Το ενδιαφέρον των αγοραστών προσελκύει το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να υπερβαίνει τις 640 μονάδες.

Οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης καταγράφουν ανοδικέ τάσεις εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές στον απόηχο της εμπορικής εκεχειρίας ΗΠΑ- Κίνας.

Κίνα και ΗΠΑ συμφώνησαν να σταματήσουν την επιβολή επιπλέον δασμών, στο πλαίσιο συμφωνίας που αποτρέπει την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, καθώς οι δυο πλευρές θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με νέες διαπραγματεύσεις που στόχο έχουν την επίτευξη συμφωνίας εντός 90 ημερών.

Ανοδική κίνηση στο ΧΑ

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών υπερβαίνει τα επίπεδα των 640 μονάδων και στις 11:10, διαμορφώνεται στις 644,53 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,27%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 8,35 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 2,24%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 2,80%. Ανοδικά κινούνται 46 μετοχές, 12 πτωτικά και 19 παραμένουν σταθερές.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+5,94%), της Εθνικής (+4,88%) και της Eurobank(+4,26%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ(-1,01%), της Jumbo(-0,69%) και της ΕΥΔΑΠ (-0,58%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+3,27%) και των Τροφίμων (+3,01%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-2,28%) και της Υγείας(-0,55%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Περσεύς+6,32% και Πειραιώς+5,94%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Μοτοδυναμική-5,80% και Creta Farm-5,68%.

«Ράλι» στην Ασία

Με ραλι αντέδρασαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια. Άνοδο σημείωσαν σήμερα οι κινεζικές μετοχές, με τον σύνθετο δείκτη αναφοράς του Χρηματιστηρίου της Σανγκάης να ενισχύεται κατά 2,57% στις 2.654,80 μονάδες.

Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Σεντζέν έκλεισε με άνοδο κατά 3,34% στις 7.938,47 μονάδες. Ο δείκτης ChiNext που περιλαμβάνει, όπως ο αμερικανικός Nasdaq, τις ταχέως αναπτυσσόμενες κινεζικές επιχειρήσεις, σημείωσε άλμα κατά 3,26% στις 1.372,79 μονάδες.

Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 425 δισεκ. γιουάν (περίπου 61,21 δισεκ. δολάρια) από τα 267,5 δισεκ. γιουάν στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Άλμα και στην Ευρώπη

Ο γερμανικός δείκτης DAX – που επηρεάζεται ιδιαίτερα από την Κίνα και τους φόβους για εμπορικό πόλεμο – ηγείτο της ανόδου με κέρδη 2,5% ενώ διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 14 Νοεμβρίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άλμα 1,9% και οδεύει προς την καλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων οκτώ μηνών.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ήταν αυτός που έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές ενώ η τράπεζα HSBC, που έχει έκθεση στην Κίνα, και άλλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην προοπτική μιας ύφεσης στον εμπορικό πόλεμο, που έχει πλήξει τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης σημείωσαν άλμα 5% καθώς οι τιμές των μετάλλων αυξήθηκαν ύστερα από την είδηση, η οποία δίνει στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή μετάλλων στον κόσμο, ευρύτερο περιθώριο κινήσεων τους επόμενους μήνες. Η Antofagasta, η Anglo American και η Glencore κατέγραψαν άνοδο από 6,1% έως 6,9%.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, που είχαν πληγεί σοβαρά από τους φόβους για αύξηση των δασμών, εκτινάχθηκαν κατά 4,2% αφού ο Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα συμφώνησε στη μείωση των δασμών εισαγωγής για αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler, BMW και Volkswagen σημείωσαν άνοδο από 4,8% έως 6,2% ενώ ενισχυμένες ήταν και οι εταιρίες που προμηθεύουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι μετοχές των εταιριών προϊόντων πολυτελείας, που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την πορεία της κινεζικής οικονομίας, κατέγραφαν σημαντική άνοδο, με την LVMH να ενισχύεται νωρίτερα κατά 5,3% και την Kering κατά 6,2%.