Brexit: Πράσινο φως από τους υπουργούς των «27» για το σχέδιο συμφωνίας
«Περάσαμε το πρώτο δύσκολο στάδιο. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την ενότητα» τόνισε ο αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γκέρνοτ Μπλίμελ, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ
Τη στήριξή τους στη συμφωνία για το Brexit εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η αυστριακή προεδρία, επισημαίνοντας ότι οι «27» θεωρούν πως πρόκειται για δίκαιο συμβιβασμό και επιθυμούν συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την κοινότητα.
«Περάσαμε το πρώτο δύσκολο στάδιο. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την ενότητα» τόνισε, αναφερόμενος στο σχέδιο συμφωνίας, ο αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρνοτ Μπλίμελ, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.
Την κρισιμότητα των στιγμών υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε αποφασιστικό σημείο και τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η ψυχραιμία.
«Είμαι ικανοποιημένος που οι υπουργοί υποστηρίζουν σήμερα όλο το πακέτο» πρόσθεσε ο ίδιος, έξι ημέρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ που προγραμματίζεται να γίνει την Κυριακή για το Brexit.
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η πιθανότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει πράγματι στην αγκαλιά της ΕΕ, είναι το μοναδικό ζήτημα που παραμένει ακόμη ανοιχτό σε διαπραγμάτευση όσον αφορά τις λεπτομέρειες του διαζυγίου με την ΕΕ.
«Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα κάνουμε μια οριστική πρόταση για μια ημερομηνία. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί βάσει κοινής συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των 27» πρόσθεσε ο Μπαρνιέ.
Η περίοδος αυτή προβλέπεται να διαρκέσει ως τα τέλη του 2020 στην προσωρινή συμφωνία αποχώρησης, αλλά ο Μπαρνιέ φέρεται να πρότεινε να παραταθεί κατά δύο έτη, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.
«Προφανώς αν δοθεί παράταση (…) θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για την οικονομική συμβολή» της Βρετανίας, υπογράμμισε επίσης ο Μπαρνιέ.
- Βέροια: Κατέρρευσε τμήμα αρχαίου τείχους στην αυλή του – Πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ Αρχαιολογίας και Δήμου
- Φοροαπαλλαγές: Μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών – Κατηγορίες και κόστη
- To ΠΑΣΟΚ, οι συνεργασίες και το μήνυμα στον Τσίπρα
- Τι γράφουν στο Μεξικό για Κρουζ Αζούλ και Γιακουμάκη
- Ζεφύρι: Μάχη για τη ζωή της δίνει 3χρονη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο
- «Αφιέρωμα στη Nina Simone»: Στις 6 Ιουνίου στο Theatre of the No
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Πάτρα: Νέος θάνατος κρατούμενου στις φυλακές Αγίου Στεφάνου – Στους 7 οι νεκροί μέσα σε λίγες εβδομάδες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 04.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-josh-hild-1270765-4606770-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442