Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τον Δεκέμβριο αποφασίζει το Eurogroup για κυρώσεις στην Ιταλία

Τον Δεκέμβριο αποφασίζει το Eurogroup για κυρώσεις στην Ιταλία

Ο Σεντένο είπε πως το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού και η αρνητική γνωμοδότηση της Κομισιόν θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου

Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα ενδεχόμενης επιβολής κυρώσεων κατά της Ιταλίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά από το δεύτερο «όχι» της Κομισιόν στον προϋπολογισμό της Ρώμης.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντησή του με τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών, Βόπκε Χέκστρα, ο Σεντένο είπε πως το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού και η αρνητική γνωμοδότηση της Κομισιόν θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, διευκρινίζοντας πάντως πως οι υπουργοί θα συζητήσουν επί των εκθέσεων της Κομισιόν και για τις υπόλοιπες χώρες.

«Πάντα στηρίζαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτήν τη διαδικασία» δήλωσε, προσθέτοντας ότι το θέμα της έναρξης της διαδικασίας που προβλέπεται για το υπερβολικό χρέος, σε βάρος της Ιταλίας, θα συζητηθεί στη συνεδρίαση, τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοίνωσε και επισήμως την απόρριψη του προϋπολογισμού για το 2019, τονίζοντας ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ως προς το έλλειμμα και κυρίως, ως προς το χρέος.

«Τα πράγματα στην Ιταλία είναι ανησυχητικά. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα παρουσιαστούν ακόμη περισσότερα προβλήματα» επεσήμανε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «αυτό που προτείνει η Ρώμη οδηγεί στην αστάθεια. Θα πρέπει να έχουμε νέες συζητήσεις με τις ιταλικές αρχές».

Παράλληλα, ο Ντομπρόβσκις, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές φήμες, ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν προτείνει την έναρξη της διαδικασίας «υπερβολικού ελλείμματος» εις βάρος της Ρώμης, εξέλιξη η οποία προλειαίνει το έδαφος για την επιβολή κυρώσεων.

Οι αντιδράσεις της Ρώμης

Η Ρώμη αντέδρασε, επιμένοντας στο σχέδιό της, αλλά και διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αφήσει την κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνθήκες στις αγορές μετά την εξέλιξη και διαβεβαίωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα απαντήσει στους όποιους φόβους με μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, επανέλαβε ότι οι προβλέψεις και οι δημοσιονομικοί στόχοι του ιταλικού προϋπολογισμού είναι αξιόπιστοι. «Είμαστε απολύτως σίγουροι για τα νούμερα του προϋπολογισμού. Θα τα πούμε σε έναν χρόνο» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

«Έφτασε γράμμα από τις Βρυξέλλες; Περίμενα ένα από τον Άγιο Βασίλη. Θα συζητήσουμε το θέμα πολιτισμένα όπως κάνουμε πάντα. Θα ανταλλάξουμε απόψεις. Θα συνεχίσω. Αν κάποιος θέλει να με πείσει ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ήταν σωστή, δεν θα τα καταφέρει» πρόσθεσε ο ίδιος σε ειρωνικό τόνο, σύμφωνα με το Associated Press.

«Το γραμματοκιβώτιό μου είναι σχεδόν γεμάτο εξαιτίας καταπιεστικών επιστολογράφων που ξοδεύουν τον χρόνο τους γράφοντας μικρά γράμματα» κατέληξε.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024