Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε πως ο πρώην ηγέτης της τουρκικής φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, θα παραμείνει στη φυλακή, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του μέσω του Twitter, αφού κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα την ταχεία απελευθέρωση του πολιτικού.

Πριν από δέκα ημέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε καλέσει την Τουρκία να επισπεύσει τη δικαστική υπόθεση του Ντεμιρτάς, υπογραμμίζοντας πως η προφυλάκισή του διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε επίσης την απελευθέρωσή του στη διάρκεια επίσκεψής της στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Οι πιέσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον τους. «Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους ευρωπαίους φίλους μας… αυτοί οι τρομοκράτες κάποια μέρα θα στρέψουν τα όπλα τους εναντίον σας» είχε πει ο τούρκος πρόεδρος.

Γράψτε το σχόλιό σας