Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπό κράτηση ο Carlos Ghosn λόγω οικονομικών ατασθαλιών

Υπό κράτηση ο Carlos Ghosn λόγω οικονομικών ατασθαλιών

Oι εισαγγελικές αρχές του Τόκυο συνέλαβαν το No1των Nissan, Renault και Mitsubishi, και ακόμα ένα στέλεχος της Nissan καθώς διαπιστώθηκαν σημαντικά παραπτώματα οικονομικού χαρακτήρα, τόσο σε βάρος των ιαπωνικών αρχών όσο και της Nissan.

Συνελήφθη από τις εισαγγελικές του Τόκυο ο πρόεδρος των Nissan-Μitsubishi και CEO της Renault, Carlos Ghosn καθώς, σε έρευνα που διενεργήθηκε, από την ιαπωνική εταιρεία η οποία θα επιδιώξει την αποπομπή του, διαπιστώθηκαν σημαντικές οικονομικές παραβάσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής, ο Carlos Ghosn, δήλωνε χαμηλότερες αποδοχές από το 2011 έως σήμερα, έχοντας, κατά ορισμένες πληροφορίες, παραλείψει για το παραπάνω διάστημα να δηλώσει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια γεν (88,7 εκ. δολάρια), ενώ όπως αναφέρει η Nissan εκτός από το παραπάνω παράπτωμα φέρεται να χρησιμοποιούσε εταιρικά κεφάλαια για ίδιους σκοπούς.

Όπως αποκάλυψε η ιαπωνική εταιρεία, τα παραπάνω ζητήματα διερευνώνται εδώ και αρκετούς μήνες μετά από μια εμπιστευτική πληροφορία η οποία εκτός από τον Carlos Ghosn, εμπλέκει και τον γενικό διευθυντή της Nissan, Greg Kelly, o οποίος φέρεται να διευκόλυνε τον Ghosn στην απόκρυψη των εισοδημάτων του και ο οποίος αναμένεται να αποπεμφθεί επίσης από την Nissan.

«Η έρευνα έδειξε ότι για πολλά χρόνια, Ghosn και Kelly, δήλωναν πολύ χαμηλότερες αμοιβές από τις πραγματικές τους στις αρμόδιες ιαπωνικές αρχές. Επίσης ο Ghosn, έχει υποπέσει σε ακόμα μια σειρά παραπτωμάτων τα οποία αποκαλύφθηκαν, όπως για παράδειγμα, να χρησιμοποιεί περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας για προσωπική χρήση, μια υπόθεση στην οποία έχει επιβεβαιωθεί και η εμπλοκή του Kelly», αναφέρει η ανακοίνωση της Nissan η οποία δήλωσε επίσης την πλήρη συνεργασία της με τις ιαπωνικές αρχές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Hiroto Saikawa, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Carlos Ghosn, δηλώνοντας ότι θα συγκληθεί άμεσα Δ.Σ. προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αποπομπής των δύο στελεχών. Παράλληλα, έσπευσε να στηλιτεύσει την ηγεσία Ghosn, επισημαίνοντας ότι «καθοριστικός παράγοντας στην ανάρμοστη συμπεριφορά υπήρξε η αυξημένη επιρροή του ως προέδρου τόσο της Nissan όσο και της Renault».

«Αυτός είναι ο αντίκτυπος της μακράς παραμονής του κ. Ghosn. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποδεχτούμε», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι το 2016 ο Carlos Ghosn υπήρξε το Νο1 στέλεχος τόσο της Renault όσο και της Nissan διατηρώντας τις ιδιότητες του προέδρου και CEO για αμφότερες τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ ως ενορχηστρωτής της εξαγοράς της Mitsubishi και της ένταξης στη συμμαχία των Renault-Nissan, κατέχει και τον τίτλο του προέδρου της Mitsubishi, πλην φυσικά αυτού της υψηλής εποπτείας, για το σύνολο του ομίλου.

Σημειώνεται επίσης ότι αν και πλέον έχει απεμπολήσει τον τίτλο του CEO της Nissan έχει διατηρήσει αυτόν τoυ CEO της Renault (το συμβόλαιό του λήγει το 2022), οι μετοχές της οποίας έκαναν «βουτιά» στο CAC40 (-15%) με την είδηση της σύλληψης. Οι μετοχές της Nissan εμφάνισαν μείωση 11%.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αντίδραση από την Renault ή την Mitsubishi, παρά μόνο μεμονωμένες δηλώσεις από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες το «τεκμήριο της αθωότητας ισχύει και στην περίπτωση του Carlos Ghosn»

Πέρα από τις αναμενόμενες ανακατατάξεις που θα επιφέρει η συγκεκριμένη εξέλιξη, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι αμοιβές του Carlos Ghosn έχουν γίνει συχνά αντικείμενο κριτικής λόγω κυρίως των πολλαπλών αμοιβών, ισάριθμων των πολλαπλών ρόλων του.

Ενδεικτικά, το τελευταίο οικονομικό έτος εισέπραξε ως αμοιβή 6,5 εκατομμύρια δολάρια από την Nissan, 8,5 εκατομμύρια δολάρια από την Renault και 2,0 εκατομμύρια δολάρια από την Mitsubishi, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αμοιβή του για το 2017 κατάφερε μετά βίας να περάσει από το Δ.Σ. της εν μέρει κρατικής Renault.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024