Την ανάγκη η Γερμανία και η Γαλλία να «σπάσουν τα ταμπού» και να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ για μια πιο ενωμένη Ευρώπη, εξέφρασε την Κυριακή ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι δυο χώρες πρέπει να υπερβούν την παρατεταμένη επιφυλακτικότητά τους σε ζητήματα όπως ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης. «Πρέπει να ξεπεράσουμε τα ταμπού μας, να υπερβούμε τις συνήθειες μας» χαρακτηριστικά.

Ο Μακρόν έχει από καιρό υποστηρίξει ένα όραμα για μια πιο ολοκληρωμένη ζώνη του ευρώ, μεταξύ άλλων και μέσω ενός κοινού προϋπολογισμού. Οι δύο χώρες αναμένεται να παρουσιάσουν τις κοινές τους προτάσεις για τον νέο προϋπολογισμό της ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Ενόψει των εκλογών του Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε επίσης τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να συσπειρωθούν και να προβούν σε συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ξενοφοβικά εθνικιστικά κόμματα που βρίσκονται σε ανοδική πορεία σε πολλά κράτη μέλη.

Σε ομιλία του στην Κάτω Βουλή της Γερμανίας για την Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πολέμου, ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι ο ρόλος της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι να συνεχίσει τις προσπάθειες αυτές.

«Αυτή η νέα φάση μπορεί να προκαλεί δέος, καθώς θα πρέπει να συντονίζουμε τις αποφάσεις μας και τις πολιτικές μας για τις εξωτερικές υποθέσεις, τη μετανάστευση και την ανάπτυξη, και να διαθέσουμε ένα αυξημένο μέρος των προϋπολογισμών μας, ακόμη και των δημοσιονομικών πόρων μας, προκειμένου να οικοδομήσουμε μια κοινή αμυντική πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά στη Μπούντεσταγκ.

Ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος αργότερα συναντήθηκε με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο για συνομιλίες, έκανε λόγο για έναν κόσμο που βρίσκεται «σε ένα σταυροδρόμι», με εθνικιστικά κινήματα «χωρίς μνήμη» να τίθενται εναντίον πιο σύγχρονων και προοδευτικών κινημάτων. «Η Ευρώπη, και μέσα της, η γαλλογερμανική συμμαχία, έχει την υποχρέωση να μην αφήσει τον κόσμο να οδηγηθεί στο χάος» προειδοποίησε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο