Στις 11 Δεκεμβρίου θα κληθεί να ψηφίσει το βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία του Brexit η οποία επισφραγίστηκε στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η Βουλή των Κοινοτήτων «θα αποφασίσει αν θέλει ή όχι να ανταποκριθούμε στην ψήφο του βρετανικού λαού» που αποφάσισε το Brexit, δήλωσε η Μέι κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Κοινοβούλιο όπου προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία, η οποία έχει γίνει δεκτή με μεγάλο σκεπτικισμό.

Η βουλή θα έχει συνολικά πέντε μέρες συζήτησης πριν ψηφίσει, ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία διαθέσιμη» δήλωσε η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν ξέρει τι θα σημάνει απόρριψη συμφωνίας. «Κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί αν αυτή η συμφωνία δεν περάσει. Θα άνοιγε την πόρτα σε περισσότερη αβεβαιότητα και διχόνοια».

«Μπορούμε να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, να ανταποκριθούμε με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να προχωρήσουμε οικοδομώντας ένα λαμπρότερο μέλλον… ή το κοινοβούλιο μπορεί να επιλέξει να απορρίψει αυτήν τη συμφωνία και να πάμε πίσω στο μηδέν» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, απέρριψε εκ νέου τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την «κακοφτιαγμένη».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η επιμονή σε αυτή τη συμφωνία δε συνιστά ένδειξη στωικότητας, αλλά «πράξη εθνικού αυτοτραυματισμού», ενώ αντιπρότεινε παραμονή «σε μία περιεκτική τελωνειακή ένωση και στενή συμφωνία για την ενιαία αγορά της ΕΕ».

Παράλληλα, σχολίασε ότι «μπορεί η Μέι να κέρδισε τη στήριξη των ηγετών της ΕΕ, αλλά έχασε τη στήριξη της χώρας».