Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brookings: Ο Τσίπρας στοχεύει στο πολιτικό κέρδος πετώντας ψίχουλα

Brookings: Ο Τσίπρας στοχεύει στο πολιτικό κέρδος πετώντας ψίχουλα

Το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές, τη στιγμή που για να πετύχει υπερπλεονάσματα, κόβει από τις δημόσιες επενδύσεις, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, επισημαίνει σε ανάλυσή του το ινστιτούτο Brookings

Το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές, τη στιγμή που για να πετύχει υπερπλεονάσματα, κόβει από τις δημόσιες επενδύσεις, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, επισημαίνει σε ανάλυσή του το ινστιτούτο Brookings.

Στις 21 Νοεμβρίου, στην πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η Κομισιόν ανέβαλε την εκταμίευση 600 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, τα οποία προέρχονται από τα SMPs και τα ANFAs. Η καθυστέρηση της δόσης αυτής, καθώς και η έλλειψη προόδου στις ιδιωτικοποιήσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, θα στοιχίσουν  στη χώρα ακριβά, όπως προειδοποιεί.

Το Ινστιτούτο τονίζει πως σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2019-2022 που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους, το μερίδιο των μισθών του δημοσίου στον προϋπολογισμό αυξάνεται από τα 15,6 δισ. ευρώ το 2015 στα 17,1 δισ. ευρώ το 2018 και στα 17,6 δισ. ευρώ το 2019.

Τονίζει, επομένως, ότι είναι προφανές πως η κυβέρνηση στοχεύει στο πολιτικό κέρδος, πετώντας «ψίχουλα» στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης, την παραγωγικότητα, τα επίπεδα των μισθών και την απασχόληση.

Όσον αφορά στην παραγωγικότητα πρόσφατη έκθεση της Alpha Bank ορθώς τονίζει ότι υποχωρεί απότομα με αποτέλεσμα να ανεβάζει το εργατικό κόστος και να πλήττει την ανταγωνιστικότητα.

Η μεσοπρόθεσμη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να βασίζεται στα εξής τρία βήματα:

  • Ψήφιση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν ώστε να λάβει η χώρα άμεσα τα 600 εκατ. ευρώ
  • Την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Την αποφυγή πρωτογενών υπερπλεονασμάτων από το 2019 και στη συνέχεια (δηλαδή να μην υπερβαίνουν το 3,5% που έχει συμφωνηθεί).

Αυτά τα τρία βήματα θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου και θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, με τη στήριξη της κοινής γνώμης να υποχωρεί, η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να θέσει διαφορετικές προτεραιότητες εις βάρος της  μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης.

«Και είναι περίεργο που οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν σκοπεύουν να αντιδράσουν» καταλήγει στην ανάλυσή του ο Θ. Πελαγίδης.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024