Μεγάλο θόρυβο στη Γαλλία έχει προκαλέσει το εξώφυλλο του περιοδικού Paris Match στο οποίο απεικονίζεται ένας αντισημίτης με φόντο την Αψίδα του Θριάμβου φορώντας «κίτρινο γιλέκο» και συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις.

Στη φωτογραφία, που τραβήχτηκε το περασμένο Σάββατο 1/12/2018, φαίνεται ο συγγραφέας και αρνητής του Ολοκαυτώματος Ερβέ Ρισέν να συνομιλεί με έναν αστυνομικό κρατώντας μια γαλλική σημαία.

«Ο αντισημίτης και οι αρνητές του Ολοκαυτώματος αγάλλονται με τη δημοσιότητα που τους παρέχετε με αυτόν τον τρόπο”, τόνισε η Εθνική Ομοσπονδία κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (Licra) με ανακοίνωσή της στα social media.

Ο Ερβέ Λαλέν ή Ρισέν είναι μέλος του πρώην Εθνικού Μετώπου και έχει καταδικαστεί κατ’ επανάληψη για τις αντισημιτικές του δηλώσεις στα social media, στο block του και τα βιβλία του.

«Η φωτογραφία επιλέχθηκε ως εμβληματική της βίαιης ημέρας της 1ης Δεκεμβρίου”, απάντησε ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού, Ολιβιέ Ρουαγιάν.

«Αυτή η τυχαία φωτογραφία αποκαλύπτει όμως τη διείσδυση στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων των εξτρεμιστών, κυρίως της άκρας δεξιάς. Γι’ αυτό βρέθηκε αυτό το άτομο στο εξώφυλλο του περιοδικού μας”, επισήμανε ο Ρουαγιάν, υπογραμμίζοντας ότι ο όμιλος Lagardere μάχεται “κάθε μορφή ρατσισμού και αντισημιτισμού».

Ωστόσο το σωματείο των δημοσιογράφων του περιοδικού Paris Match διαφοροποιήθηκε από την παραπάνω τοποθέτηση τονίζοντας ότι πρόκειται για «λάθος» το οποίο «δεν αντικατοπτρίζει με κανένα τρόπο» τις αξίες που εκπροσωπεί το περιοδικό.

Ο Ερβέ Ρισέν από την πλευρά του δεν έκανε καμία δήλωση, φρόντισε όμως να αναρτήσει το επίμαχο εξώφυλλο στο λογαριασμό του στα social media.