Διπλό μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την σκιά της αναζωπύρωσης της έντασης ανάμεσα στο Κίεβο και τη Ρωσία εξαιτίας της αιχμαλωσίας τριών ουκρανικών πλοίων και των πληρωμάτων τους ανοιχτά της Κριμαίας, καθώς θα παρατείνει τις υφιστάμενες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα προεδρεύσει συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 13-14 Δεκεμβρίου η οποία αναμένεται να παρατείνει για άλλον έναν χρόνο τα μέτρα που έχει λάβει η Ένωση σε βάρος του αμυντικού, ενεργειακού και τραπεζικού τομέα της Ρωσίας, ως τιμωρία για τον ρόλο της Μόσχας στην αναταραχή στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη στην υποστήριξή της προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Γι΄αυτό είμαι σίγουρος πως η ΕΕ θα παρατείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας τον Δεκέμβριο» δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου στην Αργεντινή όπου συναντώνται οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Τουσκ είπε πως η χρήση από τη Ρωσία βίας εναντίον πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είναι «εντελώς απαράδεκτη».

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από το Κίεβο το 2014. Από τότε η Ένωση έχει αναβαθμίσει τις κυρώσεις αυτές, καθώς η Μόσχα υποστηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μετά την πιο πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, αν όχι καθόλου.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αποδέσμευση 500 εκατ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια μεγάλης διάρκειας για την οικονομική στήριξη του Κιέβου, στο πλαίσιο προγράμματος που αποσκοπεί στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο