Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιερή μομφή για τη Συμφωνία - «Κάηκε» όταν ο Τζανακόπουλος μίλησε για 10.000 προσλήψεις

Ιερή μομφή για τη Συμφωνία – «Κάηκε» όταν ο Τζανακόπουλος μίλησε για 10.000 προσλήψεις

Ο μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομος υποστήριξε ότι «κάηκε το θέμα της Συμφωνίας όταν βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και είπε ότι απολύονται 10.000 κληρικοί»

Την ώρα που η κυβέρνηση απειλεί ότι μπορεί να προχωρήσει ακόμη και μονομερώς στη σύνταξη νομοσχεδίου μετά τη Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, οι ιεράρχες συνεχίζουν και εξαπολύουν «βολές» κατά της κυβέρνησης, καθώς ολοένα και περισσότεροι αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Εκκλησία προκειμένου να ανοίξει την «στρόφιγγα» για χιλιάδες νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

Ενδεικτική ήταν η σημερινή δήλωση του μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου ο οποίος υποστήριξε ότι «κάηκε το θέμα όταν βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και είπε ότι απολύονται 10.000 κληρικοί… Έδωσε ελπίδα σε 10.000 ανθρώπους και ‘’κρέμασε στα μανταλάκι’’ 10.000 κληρικούς».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ακόμη για το θέμα που απασχολεί την Εκκλησία της Ελλάδας ότι «Η Εκκλησία πορεύεται, δεν πολιτεύεται, δεν αντιπολιτεύεται». Άλλο τα λόγια άλλο τα γραπτά, σημείωσε για τις κοινές δηλώσεις του κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό.

«Ο αρχιεπίσκοπος ακολούθησε μια διαδικασία, μαζί με άλλους κάνανε πλάνο» είπε για τη συμφωνία. «Και το πλάνο λέει ότι δεν ισχύει η συμφωνία αν δεν εφαρμοστούν όλα (τα προβλεπόμενα)» επισήμανε ο Μητροπολίτης Δωδώνης.

Η σημερινή αναφορά του μητροπολίτη Δωδώνης φαίνεται πως απηχεί σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις αρκετών ιεραρχών οι οποίοι είδαν την κυβέρνηση να σπεύδει να προαναγγέλλει χιλιάδες προσλήψεις πριν υπάρχει ουσιαστική συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας – Κράτους για τον… εξοστρακισμό των κληρικών από το Δημόσιο .

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με το νομοσχέδιο μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου. «Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε μια διαδικασία, το νομοσχέδιο θα ετοιμαστεί. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ενημερωθούν τα κόμματα από τον υπουργό Παιδείας και από εκεί και πέρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» είπε χαρακτηριστικά δείχνοντας έτσι τη στάση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα.

Ο κ. Κουρουμπλής μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ FM» «οι όροι πρέπει να είναι επεξεργασμένοί από νομικους. Από εκεί και πέρα αν υπάρξει η πλήρης διασφάλιση από κάθε άποψη των δικαιωμάτων των κληρικών που κάνουν ηρωική προσπάθεια στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις».

«Κόκκινη γραμμή» για τους ιεράρχες το καθεστώς μισθοδοσίας

Για τους ιεράρχες, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, το καθεστώς μισθοδοσίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Άλλωστε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως για το θέμα, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «θα πολεμήσουν να παραμείνει το σημερινό καθεστώς μισθοδοσίας».

 Ο κ. Χρυσόστομος κάλεσε μάλιστα όλους να σεβαστούν την απόφαση της ιεραρχίας η οποία αρνείται να αλλάξει το καθεστώς μισθοδοσίας ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι είναι απαξιωτικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την κυβέρνηση. Αντίστοιχες απόψεις έχουν εκφράσει πολύ ιεράρχες ενώ αντίστοιχες τοποθετήσεις έγιναν και στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.  Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του απλού κλήρου, υπάρχει έντονη ανησυχία για το που θα οδηγηθεί η κατάσταση εάν εφαρμοστεί η πρόθεση της κυβέρνησης να… εξοστρακιστούν από το Δημόσιο 8.500 ιερείς.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024