Σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη: Αποκαλύψεις για τις ευθύνες επτά υπουργών
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Κιτσάκος, μιλά στα «ΝΕΑ» και αποκαλύπτει τα όσα έγιναν. Κυρίως αναφέρεται στο γεγονός ότι όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν έκανε τίποτε
Σε ένα σκάνδαλο με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, αναδεικνύεται η υπόθεση της ΔΕΠΑ και των σχέσεων με την εταιρεία ELFE συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Η σιωπή της κυβέρνησης ή στην καλύτερη περίπτωση η επίκληση του ηθικού πλεονεκτήματος και το πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα, δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει το οποίο μάλιστα επιχειρείται να συγκαλυφθεί. Η αποκλειστική συνέντευξη που δίνει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτική για τις ευθύνες των υπουργών της κυβέρνησης που γνώριζαν αλλά δεν μιλούσαν και δεν έκαναν καμιά παρέμβαση.
Ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος, ο οποίος λέει ότι δέχεται απειλές, βάζει στο κάδρο των ευθυνών επτά υπουργούς καταγράφοντας περιστατικά που έδειχναν ότι μοναδικό μέλημά τους ήταν να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στην εταιρεία που χρωστούσε αλλά δεν πλήρωνε. Λέει χαρακτηριστικά: «Κάθε εβδομάδα ενημέρωνα το υπουργείο για την πορεία εξέλιξης του χρέους, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ κάθε μήνα, και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου.
Γνώριζαν όλοι
Η θέση του διευθύνοντος συμβούλου ΔΕΚΟ είναι πολιτική επιλογή. Ολες οι ενέργειες συζητούνται, εγκρίνονται, εφαρμόζονται και με την πολιτική ηγεσία.
Επίσης στις 4 Δεκεμβρίου του 2015 σε ταξίδι που είχαμε στη Σόφια με τον τότε υπουργό Πάνο Σκουρλέτη τού είχα παρουσιάσει την κατάσταση. Μου είπε «βρες τρόπο να το διαχειριστείς, αλλά την παροχή φυσικού αερίου δεν θα τη διακόψεις».
Επιπλέον σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα των ELFE, γύρω στις γιορτές του 2015 ή αρχές του 2016, με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκπροσώπους των τραπεζών, παρουσίασα την κατάσταση. Τους είπα ότι προσπαθώ να βρω λύση, μία προκάλυψη για την είσπραξη των χρημάτων των τρεχουσών ποσοτήτων αερίου. Αλλιώς η λύση που προτείνω είναι να διακόψω συντεταγμένα το αέριο, να γράψω επισφάλειες στον ισολογισμό της ΔΕΠΑ και να τελειώσουμε εδώ. Και να διεκδικήσουμε δικαστικά την οφειλή.
Ο κ. Δραγασάκης μού απάντησε να συνεχίσω την παροχή αερίου προσπαθώντας να μη διογκωθεί άλλο το χρέος. Ο λόγος είχε να κάνει όπως και για τους υπόλοιπους υπουργούς με την ανησυχία τους για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο ενός εργοστασίου».
Σε άλλο σημείο τονίζει: «Στις 24 Φεβρουαρίου του 2017 ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ενημέρωση καθώς είχε αναλάβει την υπόθεση των ELFE, λόγω των απολύσεων των εργαζομένων.
Τον Μάρτιο του 2017, οι υπηρεσίες της ΔΕΠΑ με ενημέρωσαν ότι διέκριναν δυσκολίες στην κάλυψη όλων των ποσών. Το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου βομβάρδισα με ενημερωτικά και e-mail τους συμβούλους των υπουργών Σταθάκη, Αλέξη Χαρίτση και Φλαμπουράρη, τονίζοντάς τους ότι θα πρέπει να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία για το θέμα των χρεών προς τη ΔΕΠΑ».
Και τέλος τονίζει: «Τον Απρίλιο του 2017 ζήτησα μετ’ επιτάσεως διυπουργική σύσκεψη. Στις 16 Μαΐου πραγματοποιείται σύσκεψη με τους υπουργούς Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη, ΔΕΗ, τις πιστώτριες τράπεζες και τη ΔΕΠΑ. Εκεί διαπίστωσα την κυβερνητική αντίληψη – αφού τους επισήμανα ότι δεν έχω άλλα περιθώρια να κρατήσω το χρέος – ότι, λόγω των οξυμμένων εργασιακών θεμάτων στην Καβάλα, η ΔΕΠΑ θεωρείτο βάρος για τα ELFE και όχι τα ELFE πρόβλημα για τη ΔΕΠΑ. Είχα προτείνει από τη συντεταγμένη διακοπή παροχής φυσικού αερίου μέχρι την αναγκαστική διαχείριση της βιομηχανίας. Εφυγα «αδειασμένος» από αυτή τη σύσκεψη. Μάλιστα ο Σταθάκης χαριτολογώντας μου είπε, «η ΔΕΠΑ είναι κερδοφόρα, δεν μπορείς να κάνεις λίγο υπομονή…;».
Ερωτήματα που δεν απαντώνται
Το θέμα αναδεικνύει συνεχώς η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας τις σχέσεις της ΔΕΠΑ με την ELFE και ζητώντας να μάθει γιατί οι υπουργοί λειτουργούσαν με τρόπο χαριστικό για την εταιρεία. Προχθές στη Βουλή ο Γιώργος Σταθάκης περιορίστηκε να πει στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι το λεγόμενο σκάνδαλο είναι ανύπαρκτο, παραπέμποντας για περισσότερες εξηγήσεις σε άλλη απάντησή του την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη, ενώ ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση «ότι τηρεί εκκωφαντική σιωπή για τα όσα της καταλογίζονται και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το ηθικό πλεονέκτημα που προσπαθεί να περάσει στην κοινωνία.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον κ. Σταθάκη να δώσει σαφείς εξηγήσεις για τα αναφερόμενα στη σχετική δικογραφία και τις καταγγελίες του μέχρι πρότινος διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου. «Υπάρχει δίωξη και δημόσια τοποθέτηση του κ. Κιτσάκου ότι έπαιρνε οδηγίες γι’ αυτή την παράνομη ενέργεια από 6 υπουργούς και δεν μπορεί να κουνάτε το δάχτυλο στη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ζητώντας απαντήσεις με αφορμή δημοσιεύματα περί επιχείρησης παράνομης ανταλλαγής των χρεών της ELFE με δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος ακίνητα της ΔΕΠΑ και την αποτίμησή τους στα 90 εκατομμύρια ευρώ από την εταιρεία έναντι 9 εκατ. ευρώ που είχαν αποτιμηθεί παλαιότερα.
Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:
Γιατί διώκεται από τη Δικαιοσύνη, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Κιτσάκος, που η κυβέρνηση τοποθέτησε στη ΔΕΠΑ και όχι οι προηγούμενοι διευθύνοντες σύμβουλοι;
Είναι αλήθεια ή όχι ότι επιχειρήθηκε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης και γι’ αυτό διώκεται ο κ. Κιτσάκος, να γίνει παράνομη ανταλλαγή ακινήτων για συμψηφισμό χρεών μεταξύ της ΔΕΠΑ και της επιχειρήσεως του κ. Λαυρεντιάδη, παράνομη ανταλλαγή ακινήτων, τα οποία είχαν δεσμευτεί για ξέπλυμα χρήματος;
Τα ακίνητα αυτά αποτιμήθηκαν από την ΔΕΠΑ στα 90 εκατ. ευρώ, ενώ η επίσημη προηγούμενη αποτίμησή τους ήταν 9 εκατ ευρώ; Υπάρχει δημόσια τοποθέτηση του εν λόγω στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ότι έπαιρνε εντολές γι’ αυτήν την παράνομη ενέργεια από έξι υπουργούς, ανάμεσά τους ο ίδιος ο κ. Σταθάκης και οι κ.κ. Φλαμπουράρης και Δραγασάκης;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις