Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το προσωπικό «φιάσκο» του Τσίπρα στην υπόθεση του Ριχάρδου

Το προσωπικό «φιάσκο» του Τσίπρα στην υπόθεση του Ριχάρδου

Ήταν λίγες ημέρες πριν, όταν ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής είχε μιλήσει για εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού, κατονομάζοντας μάλιστα τον γνωστό ενεχυροδανειστή Ριχάρδο

Πέρα από το αστυνομικό και δικαστικό «φιάσκο» στο θέμα του γνωστού ενεχυροδανειστή Ριχάρδου και των υπολοίπων ατόμων που προφυλακίστηκαν για την υπόθεση της «μαφίας του χρυσού», η υπόθεση εξελίσσεται και σε προσωπικό φιάσκο του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα να υιοθετήσει τις κατηγορίες χωρίς να γνωρίζει τι περιελάμβανε η δικογραφία.

Ήταν λίγες ημέρες πριν, όταν ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής είχε μιλήσει για εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού, κατονομάζοντας μάλιστα τον γνωστό ενεχυροδανειστή Ριχάρδο. Σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις επιτυχίες της κυβέρνησής του, σε αντίθεση με τις παλαιότερες κυβερνήσεις που έκρυβαν τις υποθέσεις όπως υποστηρίζει, ο πρωθυπουργός είπε:

«Αναφέρομαι σε ένα δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την Ελλάδα, το γνωστό δίκτυο “Ριχάρδος”, που είχε ξεζουμίσει, τα πρώτα χρόνια της κρίσης κυρίως, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είδαν εν μία νυκτί τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται, να μένουν άνεργοι, να βρίσκονται στην ανέχεια, στην απελπισία, και μέσα στην απελπισία τους προσπαθήσανε πολλοί εξ αυτών να βρουν τη δυνατότητα έστω ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας».

Αυτές, είχε προσθέσει ο πρωθυπουργός «είναι οι επιτυχίες των τελευταίων ημερών».

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν στην υπόθεση του Ριχάρδου ήταν καταιγιστικές και έφεραν πολλές ανατροπές στην υπόθεση. Ο γνωστός ενεχυροδανειστής οδηγήθηκε στις φυλακές Ναυπλίου ενώ ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε μιλήσει για την αθωότητα του πελάτη του είχε καυτηριάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για μία πρωτοφανή για τον θεσμικό του ρόλο και για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα δήλωση.

«Πριν από λίγο όλοι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ευρίσκονται στο Εφετείο Αθηνών, μού έκαναν γνωστή την χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Ο ΟΠΟΙΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ Ή ΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΓΚΩΔΕΣΤΑΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ, έκανε μια πρωτοφανή για τον θεσμικό του ρόλο και για τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα δήλωση, η οποία μου δημιούργησε, επειδή γνωρίζω την ακεραιότητα της προσωπικότητας του Πρωθυπουργού προσωπικά, αμηχανία» είχε δηλώσει ο κ. Κούγιας για τον πρωθυπουργός προσθέτοντας:

«Τη δήλωση αυτή, μετά από 45 χρόνια δικηγορίας, τη θεωρώ ατυχέστατη και μου είναι αδιανόητο να εμπλέκεται η εκτελεστική εξουσία με την εξουσία της δικαιοσύνης και μάλιστα, όταν δεν έχει εκδοθεί έστω και μια πρώτη απόφαση ενός δικαστηρίου εις βάρος του εντολέως μου, έστω και στον πρώτο βαθμό, που να τον καταδικάζει για το οποιοδήποτε αδίκημα, και ελπίζω ότι η κυρία Ανακριτής, η οποία θα χειριστεί την υπόθεση, και οι Εισαγγελείς, που θα γνωμοδοτήσουν την Κυριακή που θα απολογηθεί, να μην επηρεαστούν από αυτή την έμμεση, αλλά ηχηρή παρέμβαση».

Έτσι μετά τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έκθετος μετά τις κατηγορίες που έσπευσε να υιοθετήσει καθώς η υπόθεση κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι από χθες το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες,  διαβιβάστηκε στο ανακριτικό γραφείο απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε ερώτημα της δικαστικής λειτουργού, στο οποίο η Αρχή επικαλούμενη την τελωνειακή νομοθεσία, ενημέρωσε ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Κατόπιν αυτού, όπως εκτιμούν νομικές πηγές, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας παραμένει έωλο, συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης. Και γι΄αυτή τη… νομική αβλεψία ο ενεχειροδανειστής και άλλα επτά άτομα βγαίνουν από τη φυλακή ενώ ο κ. Τσίπρας καταγράφει μια ακόμη γκάφα και μάλιστα μέσα στη βουλή.

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024