Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Οι πρώτες αντιδράσεις μετά το ιστορικό «διαζύγιο» και τα επόμενα βήματα

Brexit: Οι πρώτες αντιδράσεις μετά το ιστορικό «διαζύγιο» και τα επόμενα βήματα

Η Τερέζα Μέι κάλεσε σήμερα τους βουλευτές στο κοινοβούλιο της χώρας της, να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν ήταν μόνο η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να έχει επιτύχει η ίδια, αλλά ήταν η μόνη συμφωνία στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων

Λίγη ώρα μετά την έγκριση της συμφωνίας «διαζυγίου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εμφανίστηκε αισιόδοξη σημειώνοντας ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί τον  «έλεγχο των συνόρων μας, ενώ μας δίνει και τον έλεγχο των χρημάτων μας».

Ταυτόχρονα, η κ. Μέι που είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας της για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, πρόσθεσε ότι εφεξής  «θα έχουμε την δυνατότητα να δαπανήσουμε χρήματα των φορολογουμένων για τις δικές μας προτεραιότητες».

Μάλιστα η Τερέζα Μέι κάλεσε σήμερα τους βουλευτές στο κοινοβούλιο της χώρας της, να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν ήταν μόνο η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να έχει επιτύχει η ίδια, αλλά ήταν η μόνη συμφωνία στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Η Μέι δήλωσε στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ότι τώρα θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης, μέσω της δημοσιοποίησης αναλύσεων, αλλά και μιλώντας δημοσίως, υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί, τότε, η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Γιούνκερ: Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρότρυνε σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει την συμφωνία για το Brexit, η οποία φέρει την υπογραφή της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι.

«Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Καλώ αυτούς που θα πρέπει να επικυρώσουν την συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο, να το λάβουν αυτό υπόψη τους. Πρόκειται για την καλύτερη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την καλύτερη συμφωνία για την Ευρώπη και είναι η μοναδική συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Οι εργατικοί θα καταψηφίσουν την συμφωνία

Όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στην Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν, το κόμμα του, θα καταψηφίσει την συμφωνία για το Brexit στο κοινοβούλιο.

Η θέση της Ισπανίας αναφορικά με το Γιβραλτάρ, μία βρετανική περιοχή από το 1713 που αμφισβητείται από την Μαδρίτη, είναι ισχυρότερη μετά την σημερινή συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και τον καθορισμό των μελλοντικών σχέσεων, δήλωσε από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει την θέση της Ισπανίας στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Γιβραλτάρ, ενώ μια τέτοια [ισχυρή] θέση δεν είχαμε μέχρι τώρα,” δήλωσε ο Σάντσεθ στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, μετά την σημερινή ευρωπαϊκή διάσκεψη αποδοχής της συμφωνίας για το Brexit».

Νωρίτερα, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν  τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και την πολιτική διακήρυξη που περιγράφει τη σχέση μετά το Brexit με τη χώρα αυτή, την πρώτη που κλείνει την πόρτα στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας», έγραψαν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της «όσο το δυνατόν πιο στενής» σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024