Διαβήματα Λευκωσίας για τις τουρκικές προκλήσεις
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Δημήτρης Σαμουήλ, δήλωσε ότι το υπουργείο είναι ενήμερο από την πρώτη στιγμή για τα περιστατικά παρενόχλησης γεωργών από δυνάμεις του κατοχικού στρατού
Σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για τις προκλήσεις των Τούρκων εντός της νεκρής ζώνης, στην περιοχή της κοινότητας Δένειας, προέβη το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Δημήτρης Σαμουήλ, δήλωσε ότι το υπουργείο είναι ενήμερο από την πρώτη στιγμή για τα περιστατικά παρενόχλησης γεωργών από δυνάμεις του κατοχικού στρατού.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί και αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση και βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές και με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Ο κ. Σαμουήλ επισήμανε πως, για το κάθε περιστατικό χωριστά, το ΥΠΕΞ προέβη σε σχετικές καταγγελίες και διαβήματα προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της ειρηνευτικής δύναμης για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των γεωργών να καλλιεργούν τα κτήματά τους, καθώς και για την ασφάλειά τους.
Υπενθυμίζεται πως τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα παρεμπόδισαν το Σάββατο ελληνοκύπριους γεωργούς να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους εν όψει της χειμερινής σποράς δημητριακών στη νεκρή ζώνη της κοινότητας Δένειας.
Η κοινότητα, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκωσίας, βρίσκεται ολόκληρη στη νεκρή ζώνη.
Με βάση διευθετήσεις που έγιναν εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι καλλιεργούσαν τα χωράφια τους στη νεκρή ζώνη, αλλά το Σάββατο τούρκοι στρατιώτες τους εμπόδισαν και τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν. Όπως αναφέρει το ΡΙΚ, όταν οι γεωργοί πήγαν στο μέρος, τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν στα χωράφια με τρακτέρ, ωθώντας τους γεωργούς να αποχωρήσουν.
Σημειώνεται πως μετά από διευθέτηση με τα Ηνωμένα Έθνη, όσοι Ελληνοκύπριοι, αλλά και Τουρκοκύπριοι είχαν χωράφια στη νεκρή ζώνη έχουν το δικαίωμα να τα καλλιεργούν.
- Νέα πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου με 7 «ναι» και ένα λευκό
- Φαράγγι της Σαμαριάς: Ολονύχτια επιχείρηση για τη διάσωση Βέλγου τουρίστα
- Ο Τραμπ εκθείασε τη FIFA για το σκάνδαλο Μπαλογκάν: «Ο Τζιάνι πήρε τη σωστή απόφαση»
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιουλίου
- Μάριος Φραγκούλης: Τα παιδικά χρόνια χωρίς τους γονείς του και το bullying από τους συμμαθητές του
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε σπίτι στην Άνω Τούμπα – Σώθηκε ένας ηλικιωμένος
- Θεσσαλονίκη: 17χρονος οδηγούσε κλεμμένη μηχανή με 170χλμ/ώρα
- Κυψέλη: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τις ρωγμές σε σπίτια – «Δεν ξέρουμε αν υπάρχει στατική επάρκεια ή όχι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442