Μεταξύ δεξιάς και άκρως νεοφιλελεύθερης στροφής και… αριστερού DNA βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας στο δρόμο προς τις κάλπες. Η παρουσία του στη Βουλή, πιο συχνή από ποτέ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συνδέεται ασφαλώς με τους πανηγυρισμούς και το προεκλογικό σόου που στήνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Αλλά σε μια προσπάθεια πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ο πρωθυπουργός επί της ουσίας μιμείται τον Αντώνη Σαμαρά και τα «δωράκια» που έδινε την ίδια στιγμή που έπαιρνε πολλαπλάσια από αυτούς στους οποίες προσέφερε μερίσματα, «δώρα», επιδοτήσεις κ.λπ.

Το περίεργο είναι ότι ενώ ο κ. Τσίπρας έχει γίνει… Σαμαράς, οι σαμαρικοί τον κατηγορούν ξεκάθαρα ότι δεν έχει πετύχει ούτε τα μισά από αυτά που είχε πετύχει ο πρώην πρωθυπουργός.

Λένε για παράδειγμα μεταξύ άλλων ότι ο Τσίπρας δίνει μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τους μικρούς ιδιοκτήτες, μέχρι 60 χιλ. ευρώ ενώ το 2014 ο Σαμαράς είχε εξαγγείλει οριζόντια μείωση 30%.

Τονίζουν ακόμη ότι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων θα πέσει στο 26% το 2021 όταν ο Σαμαράς παρέδωσε την κυβέρνηση με το ίδιο ποσοστό αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το ανέβασε τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Επί της ουσίας δεν έχουν άδικο μιας και μέσα στην τετραετία της διακυβέρνησης Τσίπρα υπήρξε μια απίστευτης έκτασης φορολογική λαίλαπα η οποία σάρωσε τους πάντες και αφαίρεσε δισεκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες τους. Κι έρχεται τώρα ο πρωθυπουργός με καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς να ξεγελάσει τους πολίτες όταν την ίδια στιγμή κλέβει από τις τσέπες τους περισσότερα απ’ όσα δίνει.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, υπάρχουν νέοι φόροι 1 δις ευρώ, δηλαδή 300 εκατ. ευρώ περισσότερα από το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί. Ενώ περικόπηκε ακόμη περισσότερο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα έφερνε δουλειές και ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.

Ο δε αριστερός κ. Τσίπρας ξέχασε στο συρτάρι κάποια από τα θετικά μέτρα που είχε ανακοινώσει στη ΔΕΘ, όπως π.χ. η επιδότηση εισφορών σε νέους επιχειρηματίες.

Πανηγυρίζει επίσης για «κατάφερε» να μην περικοπούν οι συντάξεις, να μην εφαρμοστεί δηλαδή ένας νόμος που ο ίδιος ψήφισε.

Κρύβει, όμως, το γεγονός ότι ψαλιδίζονται άγρια οι νέες συντάξεις, όσοι είχαν την ατυχία να βγουν μετά το νόμο Κατρούγκαλου.

Δίνει 66 λεπτά τη μέρα

Χαίρεται επίσης ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του γιατί 500-600 χιλιάδες συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση 20 ευρώ το μήνα. Δηλαδή για τον κ. Τσίπρα είναι φιλολαϊκή πολιτική ότι θα δώσει περίπου 66 λεπτά την ημέρα σε ανθρώπους από τους οποίους έκοψε το ΕΚΑΣ και τσάκισε τα εισοδήματά τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, από τα 3,8 εκατομμύρια Ελλήνων οφειλετών, τα 3,5 εκατομμύρια χρωστούν μέχρι 10.000 ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα πάνω από 2 εκατ. πολίτες που χρωστούν μέχρι 500 ευρώ, επομένως, θα χρειαστούν σχεδόν δύο χρόνια από τα «δώρα» των 20 ευρώ του κ. Τσίπρα (20Χ12 μήνες= 240 ευρώ το χρόνο) για να ξοφλήσουν τα χρέη τους.

Και βεβαίως ο πρωθυπουργός στους πανηγυρικούς λόγους του δεν μιλά καθόλου για το αιματηρό υπερπλεόνασμα το οποίο οφείλεται σε αχρείαστους φόρους, σε περικοπές δαπανών από Υγεία, Παιδεία κ.λπ. και σε στάση πληρωμών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Για να βγάλει ο κ. Τσίπρας υποχρεωτικό πλεόνασμα 7 δις ευρώ του χρόνου θα στραγγίξει ακόμη περισσότερο τους πολίτες στους οποίους μοιράζει προεκλογικά ψίχουλα.

Επομένως, γεννάται το ερώτημα «ποια είναι η διαφορά της αριστερής, φιλολαϊκής κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου» με την «σκληρή, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου».

Μνημονιακή είναι η μία, πιο μνημονιακή έχει γίνει η σημερινή. Ο κ. Τσίπρας που χαίρεται στη Βουλή και κάνει αστειάκια προφανώς γιατί μοιράζει μέρος από τα χρήματα που πήρε με βίαιο τρόπο από τους ίδιους πολίτες, ξέχασε τι έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Τότε που δεν είχε πάθει… Σαμαρά και τους κατηγορούσε για αιματηρά πλεονάσματα, για κυβέρνηση που κάνει τους πολίτες επαίτες, για χάντρες και καθρεφτάκια.

Και ξεχνά τότε που χρησιμοποιούσε τα… μαγκάλια της οργής και τις καθαρίστριες με τα κόκκινα γάντια για να αναδείξει την ανάλγητη μνημονιακή πολιτική της «τρόικας εξωτερικού και τρόικας εσωτερικού».

Εθνική επαιτεία

Επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και η μνήμη δεν έχει ακόμη ασθενήσει, ας δούμε τι έλεγε ο πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2014.

«Αναρωτιέμαι τελικά, είναι αυτή εθνική πολιτική αυτή; Η θεσμοθέτηση και η προπαγάνδιση της εθνικής επαιτείας και της εθνικής φιλανθρωπίας είναι εθνική πολιτική ή είναι πολιτική απαξίωσης και ευτελισμού του λαού μας; Αλλά προσέξτε: Όποιος υποτιμά το λαό από το λαό θα το βρει». Για την τελευταία φράση είχε απόλυτο δίκιο γιατί ο λαός δεν ξεχνά τι έλεγε και για το πλεόνασμα που μοίραζε η τότε κυβέρνηση.

Μάρτιος του 2014: «Εγώ δεν έχω κανένα πλεόνασμα να σας μοιράσω σήμερα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, όπως κάνει ο κύριος Σαμαράς. Δεν έχω κανένα πλεόνασμα σε ψεύτικες υποσχέσεις, σε Ζάππεια, σε πολιτικές ανοίξεις, όπως ο κύριος Σαμαράς. Και δεν έχω βέβαια κανένα πλεόνασμα σε υποκλίσεις μπροστά στην κυρία Μέρκελ και στους δανειστές, όπως ο κύριος Σαμαράς».

Ο κ. Τσίπρας τα έλεγε αυτά αλλά έγινε και ο ίδιος… Σαμαράς, ίσως μάλιστα και λιγότερο… γενναιόδωρος από αυτόν.

Οι συνταξιούχοι και οι φτωχοί θυμούνται επίσης ότι έλεγε για τις παροχές: «Θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Από τη μια να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα, για να τον εξαγοράσουν. Όπως φαντάζονται ότι θα κάνουν, να εξαγοράσουν τη στήριξή στην ίδια πολιτική που έκλεψε το ψωμί από το τραπέζι κι έχει σκοπό, αν τους αφήσουμε, όχι μόνο το ψωμί, αλλά και το ίδιο το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι να αρπάξει.

Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε νομίζω ότι οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ταπεινωτική, ανήθικη, που δεν μαρτυρά τίποτα άλλο, παρά μονάχα φόβο, μπροστά στην κάλπη που έρχεται. Αλλά και για μια πράξη που δείχνει όχι μόνο πόσο, στην πραγματικότητα, περιφρονούν τον λαό, αλλά και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του (…).

Πώς πετάει αυτό το ξεροκόμματο της άγνοιας και της περιφρόνησης στα μούτρα των Ελλήνων, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να τους αφαιρέσει το τελευταίο που τους έχει απομείνει -την αξιοπρέπειά τους;».

Πλεονάσματα δυστυχίας, θράσους και απάτης

Θυμούνται ακόμη για τα πλεονάσματα: «Γιατί το πλεόνασμα τους είναι σεσημασμένο για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Σ’ αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη, της σημερινής πολιτικής. Σ’ αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία στα σχολεία, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, στα ψυχιατρεία και στα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και οι πεινασμένες μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων. Πρόκειται για πλεόνασμα δυστυχίας. Τραγωδίας. Ακόμα και αίματος. Πρόκειται όμως και για πλεόνασμα θράσους και απάτης. Ναι, καλά ακούσατε, απάτης».

Κι επειδή ο Τσίπρας που σήμερα πανηγυρίζει έλεγε τα εξής: «Πώς σας φαίνεται; Σας φαίνεται λογικό να μας στύψουν για να βγάλουν τρία δις, και από αυτά να επιστρέφουν τα 500; Αν δεν είχαν βγάλει κανένα θα ήμασταν συν 2,5 δις αυτή τη στιγμή. Αλλά ποια λογική μπορεί να ψάχνει κανείς να βρει στον παραλογισμό μιας βαρβαρότητας που καταστρέφει μια κοινωνία ολόκληρη και επιχειρεί μετά να την εξαγοράσει με χάντρες και καθρεφτάκια»;

«Αυτό το αμαρτωλό πλεόνασμα όμως δεν κρύβει μόνο πολιτικά εγκλήματα που έχουν συντελεστεί. Κρύβει και εγκλήματα που πρόκειται να συντελεστούν. Για την ακρίβεια είναι το ίδιο το πλεόνασμα αυτό και η διαδικασία του η προετοιμασία για νέο έγκλημα. Αφού συμφώνησαν με την τρόικα να χτίσουν κι άλλους ανθρώπους στα θεμέλια του καθεστώτος τους.  Εντάξει, θα πάρουν τη δόση και το πλεόνασμα, που νομίζουν ότι θα τους βοηθήσει στην εκλογική μάχη. Αυτό το μάθαμε. Αλλά τι θα προκειμένου να το πάρουν αυτό, το μάθαμε; Το πώς οι δανειστές εξαγόρασαν τη δυνατότητα που δίνουν στην κυβέρνηση να εξαγοράσει τους πολίτες,  το μάθαμε;

Μπορεί να τη βαφτίζουν όπως θέλουν τη νέα συμφωνία με την τρόικα. Αυτοί είναι ικανοί όχι μόνο να πουν ότι πρόκειται περί συμφωνίας για την ανάπτυξη και για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και συμφωνία για το σοσιαλισμό. Όλα μπορούν να τα πουν. Επί της ουσίας όμως αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται ένα νέο σύμφωνο υποταγής και καταστροφής για τη χώρα».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr