Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι θέλουν, ποιοι αρνούνται να γίνουν... Μπουτάρης

Ποιοι θέλουν, ποιοι αρνούνται να γίνουν… Μπουτάρης

Φουντώνει η μάχη για τους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης μετά την ανακοίνωση της στήριξης του Ν. Ταχιάου από τη ΝΔ

Πολιτικά… συντρίμμια άφησε πίσω του ο Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μη διεκδικήσει τρίτη θητεία στο δήμο της Θεσσαλονίκης.

Κι αν για τη Νέα Δημοκρατία ήταν ξεκάθαρο ότι ακόμη κι αν κατέβαινε ο Μπουτάρης δεν θα τον στήριζε και θα έδινε δικό της χρίσμα, σε ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή.

Είχαν εκφράσει τη στήριξή τους στον νυν δήμαρχο και η άρνησή του έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό σχετικά με το ποιους θα κατεβάσουν ως υποψήφιους για να πάρουν τον δεύτερο πιο σημαντικό δήμο της χώρας.

Η ανακοίνωση από πλευράς ΝΔ του Νίκου Ταχιάου ως υποψηφίου που θα στηριχθεί από την Πειραιώς, δρομολογεί εξελίξεις και στα υπόλοιπα κόμματα που πρέπει να πάρουν γρήγορα αποφάσεις και να μην αφήσουν τον «γαλάζιο» υποψήφιο να παίζει μόνος του.

Βεβαίως, και στη ΝΔ δεν είναι όλα ρόδινα καθώς κατεβαίνουν αντάρτες οι οποίοι ενδεχομένως να κόψουν τη φόρα από την επίσημο υποψήφιο. Ηδη έχει δηλώσει την πρόθεσή του να κατέβει ως ανεξάρτητος ο πρώην υπουργός, Γ. Ορφανός, αλλά και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Ζέρβας ο οποίος έχει πρόσβαση σε ευρύτερο κοινό.

Όμως, στη ΝΔ υπήρξαν αρνήσεις από κορυφαία στελέχη, όπως ο Κ. Γκιουλέκας, να κατέβουν στις δημοτικές εκλογές ενώ ενδιαφέρον φέρεται να εκδήλωσαν οι Αν. Παπαμιμίκος και Δημήτρης Κούβελας.

Η επιλογή του Νίκου Ταχιάου σταματά την εσωστρέφεια που υπήρξε. Ο αδελφός της πρώην βουλευτού του Ποταμιού και δημοσιογράφου Χριστίνας Ταχιάου εκτιμάται από τη ΝΔ ότι μπορεί να είναι μια ισχυρή υποψηφιότητα. Θεωρείται άνθρωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει θητεύσει και στο υπουργείο Εξωτερικών ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και δεν είναι «σκληρός» κομματικός κάτι που μπορεί να του φέρει σταυρούς και από άλλους χώρους.

Αλυτοι γρίφοι

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο γρίφος παραμένει άλυτος. Το κυβερνών κόμμα ήθελε τον Μπουτάρη ώστε να καρπωθεί οφέλη από τη νίκη του, όμως, τώρα πρέπει να βρει μια ισχυρή υποψηφιότητα. Το όνομα της Κατερίνας Νοτοπούλου έπαιξε πολύ δυνατά τις τελευταίες ημέρες αν και κάποιοι λένε τώρα ότι δηλώνει απρόθυμη να κατέβει για το δήμο της Θεσσαλονίκης. Στα ονόματα που έχουν «μετρηθεί» σε έρευνες προστίθενται αυτά των κ. Στέργιου Πιστιόρλα και Γιάννη Μυλόπουλου, του πρώην πρύτανη, όμως, δεν φαίνεται να έχουν ισχυρή πρόσβαση στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το Βήμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προχωρήσει στη βολιδοσκόπηση των προθέσεων του Τάσου Τζήκα, προέδρου της ΔΕΘ HELEXPO και του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας – Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ΑΕ. Θα μπορούσε, λόγω του πολιτικού του στίγματος και των εξαιρετικών σχέσεων που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα, που επίσης βολιδοσκόπησε τις προθέσεις του, να αποτελούσε τον «νέο Μπουτάρη». Το ζήτημα που υπάρχει με τον κ. Τζήκα είναι, όπως λέγεται, ότι λόγω της θέσης του έχει ασυμβίβαστο. Το ζήτημα εξετάζεται και δεν αποκλείεται να υπάρξουν στο μέτωπο αυτό «ενδιαφέρουσες εξελίξεις». Η περίπτωση του κ. Τζήκα – και σε μικρότερο βαθμό του κ. Βούγια – μπορεί να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή της σύμπλευσης με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Ονόματα επίσης που ακούγονται προέρχονται από την Πρωτοβουλία του κ. Μπουτάρη. Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο Σπύρο Πέγκα και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, όμως, δεν φαίνεται κι αυτοί να είναι ισχυρά χαρτιά.

Στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχει πάντα η περίπτωση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή αν και οι πληροφορίες λένε ότι έχει αρνηθεί προς το παρόν θέλοντας να συνεχίσει στις Βρυξέλλες. Εχει δηλώσει πάντως ότι θα ήταν τιμή της να κατέβει αν της προταθεί από το ΚΙΝΑΛ αν και σαν δεύτερη επιλογή της βάζει τις εθνικές εκλογές. Αν αρνηθεί τελικώς η κ. Καϊλή το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να αναζητήσει υποψήφιο που θα στηρίξει.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024