Χθες το μεσημέρι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επισκέφτηκε το εργοτάξιο της Νέας Φιλαδέλφειας, παρακολούθησε τις εργασίες στο υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ και φάνηκε ευχαριστημένη από τα έργα. Η Περιφέρεια Αττικής έχει λόγο να ενημερώνεται για την κατασκευή της «Αγια-Σοφιάς», αφού θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την υπογειοποίηση που πρόκειται να γίνει. Μόλις προχθές από την πλευρά της Περιφέρειας υπήρξε και ανακοίνωση με την οποία μάθαμε πως ξεκίνησε να «τρέχει» το χρονικό διάστημα του ενός μήνα που απαιτείται προκειμένου στη συνέχεια να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την απαραίτητη υπογειοποίηση: χωρίς αυτή το γήπεδο δεν παίρνει άδεια.

Δωρεάν

 Μιλάμε συχνά για κωλοτούμπες της κυβέρνησής μας και είναι αλήθεια πως μόλις ακουστεί η λέξη «κωλοτούμπα» όλοι σκέφτονται τον πρωθυπουργό μας. Αλλά αν υπάρχει μια πραγματικά χωρίς προηγούμενο κωλοτούμπα, είναι αυτή που έχει κάνει η περιφερειάρχης μας για το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Σαν χθες ήταν που μιλούσε για «κοτσαμπάσηδες του ποδοσφαίρου», τους οποίους δεν θέλει να ξέρει, ενώ κατήγγειλε τον Γιάννη Σγουρό που ως περιφερειάρχης είχε αποφασίσει τη χρηματοδότηση του έργου. Για να μη θυμηθώ εκείνες τις μεγάλες προεκλογικές διακηρύξεις για κατασκευή γηπέδου που θα χρησιμοποιούνταν για την άθληση των παιδιών της Νέας Φιλαδέλφειας και στο οποίο οι άνεργοι θα είχαν πρόσβαση δωρεάν.

Σγουρός

Καλά κάνει σήμερα η περιφερειάρχης και εξυπηρετεί την ΑΕΚ. Αλλά βλέποντας τις φωτογραφίες από τη χθεσινή της επίσκεψη, το μόνο που μπορεί κάποιος να κάνει είναι να θυμάται το τι μπούρδα έχουμε ακούσει σε αυτόν τον τόπο και να γελάει. Νομίζω ο μόνος που δεν θα το κάνει είναι ο Σγουρός, που τον κατήγγειλαν ως υπηρέτη των κοτσαμπάσηδων οι ίδιοι που με δαύτους συνεργάζονται σήμερα, χωρίς μάλιστα του ανθρώπου να του πουν ένα συγγνώμη για τις προσβολές και τις υπερβολές…

Απαράδεκτα

Μιλώντας για υπερβολές, βρίσκω υπερβολικό τον θόρυβο που κάνουν οι ομοσπονδίες εναντίον του αθλητικού νομοσχεδίου που ο υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης έθεσε σε διαβούλευση. Προχθές η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έβγαλε ανακοίνωση ζητώντας του να το πάρει πίσω και να το τροποποιήσει, διότι τρία τουλάχιστον σημεία του είναι, κατά τη γνώμη της, απαράδεκτα.

«Είναι αδιανόητο για τον φορέα που υπηρετεί το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, σε όλα τα επίπεδά του, να προτείνεται η θέσπιση νομικού πλαισίου το οποίο βρίσκεται εξ ορισμού σε απόλυτη αντίθεση με βασικές αρχές του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη και προφανώς θα προκαλέσει και την ευρύτερη αντίδραση της διεθνούς αθλητικής οικογένειας, στην οποία η χώρα μας έχει σημαίνοντα ρόλο» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Είναι επίσης εξαιρετικά προσβλητικός για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το σύνολο των ελληνικών αθλητικών-ολυμπιακών ομοσπονδιών ο διακριτικός τίτλος «Δημοκρατικός Εκσυγχρονισμός Ομοσπονδιών» με τον οποίο επιχειρείται η εισαγωγή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό κανονιστικού πλαισίου, το οποίο διαλύει εκ βάθρων τη δομή των εθνικών ομοσπονδιών».

Καταλαβαίνω την αντίδραση των ανθρώπων απέναντι σε κάποιον που θέλει να τους «εκσυγχρονίσει» και μάλιστα «δημοκρατικά». Είναι σαν να τους λέει ότι είναι αντιδημοκρατικά αναχρονιστικά απολιθώματα – βαριές κουβέντες! Αλλά για τον Βασιλειάδη μιλάμε. Δεν χρειάζονται ούτε φωνές, ούτε κραυγές. Ενα ραντεβού να κάνουν μαζί του και να του βρουν μια εκλογική περιφέρεια να κατεβεί και όλα λύνονται!

Σκέψεις

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι θύμωσε με τον υφυπουργό και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ Γιώργος Βασιλακόπουλος. Είναι παράξενο διότι όλοι έλεγαν ότι οι δυο είχαν τόσο φιλικές σχέσεις, ώστε ο Βασιλακόπουλος είχε προτείνει στον υφυπουργό να κατεβεί στην Πάτρα και με τη στήριξή του. Πιθανότατα όλα αυτά ήταν παραμύθια: άλλωστε κι ο χώρος του μπάσκετ έχει αρκετούς διακινητές μυθευμάτων. Οπως και να «χει, ο Βασιλακόπουλος είναι κι αυτός έξαλλος με τον τίτλο του νομοσχεδίου κι αρνείται να εκσυγχρονιστεί δημοκρατικά – υποστήριξε μάλιστα χθες ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι «ανεπίτρεπτο, συμπλεγματικό, προσβλητικό και εξόχως υβριστικό». Αυτή ειδικά η αντίδραση με έβαλε σε σκέψεις. Βρε, μπας κι έχει κάνει κάτι καλό ο Βασιλειάδης και δεν το «χουμε καταλάβει;

Δέντρο

Θέλω ωστόσο να πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι καβγάδες θα τελειώσουν σύντομα. Νομίζω ότι ο υφυπουργός ήθελε απλά να φτιάξει ένα νομοσχέδιο που να επιτρέπει σε κατόχους στοιχηματικών εταιρειών να μπουν σε ΠΑΕ και ΚΑΕ: μάλλον τον είχε τρελάνει στην γκρίνια ο κυρ Αλέκος. Για να μην κάνει μόνο αυτό και τον κατηγορούν για φωτογραφικές τροποποιήσεις ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης, πρόσθεσε πέντε-έξι πράγματα για τις ομοσπονδίες. Θα τα πάρει πίσω και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι την Ομοσπονδία του μπάσκετ αλλά και την ΕΟΕ δεν τις απασχολεί ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους στοιχηματικών εταιρειών να αποκτήσουν ομάδες, αλλά ο «δημοκρατικός εκσυγχρονισμός των ομοσπονδιών»! Οι άνθρωποι όχι μόνο βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος, αλλά τρακάρουν και πάνω του…

Μύγα

Γενικά διακρίνω τον τελευταίο καιρό μια τάση των ομοσπονδιών για καβγάδες: χθες η Ομοσπονδία Ποδηλασίας έβγαλε ανακοίνωση εναντίον της ΚΑΕ Παναθηναϊκός γιατί ζήτησε το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ για να το μετατρέψει σε γήπεδο μπάσκετ.

Συνιστώ ηρεμία και ψυχραιμία. Πρώτα από όλα η ΚΑΕ Παναθηναϊκός δεν θέλει να φύγει από το γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ για να πάει στο ποδηλατοδρόμιο: μόνο τρελός θα ζητούσε κάτι τέτοιο. Πρότεινε να αξιοποιηθεί ο χώρος ώστε να στεγαστούν τα τμήματα Νέων και Παίδων του μπάσκετ, αλλά και του βόλεϊ. Επειδή αίτημα να πάρει το ποδηλατοδρόμιο είχε κάνει πριν από λίγο καιρό και η ΑΕΚ, συνιστώ στην καλή Ομοσπονδία να μάθει ποιος προτείνει στις ΚΑΕ να ζητήσουν να πάρουν το ποδηλατοδρόμιο. Διότι να τους τσίμπησε όλους μύγα και να το ζητούν το βρίσκω δύσκολο.

Θυμούνται

Δύσκολο βρίσκω και να περάσουμε ένα ποδοσφαιρικό Σαββατοκύριακο χωρίς γκρίνια μετά τους χθεσινούς ορισμούς των διαιτητών. Η απόφαση του Περέιρα και των φίλων του να στείλουν τον διαιτητή Τζήλο στην Ξάνθη για να διευθύνει το ματς της τοπικής ομάδας με τον Ολυμπιακό είναι λόγος ξεσηκωμού των Ερυθρολεύκων. Ο Τζήλος πέρυσι ήταν ο διαιτητής του Ατρόμητος – Ολυμπιακός (2-2): στο ματς αυτό ο Ολυμπιακός είχε χάσει τις τελευταίες ελπίδες του να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και ο διαιτητής είχε κατηγορηθεί γιατί άφησε το σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων ατιμώρητο. Αντίθετα με τον Περέιρα, οι άνθρωποι των ομάδων θυμούνται πολύ καλά τα προηγούμενα των διαιτητών και βλέπουν στους ορισμούς τους μόνο λάθη. Οχι τυχαία, μόλις έγινε γνωστό το όνομα του συγκεκριμένου διαιτητή, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να μην πάρει εισιτήρια για το ματς. Εχουσιν γνώσιν οι φύλακες…