Στις Βρυξέλλες αναμένεται να μεταβεί το Σάββατο ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τον ιταλικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Κόντε είχε προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες «όχι για να συζητήσω τι είδους κυρώσεις θα επιβληθούν, αλλά με αίτημα να μην επιβληθούν κυρώσεις».

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε θέσεις μάχης, καθώς η μεταξύ τους αντιπαράθεση γύρω από τον προϋπολογισμό της Ιταλίας κλιμακώνεται και πλησιάζει σε σημείο μη αντιστρέψιμο.

Μετά την επίμονη άρνηση της Ρώμης να αναθεωρήσει τον επίμαχο στόχο του 2,4% για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 και τις προβλέψεις της για ανάπτυξη, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ρήξης ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τους κραδασμούς να μεταφέρονται σε όλη την Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, διαμήνυσε εκ νέου ότι «ο προϋπολογισμός δεν θα αλλάξει». Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο κ. Τρία σημείωσε πως ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε να σχεδιάσει έναν «ήπια επεκτατικό» προϋπολογισμό. Όπως επισήμανε, η Κομισιόν μπορεί να δει τον προϋπολογισμό με διαφορετικό μάτι, αλλά πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν τελικά θα το κάνει.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος υποστήριξε πως τα τελευταία χρόνια η Γαλλία είχε πολύ υψηλότερο έλλειμμα από αυτό της Ιταλίας και συνεχίζει να έχει. Υπογράμμισε μάλιστα, πως το ιταλικό χρέος έχει αυξηθεί λιγότερο από αυτό της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη.

Nωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι, έστειλε μήνυμα πως «αν η γαλλογερμανική πρόταση για τον προϋπολογισμό της Ένωσης ζημιώνει την Ιταλία, δεν θα συναινέσουμε», την ώρα που στις Βρυξέλλες εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρώμη.

Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι στη φάση αυτή «το όλο θέμα των κυρώσεων δεν τον ανησυχεί» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».