Η Ουάσιγκτον έκανε 11 απόπειρες έναρξης διαπραγματεύσεων με το Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια και όλες απορρίφθηκαν από την Τεχεράνη, δήλωσε την Τρίτη ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

«Αν πιστεύετε ότι η Αμερική είναι νικήτρια, να μάθετε ότι σήμερα το Ιράν είναι νικητής και ο Τραμπ έχει ηττηθεί», είπε ο Ροχανί.

«Πέρσι η Αμερική ζήτησε άμεσα διαπραγματεύσεις οχτώ φορές και φέτος εμμέσως τρεις φορές, και αυτές δεν έγιναν αποδεκτές στη βάση της αξιοπρέπειας του λαού», επισήμανε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Δεν ξεκαθάρισε ποιά ήταν τα θέματα

Ο ιρανός πρόεδρος δεν ξεκαθάρισε ποια ήταν τα θέματα που οι ΗΠΑ θέλησαν να διαπραγματευτούν, ούτε διευκρίνισε αν αναφερόταν στο ιρανικό ημερολόγιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούλιο είχε δηλώσει πρόθυμος να συναντηθεί χωρίς προϋποθέσεις με τον Ροχανί για να συζητήσουν τρόπους βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Αν θέλουν να συναντηθούμε, θα συναντηθούμε», είχε πει ο αμερικανός πρόεδρος.

Ανώτεροι ιρανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί διοικητές είχαν απορρίψει ως ανάξια την πρόταση Τραμπ, την οποία είχαν χαρακτηρίσει «φαντασίωση», τονίζοντας ότι τα λόγια του έρχονται σε αντίθεση με τις πράξεις του και την εκ νέου επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.