Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Ενστάσεις Μαδρίτης για τη συμφωνία Βρυξελλών - Λονδίνου

Brexit: Ενστάσεις Μαδρίτης για τη συμφωνία Βρυξελλών – Λονδίνου

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ έχουν εδαφικό πεδίο που δεν περιλαμβάνει το Γιβραλτάρ, οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Γιβραλτάρ είναι ξεχωριστές συζητήσεις» δήλωσε ο ισπανός ΥΠΕΞ

Ενστάσεις για το προσχέδιο συμφωνίας Βρυξελλών – Λονδίνου εγείρει η Ισπανία, ζητώντας σαφείς διαβεβαιώσεις όσον αφορά στο Γιβραλτάρ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας προσερχόμενος στη συνεδρίαση με τους ομολόγους του της ΕΕ, η Μαδρίτη επιζητεί τροποποιήσεις ώστε να καθίσταται σαφές πως η μελλοντική σχέση που σκιαγραφείται στο κείμενο της εξόδου αφορά μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι όχι το Γιβραλτάρ.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ έχουν εδαφικό πεδίο που δεν περιλαμβάνει το Γιβραλτάρ, οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Γιβραλτάρ είναι ξεχωριστές συζητήσεις» δήλωσε ο Μπορέλ.

«Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές και μέχρι να διευκρινιστεί στη συμφωνία απόσυρσης και στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση, δεν μπορούμε να δώσουμε τη στήριξή μας (σ.σ. στη συμφωνία)» πρόσθεσε.

Μια μικρή χερσόνησος στη νότια ακτή της Ισπανίας και ένα βρετανικό έδαφος από το 1713, το Γιβραλτάρ, αποτελεί σημαντικό σημείο διαμάχης στις αγγλο-ισπανικές σχέσεις, με την Μαδρίτη να έχει από καιρό απαιτήσει κυριαρχία επί του εδάφους.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες έχουν προ πολλού υποσχεθεί στη Μαδρίτη πως η όποια συμφωνία με το Λονδίνο δεν θα επηρεάζει το καθεστώς του «βράχου» παρά μόνον εάν προηγηθεί ισπανική συναίνεση προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Γιβραλτάρ πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο, αν και το 96% του πληθυσμού του ψήφισε στο δημοψήφισμα του 2016 για να παραμείνει στο μπλοκ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής πάντως της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις επιφυλάξεις της Ισπανίας, λέγοντας πως οι «υπουργοί στήριξαν το συνολικό πακέτο».

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024