Ήταν μαριονέτες του Σόιμπλε και χαμπάρι δεν είχαν πάρει
Με λίγα λόγια, η Μέρκελ έσωσε το πολιτικό τομάρι του Τσίπρα και της παρέας του, διακινδυνεύοντας το δικό της και ενδεχομένως χωρίς να το ξέρει
Όσο περνά ο καιρός και οι πολιτικοί πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού – και ελληνικού – δράματος απελευθερώνονται και μιλούν, αποδεικνύεται κάτι που όλοι υποπτεύονταν. Όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης και όλη η παρέα του πρώτου πάρτι της Αριστεράς έπαιζαν με τις τύχες της χώρας και των πολιτών της, αλλά δεν είχαν πάρει και χαμπάρι τι συνέβαινε όσο αυτοί έπαιζαν τα παιχνιδάκια τους.
Καταφαίνεται αυτό στα όσα είπε προσφάτως ο διεκδικητής της ηγεσίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, αποκάλυψε ότι όσο βάθαινε η ελληνική κρίση στην Γερμανία σχεδιαζόταν μία συνωμοσία σε βάρος της Ανγκελα Μέρκελ, λόγω της διαλλακτικής στάσης της έναντι της Ελλάδας και της άρνησής της να συζητήσει καν το ενδεχόμενο του Grexit. Εγκέφαλος της συνωμοσίας αυτής ήταν, κατά τα όσα είπε ο Μερτς, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ούτε που είχε περάσει από το μυαλό των πολιτικών εγκεφάλων της Αριστεράς στην Ελλάδα ότι για μία ακόμη φορά υπέπιπταν στο σφάλμα που έχουν κάνει σχεδόν όλοι οι ομοϊδεάτες τους στο παρελθόν: έπαιζαν με την ελαφρότητά τους και τις πολιτικές τους ασυναρτησίες, το παιχνίδι ενός άλλου. Εν προκειμένω, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ούτε πολλά πολλά σηκώνει όταν πας να του το παίξεις έξυπνος, ούτε και είχε ποτέ χωνέψει το πώς η Μέρκελ του πήρε μέσα από τα χέρια την ηγεσία του CDU το 2000.
Με λίγα λόγια, η Μέρκελ έσωσε το πολιτικό τομάρι του Τσίπρα και της παρέας του, διακινδυνεύοντας το δικό της και ενδεχομένως χωρίς να το ξέρει. Πολύ απλά, επειδή είχε πει ότι δεν πρόκειται να αφήσει το «μαγαζί» να διαλυθεί στην βάρδιά της. Δεν άφησε την «στραβή» να συμβεί, για να θυμηθούμε και την Ρένα Δούρου που τα ρίχνει στην μοίρα και την ατυχία…
Σήμερα, έπειτα από τριάμισι χρόνια, η Μέρκελ είναι σε αποδρομή, η Γερμανία αντιμετωπίζει το φάσμα μίας πολιτικής αβεβαιότητας, η Γαλλία είναι σε αναταραχή, η Ιταλία αποτελεί ίσως το πρώτο πρόβλημα για την ευρωζώνη, η Ισπανία κλονίζεται με την άνοδο των φρανκιστών και η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσες δέχεται πιέσεις για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και γενικώς η Ευρώπη είναι σε μία αναστάτωση που μπορεί να χαρακτηριστεί έως και επικίνδυνη.
Στην Ελλάδα, εξακολουθεί όσο συμβαίνουν αυτά να κυβερνά πάνω κάτω η ίδια παρέα. Δεν έχει καταφέρει τίποτε άλλο από το να υλοποιήσει όσα της επέβαλαν η Μέρκελ και (κυρίως) ο Σόιμπλε. Το ζήτημα είναι έπειτα από όλα αυτά, αν η χώρα θα σκάσει στα χέρια της ή αν θα επιχειρήσει να την αφήσει να σκάσει στα χέρια του επόμενου.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτε. Το χειρότερο είναι ότι δεν τους νοιάζει καν τίποτε από όλα αυτά.
- Βόλεϊ: Ανακοινώθηκε η σπουδαία μεταγραφή του Σπένσερ από τον Ολυμπιακό
- Ruvan Wijesooriya & Nick Zinner: Η underground σκηνή της Νέας Υόρκης παίρνει σάρκα και οστά στην Αθήνα
- Νέο τηλεσκόπιο γυρίζει την «μεγαλύτερη κοσμική ταινία όλων των εποχών»
- Ιράν: Θα υπάρξει άμεση απάντηση σε κάθε απειλή – Επικαλείται τη δέσμευση των ΗΠΑ να συγκρατήσουν το Ισραήλ
- Σκας από τη ζέστη; Σε νιώθουμε!
- Πετράλωνα: «Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η διαχείριση του σοκ των κατοίκων» αποκαλύπτει διασώστης του Ερυθρού Σταυρού
- Προδότες και φουστανελοφόροι
- Η Παπαστράτος επενδύει στη νέα γενιά επαγγελματιών με το FutuReady Internship Program
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/yong-chuan-tan-FPm5MGSqD3w-unsplash-1-315x220.jpg)











































![Το φαινόμενο candilazo που «έβαψε» κόκκινο τον ουρανό του Καράκας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-01T061443Z_826673436_RC2T4MA6UXNN_RTRMADP_3_VENEZUELA-QUAKE-SKY-315x220.jpg)
































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442