Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε θέση μάχης οι ιεράρχες - «Κόκκινη γραμμή» το καθεστώς μισθοδοσίας

Σε θέση μάχης οι ιεράρχες – «Κόκκινη γραμμή» το καθεστώς μισθοδοσίας

Για τους μητροπολίτες και τους απλούς ιερείς το καθεστώς μισθοδοσίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή»

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι ιεράρχες για το θέμα που αφορά στο μισθολογικό των κληρικών αλλά και στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας καθώς μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι «ιερές» αντιδράσεις για το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Για τους ιεράρχες, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, το καθεστώς μισθοδοσίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Άλλωστε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως για το θέμα, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «θα πολεμήσουν να παραμείνει το σημερινό καθεστώς μισθοδοσίας».

Ο κ. Χρυσόστομος κάλεσε μάλιστα όλους να σεβαστούν την απόφαση της ιεραρχίας η οποία αρνείται να αλλάξει το καθεστώς μισθοδοσίας ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι είναι απαξιωτικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την κυβέρνηση. Αντίστοιχες απόψεις έχουν εκφράσει πολύ ιεράρχες ενώ αντίστοιχες τοποθετήσεις έγιναν και στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.  Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του απλού κλήρου, υπάρχει έντονη ανησυχία για το που θα οδηγηθεί η κατάσταση εάν εφαρμοστεί η πρόθεση της κυβέρνησης να… εξοστρακιστούν από το Δημόσιο 8.500 ιερείς.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι υπάρχουν νομικά κενά. Δεν ξεκαθαρίζεται τι νομική μορφή θα έχει το εκκλησιαστικό ταμείο που θα ασχολείται με τη μισθοδοσία των κληρικών» ανέφερε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας τη Δευτέρα προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι  μπορεί να υπάρξουν άσχημες εξελίξεις ακόμη και μέσα στην ιεραρχία. «Να ξεκινήσει ο διάλογος και να ολοκληρωθεί πριν κάνει κάποια κίνηση  η κυβέρνηση . Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε άσχημες εξελίξεις και μέσα στην ιεραρχία…».

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιεραρχών, φέρεται πως βρίσκεται «απέναντι» από όσους θέλουν να αλλάξει το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και να φύγουν από το Δημόσιο.

Διπλή διάψευση για τους υποτιθέμενους διαλόγους Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Εν τω μεταξύ, χθες, υπήρξε διπλή διάψευση από την Αρχιεπισκοπή και τη ΝΔ για το θέμα που ανέδειξαν φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, για συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους αλλά και τους υποτιθέμενους διαλόγους που δημοσιεύτηκαν σε φιλικά προσκείμενες στην κυβέρνηση εφημερίδες οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες και διαλόγους που δημοσιεύτηκαν στην «Αυγή», το «Documento» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη». Τέτοια συνάντηση, προσθέτει η Αρχιεπισκοπή,  «με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», ανέφερε το Γραφείο Τύπου.

 «Κύκλοι» της Πειραιώς ξεκαθάρισαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συναντηθεί στο παρελθόν με τον αρχιεπίσκοπο αλλά ποτέ το αντικείμενο της συνάντησης δεν ήταν οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους.

Το Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ αφού είχαν υιοθετήσει τα δημοσιεύματα, έσπευσαν να απαντήσουν δίνοντας συνέχεια στην κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης:  «Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε μέσω διαρροών και κατόπιν εορτής, τη μυστική συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Την ίδια ώρα ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, επιβεβαίωσε, επίσης κατόπιν εορτής, τη μυστική του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τόσο ο αρχηγός της ΝΔ όσο και ο Μητροπολίτης Πειραιώς ισχυρίζονται πως παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις έγιναν λίγο πριν τις ανακοινώσεις για την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, το θέμα δεν συζητήθηκε.

Θυμίζουμε την ένατη εντολή: Ου ψευδομαρτυρήσεις…».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024