Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η «εικονική πραγματικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ και η εκδίκηση της αληθινής ζωής

Η «εικονική πραγματικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ και η εκδίκηση της αληθινής ζωής

Ολοένα και περισσότερο η πολιτική πραγματικότητα διαψεύδει τα «αφηγήματα» και τις κατασκευασμένες εικόνες που προβάλλει η κυβέρνηση

Για μια κυβέρνηση που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επικοινωνία, στο αφήγημα, στην ικανότητα να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να ελέγχει τους όρους της πολιτικής συζήτησης, οι τελευταίες μέρες πρέπει να είναι από τις πιο δύσκολες, καθώς καθημερινά σχεδόν η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει την κυβερνητική ρητορική.

Καταρχάς είχαμε τα όσα συνέβησαν στον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου. Η κυβέρνηση έσπευσε πριν καλά καλά ολοκληρωθούν οι ειρηνικές διαδηλώσεις να δηλώσει ότι όλα πήγαν καλά, την ώρα που ξεκίναγαν εκτεταμένα επεισόδια και καταστροφές και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με τις ίδιες της διοικήσεις τον ιδρυμάτων να διαμαρτύρονται για το κόστος των ζημιών.

H οικονομία «πάει καλά» την ώρα που καταρρέει

Η κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα προσπάθησε επίμονα να παρουσιάσει την εικόνα μιας οικονομίας που πάει καλά και έχει μπει σταθερά σε τροχιά ανάπτυξης και δυνητικά αναδιανομής, με αιχμή τη μείωση της ανεργίας και τα μεγάλα υπερπλεονάσματα.

Όμως, αμέσως μετά ήρθε η κατάρρευση του χρηματιστηρίου, ως αποτέλεσμα της ανοιχτής πληγής των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, που οδηγούν σε μαζικές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καθυστερεί να πάρει πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων».

Για την ακρίβεια έχουμε το παράδοξο η κυβέρνηση ουσιαστικά να διαμηνύει ότι δεν βιάζεται ιδιαίτερα να αντιμετωπίσει το θέμα των «κόκκινων δανείων» την ίδια ώρα που αυτό το ζήτημα ανατινάζει το χρηματιστήριο, υπονομεύει τη δυνατότητα πρόσβασης στις ξένες αγορές συνολικά για την ελληνική οικονομία και γονατίζει το τραπεζικό σύστημα σε μια περίοδο όπου υποτίθεται ότι θα υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία.

Πλάι σε αυτά έχουμε διαρκώς τα πραγματικά στοιχεία για την απασχόληση. Εκεί φαίνεται ότι η αποκλιμάκωση του γενικού ποσοστού ανεργίας είναι μία μόνο πλευρά και ίσως όχι η πιο σημαντική. Γιατί την ίδια στιγμή έχουμε τα σημάδια της επέλασης της μερικής απασχόλησης και της ελαστικής εργασίας όπως επίσης και το γεγονός ότι εξακολουθούμε να μην έχουμε αύξηση της απασχόλησης σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι διαμορφώνεται μια κοινωνία αποπτωχευμένη, με συρρικνωμένο εισόδημα και έλλειψη ελπίδας για το μέλλον με το μεγαλύτερο κόστος να το έχει πληρώσει η μεσαία τάξη.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα μιας κοινωνίας σε βαθιά κρίση το γεγονός ότι σήμερα εκτινάσσονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά να χειριστούν οφειλές ακόμη και κάτω από 500 ευρώ.

Η κρίση με την Εκκλησία

Πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός φάνηκε να έχει μια μεγάλη πολιτική και επικοινωνιακή επιτυχία. Εμφανίστηκε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να παρουσιάζει κοινή συμφωνία που μπορούσε να ενισχύσει το προφίλ της κυβέρνησης ως προς το «χωρισμό εκκλησίας και κράτους», αλλά με όρους συνεργασίας και ταυτόχρονα άνοιγε την προοπτική για επιπλέον διορισμούς.

Όμως, η μαγική εικόνα ο αρχιεπίσκοπος να προσφέρει την ευλογία του σε ένα κόμμα της Αριστεράς κράτησε λιγότερο από μία μέρα. Αμέσως μετά είχαμε ένα μπαράζ αντιδράσεων, με αποκορύφωμα την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έδειξαν ότι η συμφωνία δεν είχε τη συναίνεση του κλήρου και των άλλων ιεραρχών αλλά αντίθετα απειλούσε να οδηγήσει σε μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και ότι συνεχίζεται κανονικά ο διάλογος, βγαίνει αμέσως μετά μια κατεξοχήν κυβερνητική δημοσιογράφος από το κρατικό κανάλι και περίπου κατηγορεί δύο Μητροπολίτες, εκ των βασικών επικριτών της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου, ότι είναι ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες για να υποχρεωθεί τελικά σε επανόρθωση και συγγνώμη.

Όταν ο Κοτζιάς κατηγορεί την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε

Όταν παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης έσπευσε να επιμείνει ότι δεν τρέχει τίποτα το ιδιαίτερο, ότι η κυβέρνηση ήθελε να συνεχιστεί η συνεργασίας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον συνεχάρη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής με τον πιο θερμό τρόπο.

Λίγο καιρό μετά βλέπουμε τον Νίκο Κοτζιά να κάνει τη μία μετά την άλλη τις καταγγελίες του για τον τρόπο που λειτουργούσε το υπουργείο του οποίου ήταν πολιτικός προϊστάμενος και να αφήνει ξανά και ξανά σοβαρότατους υπαινιγμούς, την ώρα που παραμένει ανοιχτό σε ποιο βαθμό η κίνηση «Πράττω» της οποία ηγείται θα συμπορευτεί πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογικές μάχες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερα χαρούμενη που όλα δείχνουν ότι η γειτονική χώρα θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση και άρα θα έρθει προς έγκριση στην ελληνική Βουλή και μάλλον θα εγκριθεί εφόσον ο Πάνος Καμμένος περίπου δήλωσε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση επ’ αυτού, όμως την ίδια ώρα έρχονται οι δημοσκοπήσεις και αποδεικνύουν ότι σχεδόν τα δύο τρία του εκλογικού σώματος δεν εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο εφησυχασμός γύρω από την εξωτερική πολιτική

Η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει πάρει όλες τις πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα, προβάλλοντας μια υποτίθεται πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Βέβαια, την ίδια στιγμή είδαμε το καλοκαίρι το «θρίλερ» (ή «δράμα» αν προτιμάτε) με τους Ρώσους διπλωμάτων και τώρα την επίσκεψη του Τσίπρα στη Μόσχα μπας και επισκευαστούν κάπως οι διμερείς σκέψεις. Είχαμε κατ’ επανάληψη δηλώσεις για βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και μετά όλα τα προβλήματα γύρω από την υπόθεση Κατσιφά. Πολυδιαφημίστηκαν οι τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο και τα ζητήματα με την ΑΟΖ και τώρα βλέπουμε την Τουρκία να αμφισβητεί όχι μόνο την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ακόμη και τις συμφωνίες για τα όρια χάραξης των ΑΟΖ που έχουν υπογράψει οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Όλα αυτά, όμως, δεν σημαίνουν εξωτερική πολιτική συνεκτική και με όραμα, αλλά απλώς και μόνο επικοινωνιακές πρωτοβουλίες που την κρίσιμη στιγμή δείχνουν ότι δεν μπορούν να απαντήσουν σε κρίσιμες προκλήσεις.

Τα όρια της επικοινωνιακής διαχείρισης

Όλα αυτά αποτυπώνουν τη βαθύτερη αδυναμία αυτής της κυβέρνησης να έχει πραγματικά πολιτική.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική, από ορισμένες πλευρές μάλιστα αποτελεσματικότερη των προηγούμενων, στο να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των δανειστών και τελικά να φέρνει σε πέρας ένα μνημόνιο που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από αυτά που εφάρμοσαν, αν και με τεράστιο πολιτικό κόστος, οι «μνημονιακές» κυβερνήσεις.

Αποδείχτηκε, επίσης, ικανή στο να μπορεί να επιλέγει ζητήματα, να τα προβάλλει, και έτσι να δημιουργεί την επίφαση της σύγκρουσης, της μάχης, της διεκδίκησης, ενώ στην πραγματικότητα απλώς εφάρμοζε τις παραλλαγές που το μνημόνιο επέτρεπε. Αυτό φάνηκε με την υπόθεση των συντάξεων όπου μόνο με το τίμημα μεγάλων περικοπών σε άλλες κοινωνικές δαπάνες και τις δημόσιες επενδύσεις μπόρεσε η κυβέρνηση να καυχιέται ότι κέρδισε τη «μητέρα όλων των μαχών».

Όμως, πέραν αυτών η βασική έγνοια της κυβέρνησης ήταν να διαμορφώνει αυτή τους επικοινωνιακούς όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης και να κατασκευάζει αφηγήματα και επί της ουσίας «μαγικές εικόνες».

Μόνο που κάποια στιγμή η πραγματικότητα παίρνει την εκδίκησή της και οι μαγικές εικόνες γίνονται θρύψαλα.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024