Το κύμα αιτήσεων από συνταξιούχους για τη διεκδίκηση αναδρομικών μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, ενώ με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζεται η έκδοση πρωτόδικων αποφάσεων για επιστροφή των κομμένων δώρων και επιδομάτων σε συνταξιούχους και εργαζομένους που προσφεύγουν στα δικαστήρια.

Ο ΕΦΚΑ δίνει τη δυνατότητα για ηλεκτρονική αίτηση, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη παγίδα την οποία πρέπει να προσέξουν για να μπορέσουν να την αποφύγουν οι συνταξιούχοι.

Η online εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.

Έτσι, την προσοχή στους συνταξιούχους που διεκδικούν αναδρομικά ποσά ως προς τις αιτήσεις που κάνουν, εφιστά ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

Η μεγάλη… παγίδα

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος ενημερώνει τους πολίτες που έχουν συνταξιοδοτηθεί ότι δεν αρκεί μια απλή αίτηση για την διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όπως είναι ήδη γνωστό, στα πλαίσια της διεκδίκησης των αναδρομικών των συνταξιούχων, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύοντας στην αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ δημιούργησε και ανάρτησε στο διαδίκτυο μια ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης.

Ωστόσο, η αίτηση αυτή, αφορά μόνο στη διεκδίκηση των περικοπών, χωρίς να κάνει μνεία των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας που περικόπηκαν και η περικοπή των οποίων κρίθηκε αντισυνταγματική.

Επίσης, η εν λόγω αίτηση δεν αναφέρεται σε αναδρομικότητα των ποσών, για τα οποία γίνεται η αίτηση, υπονοώντας ότι αυτή αφορά διεκδικήσεις ποσών από σήμερα και στο εξής.

Για το λόγο αυτό, «κυκλοφόρησε» στο διαδίκτυο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ένα συμπληρωματικό κείμενο, το οποίο οι συνταξιούχοι καλούνταν να προσθέσουν στο κάτω μέρος της ηλεκτρονικής αίτηση τους.

Ωστόσο, κανείς δεν ενημέρωσε τους συνταξιούχους ότι προκειμένου η αίτηση τους να είναι πλήρης, πρέπει να αναγράφει κατά είδος και τα διεκδικούμενα ποσά.
Σύμφωνα με την κρατούσα νομολογία, για να διακοπεί η παραγραφή της αξίωσης των αναδρομικών, πρέπει η αίτηση αυτή να είναι σαφής ως προς τις αξιώσεις του ασφαλισμένου, δηλαδή να αναφέρει και τα ποσά.

Δυστυχώς, πολλοί συνταξιούχοι σύμφωνα με την ελλιπή ενημέρωση, που είχαν μέχρι σήμερα, έσπευσαν να υποβάλλουν απλώς ένα αίτημα, χωρίς αναφορά στα ποσά που διεκδικούν, με αποτέλεσμα η αίτηση αυτή να θεωρείται αόριστη ως προς τις αξιώσεις τους, και να μην διακόπτει την παραγραφή.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος επισημαίνει ότι η αίτηση αυτή μπορεί να αποτελέσει «παγίδα» επειδή είναι απλά μια δήλωση που αφορά μόνο διεκδικήσεις ποσών για το τωρινό και προσεχές χρονικό διάστημα και όχι αναδρομικά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο