτρων θα είναι πρόσκαιρη και δεν θα επιδράσει στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.

Και το μόνο που αναμένουν είναι ο χρόνος των εκλογών, αν και εκτιμούν πως οι κάλπες θα στηθούν έως τον Μάιο. Βέβαια στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει σε πολλούς η θεωρία ότι είναι ριψοκίνδυνο να προσφύγει σε εκλογές ένα κόμμα που εμφανίζεται δεύτερο, και μάλιστα με σημαντική διαφορά από το πρώτο και άρα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια έως τη λήξη της τετραετίας με την προσδοκία να αλλάξει το κλίμα.

Μόνο που η συμφωνία των Πρεσπών και οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί που ενδέχεται να μεταβληθούν λόγω της αναθεώρησης της γραμμής του Ποταμιού είναι δυνατόν να δρομολογήσουν εξελίξεις.

Ανεξάρτητα όμως από τη στάση της ΝΔ και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές «μαύρες τρύπες» να κλείσει, οι διάφορες υποθέσεις που είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας θα ανεβάζουν την πολιτική ένταση, αν και το βασικό που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Τσίπρας, όπως εκτιμούν στη ΝΔ, είναι τα ισχυρά αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά και η κυρίαρχη τάση τού «φύγετε».

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024