Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
100 χρόνια ΚΚΕ: Η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω

100 χρόνια ΚΚΕ: Η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω

Τα «ΝΕΑ Σαββατοκυρίακο» παρουσιάζουν αφιέρωμα για τα 100 χρόνια Ιστορίας του ΚΚΕ, με συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα

ΚΚΕ. «Τρία κόκκινα γράμματα σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος», γιατί η «Ιστορία δεν γυρίζει πίσω»…

Με αυτά τα λόγια ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, Γιάννης Ρίτσος περιγράφει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Το Κόμμα που γεννήθηκε στις 17-23 Νοέμβρη 1918 στο πρώτο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (μετέπειτα ΚΚΕ) στον Πειραιά, καθώς το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα άρχισε να αναπτύσσεται, με σαφείς επιδράσεις από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 επιδείνωσε σημαντικά τους όρους ζωής του ελληνικού λαού και οδήγησε σε ένα πρωτοφανές κύμα αιματηρών απεργιακών κινητοποιήσεων, με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή. Τότε εντείνονται και οι διώξεις εναντίον των κομμουνιστών, οι οποίες και θεσμοθετούνται από την κυβέρνηση Βενιζέλου με την ψήφιση του νόμου 4229/1929, του γνωστού «ιδιωνύμου».

Τα στελέχη του ΚΚΕ διώκονται, φυλακίζονται και εξορίζονται. Το 1940 οι πολιτικοί κρατούμενοι μέλη του Κόμματος, ζητούν να αποφυλακιστούν και να σταλούν στο μέτωπο, με το μεταξικό καθεστώς να απαιτεί «δήλωση μετανοίας» και τελικά να τους παραδίδει στη γερμανική Κατοχή.

Το Σεπτέμβριο του 1941 το ΚΚΕ ιδρύει το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο από το οποίο γεννιέται ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, με πρωτοκαπετάνιο τον Αρη Βελουχιώτη.

Ακολουθούν η απελευθέρωση από τη γερμανική Κατοχή, τα Δεκεμβριανά το 1944, η Συμφωνία της Βάρκιζας, το ΚΚΕ βγαίνει εκτός νόμου με απόφαση της κυβέρνησης Σοφούλη και ο Εμφύλιος Πόλεμος.

Μετά τον Εμφύλιο το κυνήγι εναντίον των Κομμουνιστών γίνεται αδυσώπητο. Εξορίες, φυλακές, στρατοδικεία και εκτελέσεις γράφουν την Ιστορία του ΚΚΕ.

Την περίοδο της δικτατορίας το ΚΚΕ δίνει τον αγώνα για την ανατροπή της και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας.

Το 1972 αναλαμβάνει ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο Χαρίλαος Φλωράκης, θέση στην οποία θα παραμείνει μέχρι το 1989.

Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή νομιμοποιεί το ΚΚΕ το 1974.

Το 1989 συγκροτείται ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου ως συμμαχία ανάμεσα στο Κ.Κ.Ε., την Ελληνική Αριστερά (μετεξέλιξη του Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού) και άλλες μικρότερες οργανώσεις της Αριστεράς.

Το 1991, σε συνθήκες έντονης ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης, στο 13ο Συνέδριο εκλέγεται Γενική Γραμματέας του Κόμματος η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία είναι μετά το Νίκο Ζαχαριάδη, είναι η γενική γραμματέας με τη μεγαλύτερη θητεία στη θέση (1991-2013).

Το Κ.Κ.Ε. αποχωρεί από τον Συνασπισμό και τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου συνήλθε το 14ο Συνέδριο που εκτίμησε τους παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση και έθεσε ως στόχο την υπέρβαση της την ανασυγκρότηση του κόμματος. Παράλληλα, ξεκινά η διαδικασία μελέτης της οικοδόμησης του σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα και των αιτιών που οδήγησαν στην ανατροπή του.

Σημαντική πτυχή της πιο πρόσφατης δραστηριότητας του Κ.Κ.Ε. είναι η ίδρυση του ΠΑΜΕ (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο) τον Απρίλιο του 1999. Το ΠΑΜΕ είναι μια συσπείρωση εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων με πανελλαδικά χαρακτηριστικά που διακηρύττει την ταξική πάλη και στοχεύει στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Το 2013 εκλέγεται ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο ίδιο συνέδριο ψηφίζεται και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ με βασικούς άξονες τους εξής:

Ο χαρακτήρας της εποχής που ζούμε ορίζεται ως εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, πως η δουλειά του Κόμματος σε μη επαναστατικές συνθήκες είναι να προετοιμάζει τον υποκειμενικό παράγοντα δηλαδή να καθοδηγεί το λαό ώστε στις επαναστατικές συνθήκες να πάρει την εξουσία. Ακόμα ο ελληνικός καπιταλισμός εκτιμάται ότι βρίσκεται σε ενδιάμεση θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Θεωρείται ότι έχει ωριμάσει η αναγκαιότητα για μια άλλη εξουσία, που αναφέρεται ως Λαϊκή Εξουσία και θα έχει σοσιαλιστικό χαρακτήρα. Η εξουσία αυτή θα προκύψει επαναστατικά και θα πραγματοποιηθεί από το Λαϊκή Συμμαχία. Η Λαϊκή Συμμαχία είναι μια συμμαχία αποτελούμενη από τις τάξεις και τα κοινωνικά στρώματα εκείνα που πλήττονται απ’ την πολιτική των μονοπωλίων, δηλαδή την εργατική τάξη, τα μικρομεσαία στρώματα του χωριού και της πόλης, τη νεολαία, τις γυναίκες.

Η εξουσία αυτή θα οργανώσει την κοινωνία και την οικονομία προς όφελος του λαού κοινωνικοποιώντας όλα τα μέσα παραγωγής και θα έρθει σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τους διεθνείς οικονομικούς ή στρατιωτικούς τους οργανισμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η έκδοση των ΝΕΩΝ

Τα «ΝΕΑ Σαββατοκυρίακο» παρουσιάζουν αφιέρωμα για τα 100 χρόνια Ιστορίας του ΚΚΕ, με συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα και άρθρα, του γραμματέα της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου, του Δημήτρη Γόντικα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, του καθηγητή του ΑΠΘ, Γιώργου Μαργαρίτη και της Λιάνας Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ. Παρουσιάζεται επίσης ένα άγνωστο γράμμα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου, στον πατέρα του, λίγους μήνες πριν εκτελεστεί με τους 200 της Καισαριανής, από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, ως αντίποινα για την δολοφονία του γερμανού στρατηγού Κράιπε από τον ΕΛΑΣ στους Μολάους το 1944. Δημοσιεύονται επίσης σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο του ΚΚΕ, από τους σημαντικότερους ιστορικούς σταθμούς της Ιστορίας του Κόμματος.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024