Την είδηση ότι θα αφεθεί ελεύθερη από τις ελληνικές αρχές έναντι εγγύησης η 23χρονη Σύρα βοηθός προσφύγων Σάρα Μαρντίνι μεταδίδει η Tagesspiegel. Η νεαρή γυναίκα που είχε προφυλακιστεί, «μετά από 100 και πλέον ημέρες αφήνεται ελεύθερη. Κατηγορείται για διακίνηση ανθρώπων», γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Η Tagesspiegel αναφέρει ότι κατεβλήθη ποσό ύψους 5.000 ευρώ προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη και υπενθυμίζει: «Η Σάρα Μαρντίνι είχε συλληφθεί στις 21 Αυγούστου στη Λέσβο και η ελληνική δικαιοσύνη κατηγορεί την 23χρονη από τη Συρία για διακίνηση ανθρώπων, προσωπικό πλουτισμό με δωρεές, ξέπλυμα χρήματος, κατασκοπεία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση».

Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι η νεαρή βοηθός προσφύγων θα αφεθεί ελεύθερη «τις επόμενες μία με δύο ημέρες και θα της επιτραπεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα». Ο πρώην προπονητής της Σάρα Μαρντίνι, η οποία έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με την κολύμβηση, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «ο στόχος είναι βεβαίως να φέρουμε τη Σάρα το ταχύτερο δυνατό στο Βερολίνο». Η Tagesspiegel αναφέρει ότι το ποσό της εγγύησης για την αποφυλάκιση της Σάρα Μαρντίνι κατέβαλε η σχολή στην οποία σπουδάζει η νεαρή κοπέλα, το Bard College του Βερολίνου.

Στο πλευρό τηςΣάρα Μαρντίνι η Διεθνής Αμνηστία

Η εφημερίδα αναφέρεται στην ιδιαίτερη ιστορία της Σάρα και της αδελφής της, Γιούσρα Μαρντίνι, «που είχαν γίνει γνωστές το 2015. Οι δύο κολυμβήτριες είχαν τραβήξει τότε με ένα σχοινί τη βάρκα στην οποία επέβαιναν μαζί με άλλους πρόσφυγες μετά από κίνδυνο που αντιμετώπισαν στα ανοιχτά της Λέσβου. Αργότερα πήγαν στο Βερολίνο, εγκαταστάθηκαν εκεί και συνέχισαν την κολυμβητική τους καριέρα. […] Η Σάρα Μαρντίνι εργάστηκε εθελοντικά σε οργανώσεις αρωγής προσφύγων. Τρεις φορές συνολικά βρέθηκε στη Λέσβο για λογαριασμό της ελληνικής ΜΚΟ ERCI.

Η ελληνική δικαιοσύνη κατηγορεί την ERCI για συνεργασία με διακινητές προσφύγων, η Μαρντίνι αντέκρουσε όλες τις κατηγορίες. Το τελευταίο διάστημα και η Διεθνής Αμνηστία είχε δραστηριοποιηθεί για την απελευθέρωση τριών συνεργατών της ERCI». Σύμφωνα με την Tagesspiegel, η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτησε την απόφαση αποφυλάκισης της Σάρα Μαρντίνι και των άλλων δύο συνεργατών της οργάνωσης, χαρακτηρίζοντας εξοργιστικό το ότι ‘εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν παράλογες κατηγορίες και να απειλούνται με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης’».

Κι άλλο τρίμηνο ανάπτυξης στην Ελλάδα

Στη σταθερά αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας με αφορμή τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται μερίδα του γερμανικού Τύπου. «Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κι άλλο το καλοκαίρι», γράφει σε σχετικό δημοσίευμά της η Handelsblatt. Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ επισημαίνει τους θετικούς δείκτες ανάπτυξης για έκτο συνεχές τρίμηνο στην Ελλάδα με αφορμή τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία δείχνουν μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 1% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2018. Η Handelsblatt παρατηρεί ότι «μετά από χρόνια ύφεσης» η Ελλάδα επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η Κομισιόν επαίνεσε την κυβέρνηση στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα για τη δημοσιονομική της πειθαρχία, την οποία θα ήθελαν να δουν οι Βρυξέλλες, για παράδειγμα, και στην περίπτωση της Ιταλίας. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να πετύχει ανάπτυξη ύψους 2% το 2018. ‘Συν’ ίδιου ύψους υπολογίζει και για τα δύο επόμενα χρόνια –υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων», αναφέρει η Handelsblatt.

Στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται και το ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv στην ιστοσελίδα του, αποδίδοντας τη νέα αύξηση του ΑΕΠ κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της κατανάλωσης. «Το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το 2018. Για την επόμενη χρονιά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναμένει ακόμη υψηλότερη ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι όμως αισθητά πιο αισιόδοξες από τις αντίστοιχες της Κομισιόν», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Το n-tv επισημαίνει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα ότι το ποσοστό του δημόσιου χρέους της χώρας είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη. Το δημοσίευμα κλείνει με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια εφόσον βέβαια η κυβέρνηση δεν αποκλίνει από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όπως επισημαίνει. «Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι έτσι η χώρα θα μπορέσει να δρέψει τους καρπούς των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να γίνει αισθητά ελκυστικότερη για τους επενδυτές».

Άρης Καλτιριμτζής