Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κορδέλες, παροχές, προσλήψεις στο δρόμο προς τις κάλπες

Κορδέλες, παροχές, προσλήψεις στο δρόμο προς τις κάλπες

Χωρίς ούτε μια απάντηση, και φυσικά ούτε μια συγγνώμη για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δικάζει και καταδικάζει κόσμο νωρίτερα από τα δικαστήρια, ο πρωθυπουργός συνεχίζει την περιοδεία του ανά την Ελλάδα

Μεταξύ ενός πρωτοφανούς Βατερλώ με την υπόθεση της μαφίας του χρυσού και μιας προεκλογικής εκστρατείας που ξεκίνησε νωρίς και με τον Αλέξη Τσίπρα να ντύνεται Αγιος Βασίλης, κινείται η δημόσια συζήτηση.

Χωρίς ούτε μια απάντηση, και φυσικά ούτε μια συγγνώμη για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δικάζει και καταδικάζει κόσμο νωρίτερα από τα δικαστήρια, ο πρωθυπουργός συνεχίζει την περιοδεία του ανά την Ελλάδα.

Μια περιοδεία αναπτέρωσης του ηθικού, του δικού του και των ψηφοφόρων του. Από συμβολικές επισκέψεις (Καλάβρυτα), σε παραγωγικές μονάδες και από εκεί στα ακριτικά νησιά όπου κόβει κορδέλες και μοιράζει υποσχέσεις μέχρι τη Θεσσαλονίκη όπου θα πάει για χάρη της Κατερίνας Νοτοπούλου, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητά της.

Ενδιάμεσα θα κάνει το ταξίδι του στη Ρωσία όπου θα επιχειρήσει να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα που άνοιξαν μετά την απέλαση διπλωματών και τις κάκιστες σχέσεις που είχε αναπτύξει ο Νίκος Κοτζιάς.

Αλλά ακόμη και αυτό το ταξίδια εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου και της προσπάθειας του Μαξίμου να βγάλει μπροστά τον πρωθυπουργό. Αλλωστε, ακόμη κι αν η δημοφιλία του έχει καταρρεύσει, εξακολουθεί να είναι το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ μιας και οι υπόλοιποι υπουργοί και βουλευτές δεν χαίρουν εκτίμησης  της κοινής γνώμης.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, που θα έχει ξεδιπλωθεί το σύνολο της… κοινωνικής πολιτικής, θα γυρίσει το κλίμα. Βλέπουν ότι στις δημοσκοπήσεις η διαφορά παραμένει μεγάλη, αλλά επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» λίγο κι εκτιμούν ότι με γεμάτες τσέπες εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών θα υπάρξουν πολιτικές μετατοπίσεις και κυρίως συσπείρωση της βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι φανερό ότι από εδώ και στο εξής ο Τσίπρας θα πηγαίνει από εγκαίνια σε εγκαίνια και θα κόβει κορδέλες δείχνοντας ότι η οικονομία απογειώνεται… με την κοινωνία όρθια.

Θα προσπαθήσει να αναδείξει μια εικόνα της χώρας όπου τα πάντα λειτουργούν ρολόι κι ότι είναι θέμα χρόνου η απογείωση της ανάπτυξης. Αλλωστε στην ομιλία του την Τρίτη εστίασε στην αλλαγή σελίδας που γίνεται και στις μεγάλες επενδύσεις που δρομολογούνται, ασχέτως αν πολλά από τα έργα αυτά είχαν μπλοκαριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ότι θα αργήσουν ακόμη να ξεκινήσουν οι μπουλντόζες.

Αγωνία και παροχές

Η αγωνία της κυβέρνησης για να αλλάξει το κλίμα είναι εμφανής και όσο η κατάσταση παραμένει στάσιμη τόσο θα κάνει παροχές… σα να μην υπάρχει αύριο. Δωράκια στα ειδικά μισθολόγια (αλλά τα μη ειδικά στον Καιάδα), επιδόματα και μερίσματα της μιας στιγμή, αλλά περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, υποσχέσεις για χιλιάδες προσλήψεις, έστω κι εποχικές, έστω κι επιδοτούμενες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η ίδια η πραγματικότητα, όμως, έχει διαψεύσει την κυβέρνηση και η έκθεση του ΟΟΣΑ ήρθε να διαλύσει το μύθο της ευημερούσας οικονομίας των τελευταίων 100 ημερών.

Η απίστευτη υπερφορολόγηση είναι αυτή που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να μοιράζει ελάχιστα από εκείνα που παίρνει πέντε και δέκα φορές.

Αυτό το κλίμα παροχών και προεκλογικών περιοδειών έχει πλέον γίνει αντικείμενο συζήτησης και στο εξωτερικό. Συνεχή δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μια Ελλάδα που κινείται σε ρυθμούς κάλπης, κάτι που βεβαίως μπορεί να σημαίνει ότι έχουν σταματήσει όλοι να δουλεύουν κι έχουν κατεβάσει τα μολύβια οργανώνοντας μόνο περιοδείες και παροχές.

Το CNBC αναφέρεται ακριβώς στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει των εκλογών να δείξει ότι η λιτότητα τελείωσε τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε γρήγορα αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, μετά το δημοψήφισμα του 2015, όπου κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει εναντίον ενός ακόμα μνημονίου αγνοώντας όμως στη συνέχεια την αρνητική του ψήφο.

Λιτότητες τέλος

«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη μέχρι τον Αύγουστο να εφαρμόζει πολιτικές υπαγορευμένες από τους πιστωτές. Τώρα πλέον που η χώρα δεν υπόκειται σε πρόγραμμα στήριξης, η Αθήνα θέλει να δείξει και αυτή ότι η λιτότητα τελείωσε, πολύ περισσότερο αφού το 2019 επίκεινται εκλογές», γράφει το αμερικανικό δίκτυο CNBC στην ηλεκτρονική του έκδοση σε άρθρο για τη λιτότητα στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο βρισκόμαστε στο 2018 και όπως και άλλες χώρες της ευρωζώνης η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος στήριξης, αλλά δεν είναι αλώβητη και τώρα φέρει το ανεξίτηλο σημάδι του χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 179,7% του ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά την Ιαπωνία.

«Επομένως δεν χρειάζονται μόνο λόγια, αλλά και πράξεις, αν και αυτό θα ακούγεται «κενός λόγος» σε όσους δεν έχουν επανέλθει εκεί που ήταν όταν τους χτύπησε η διπλή κρίση. Σκεφτείτε αυτούς που έχασαν τις δουλειές τους ή τους χαμηλόμισθους που βλέπουν τις απολαβές τους αυξάνονται με πολύ αργό ρυθμό», αναφέρει το άρθρο.

«Υπήρξε μια περίοδος που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να αρθρώσουν έστω μια δήλωση περί δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να αναφέρουν την λέξη «λιτότητα». Τώρα πλέον η έννοια αυτή φαίνεται να έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη δημόσια συζήτηση. Έχει όντως τελειώσει η εποχή της;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος.

Σε άλλο μήκος κύματος οι FT εμφανίζουν τον Κ. Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδα αναδεικνύοντας τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που έχει τη μορφή αφιερώματος ο Πρόεδρος της ΝΔ προαναγγέλλει ότι «οι πολίτες θα δουν να υλοποιείται άμεσα ένα συστηματικό σχέδιο για να ξεμπλοκάρουμε ευρείας κλίμακας επενδυτικά σχέδια, ξεκινώντας από το Ελληνικό, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και με μεγάλο συμβολισμό».

Για το Ελληνικό οι Financial Times σημειώνουν ότι «η έναρξη των εργασιών υποδομής έχει καθυστερήσει για σχεδόν δύο χρόνια» ενώ ειδική αναφορά γίνεται και για την επένδυση ύψους 1 δισ. στις Σκουριές η οποία όπως αναφέρει η εφημερίδα πάγωσε πέρυσι μετά από διαμάχη σχετικά με τις άδειες.

Οι Financial Times αναδεικνύουν και τα ζητήματα της διαφάνειας στην Ελλάδα. «Θα είμαι ξεκάθαρος απέναντι στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Ο νόμος είναι νόμος και τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το θέμα της διαπλοκής ανάμεσα σε υψηλόβαθμους πολιτικούς παράγοντες και κάποιους επιχειρηματίες.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024