Τον χορό των παροχών από τους ενστόλους ανοίγει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ήδη σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή υπογράφηκαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν την επιστροφή των αναδρομικών σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες.

Οι αποφάσεις έχουν πάρει τον δρόμο προς το Εθνικό Τυπογραφείο ενώ προωθούνται και οι αποφάσεις για τους υπόλοιπους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων (καθηγητές ΑΕΙ – ΤΕΙ, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί λειτουργοί).

Προϋπόθεση για να ξεκλειδώσει η καταβολή των χρημάτων είναι η έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων με τις οποίες θα καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια. Ολες οι διαδικασίες τρέχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου οι υπηρεσίες σπεύδουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες και εξετάζουν ακόμη και την έκτακτη καταβολή των αναδρομικών στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην περίπτωση που δεν προλάβουν να τα επιστρέψουν μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, που είναι η ημερομηνία καταβολής των αποδοχών του δεύτερου δεκαπενθημέρου.

Για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων η καταβολή των ποσών θα γίνει μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, η οποία εξετάζεται να πληρωθεί νωρίτερα, ενδεχομένως στις 21 Δεκεμβρίου.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Οι υπό έκδοση εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζουν τις ημερομηνίες της εφάπαξ καταβολής των αναδρομικών στους δικαιούχους, τη διαδικασία πληρωμής τους και το ύψος των παρακρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων που θα διενεργηθούν επί των ακαθάριστων ποσών.
Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιοι λειτουργοί και οι συνταξιούχοι θα εισπράξουν τα αναδρομικά χωρίς να γίνει κανένας συμψηφισμός με τυχόν ληξιπρόθεσμα ή μη, ή ρυθμισμένα χρέη προς το Δημόσιο (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος). Μοναδική περίπτωση δικαιούχος αναδρομικών να δει μειωμένο το ποσό που δικαιούται στον τραπεζικό του λογαριασμό είναι η Εφορία να έχει μπλοκάρει τον λογαριασμό του για ληξιπρόθεσμες οφειλές και να έχει δοθεί εντολή κατάσχεσης. Στην περίπτωση αυτή, μόλις κατατεθούν τα αναδρομικά, η τράπεζα θα προχωρήσει στην κατάσχεση του ποσού που αντιστοιχεί στη ληξιπρόθεσμη οφειλή για να το αποδώσει στο Δημόσιο.

ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΦΚΑ

Το γεγονός πάντως ότι από τα 1,4 δισ. ευρώ του συνολικού λογαριασμού των αναδρομικών στις τσέπες των δικαιούχων θα φθάσει το ποσό των 820 εκατ. ευρώ σημαίνει ότι στο κούρεμα θα παίξουν ρόλο η Εφορία και ο ΕΦΚΑ.

Με βάση τα όσα θα ορίζουν οι αποφάσεις, από τα ποσά τα οποία θα προκύπτουν μετά την αφαίρεση των όποιων ασφαλιστικών κρατήσεων αναλογούν θα παρακρατηθεί φόρος εισοδήματος 20%. Στη συνέχεια τα ποσά θα πρέπει να δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις είτε ως εφάπαξ εισόδημα του 2018 είτε αναδρομικά ως εισοδήματα των ετών στα οποία αντιστοιχούν. Η εφάπαξ δήλωση του ποσού σημαίνει ότι ο φορολογικός συντελεστής θα ανέβει, αφού το εισόδημα θα αντιστοιχεί σε άλλη κλίμακα.

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, καθηγητές ΑΕΙ – ΤΕΙ, ερευνητές, γιατροί του ΕΣΥ και λοιποί δημόσιοι λειτουργοί θα εισπράξουν αναδρομικά που αντιστοιχούν για το διάστημα μέχρι την ημερομηνία ισχύος των προηγούμενων ειδικών μισθολογίων, ενώ η καταβολή των αναδρομικών δεν επηρεάζει τις αποδοχές που καταβάλλονται σήμερα καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 ισχύουν για όλες αυτές τις κατηγορίες νέα, εντελώς διαφορετικά ειδικά μισθολόγια.

Για τους συνταξιούχους προβλέπεται η εφάπαξ καταβολή αναδρομικών για περιόδους αντίστοιχες αυτών που προβλέπονται για τους εν ενεργεία και μέχρι το χρονικό σημείο υπαγωγής τους στις διατάξεις του νόμου 4387/2016. Και στην περίπτωση των συνταξιούχων δεν επηρεάζεται το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων θα καλύπτουν:
– Την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2012 έως τις 12 Μαΐου 2016 για τους αποστράτους.
– Την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 12 Μαΐου 2016 για τους συνταξιούχους πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές και μουσικούς κρατικών ορχηστρών.
– Την περίοδο από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 12 Μαΐου 2016 για τους συνταξιούχους ιατρούς του ΕΣΥ.
– Την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2012 έως και τις 30 Ιουνίου 2014 για τους συνταξιούχους δικαστικούς και τους συνταξιούχους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο