Στην υπόθεση την οποία χαρακτηρίζει «σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη», επέμεινε στο σημερινό μπρίφινγκ η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη υποστηρίζοντας ότι «εβδομάδες τώρα και ενώ νέα στοιχεία για το σκάνδαλο βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση σιωπά και αναβάλλει τις απαντήσεις».

Η κ. Σπυράκη έθεσε μία σειρά ερωτημάτων προς τα κυβερνητικά στελέχη:

– Ισχύει ή δεν ισχύει αυτό που είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Κιτσάκος ότι είχε ενημερώσει για την εκτόξευση του χρέους προς την ΔΕΠΑ επτά υπουργούς;

– Ισχύει ή όχι ότι ενώ ενημέρωνε σε εβδομαδιαία βάση τους αρμόδιους υπουργούς του έγινε σύσταση να κάνει λίγη υπομονή;

– Ισχύει ή όχι το σενάριο μεταβίβασης ακινήτων 9 εκατομμυρίων ευρώ της εταιρείας έναντι 90 εκατομμυρίων για τα χρέη προς την ΔΕΠΑ;

– Ισχύει ή όχι ότι άλλες εταιρίες φαντάσματα του κ. Λαυρεντιάδη επιχείρησαν να πάρουν τον έλεγχο των λιπασμάτων για να συνεχίσει η ΔΕΠΑ να χορηγεί απρόσκοπτα αέριο;

– Ο κ. Κιτσάκος είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλεί τους υπουργούς συντρόφους, τι ισχύει από όσα καταγγέλλει;

Η κ. Σπυράκη απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το πόρισμα ΚΕΕΛΠΝΟ είναι φιάσκο πάνω στο φιάσκο. Πρόσθεσε ότι ζητείται να ελεγχθεί κάτι που έχει ήδη ελεγχθεί σε προκαταρκτικό επίπεδο. Τελικά προέκυψαν απλώς ενδείξεις που δεν στοιχειοθετούν σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Για την συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι η ΝΔ εξαρχής έχει τονίσει ότι η συμφωνία δεν είναι επωφελής για την Ελλάδα και ακολούθως ότι δεν θα πει ναι στην επικύρωση της βουλής στην παρούσα βουλή και δεν θα την επικυρώσει στην επόμενη που θα είναι κυβέρνηση.

Για την ελληνοαλβανική προσέγγιση, η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι στάση της ΝΔ είναι ευρωπαϊκή, «η Αλβανία είναι υπό ένταξη χώρα, συστήνουμε στην κυβέρνηση προσοχή». Σε ερώτηση για το αν στο προσεχές συνέδριο του κόμματος θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές η κ. Σπυράκη είπε ότι «η ΝΔ βαδίζει με όλα της τα στελέχη για τη νίκη στις εκλογές, βασίζεται στην πεποίθηση των πολιτών ότι η χώρα χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση και μία άλλη προοπτική που στέρησε η κυβέρνηση Τσίπρα».

Ακολούθως επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «Είναι εξαιρετικά προσβλητικό ο κ. Τσίπρας να επιχειρεί διαγραφή της μνήμης των Ελλήνων. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος κυβερνούν τέσσερα χρόνια… Τώρα θέλει να πείσει ότι κυβερνά 100 μέρες, ενώ έχει δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα 100 χρόνια…». Συνεχίζοντας την επίθεση αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Αλέκου Αλαβάνου λέγοντας ότι «οι διαπιστώσεις που κάνει ο κ. Αλαβάνος για την πορεία του κ. Τσίπρα – του είχε δώσει το δαχτυλίδι για τον δήμο Αθηναίων που του άνοιξαν τον δρόμο για την ηγεσία – επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του ζουν μόνο για την καρέκλα και κάνουν ότι μποροούν για να παρατείνουν την παραμονή τους. Μόνο που την τελική απόφαση θα την πάρουν οι Έλληνες πολίτες».

Η κ. Σπυράκη υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει συνολικά πρόβλημα διαχείρισης του προϋπολογισμού και κάλεσε ξανά τον κ. Τσίπρα να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ για 120 δόσεις.

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ

Όπως αναφέρεται σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, είχε μεθοδευτεί λύση για τα χρέη  με εταιρείες «φαντάσματα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  αντιμετώπισε με υπολογισμένη αταραξία τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για τη ΔΕΠΑ. «Δεν έχει προσκομιστεί κανένα νέο στοιχείο από τη ΝΔ» είπε, σαν όσα βγήκαν στην επιφάνεια ως τώρα να μην έχουν καμία αξία. Αλλωστε, το χρέος των λιπασμάτων αυξήθηκε «μόλις 12 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια», όπως είπε, ενώ επανέλαβε το επιχείρημα ότι το σχέδιο για την ανταλλαγή ακινήτων δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Δεσμεύτηκε, όμως, να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα η επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ για το σκάνδαλο λεηλασίας της ΔΕΠΑ «για να δούμε αν πρόκειται για φαντασιακό ή υπαρκτό σκάνδαλο» δήλωσε. Με τον κ. Σταθάκη διαφωνούν οι αριθμοί και μάλιστα τα στοιχεία της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τα οποία το χρέος της ΕLFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, από περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ που ήταν στο τέλος του 2014 εκτοξεύτηκε σε πάνω από 122 εκατομμύρια ευρώ το 2018!

Οσο για το σχέδιο που δεν υλοποιήθηκε, ο κ. Σταθάκης το συζητούσε με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο, παρότι γνώριζαν ότι τα ακίνητα που ήθελε να ανταλλάξει με χρέος ο Λ. Λαυρεντιάδης ήταν και δημόσια και υποθηκευμένα και δεσμευμένα από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από το 2014. Και δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας του σάλου που ξέσπασε στα μέσα ενημέρωσης και των αντιδράσεων της νομικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ.