Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Υπ' ατμόν η Μέι, προς κατάθεση οι 48 επιστολές για πρόταση μομφής

Brexit: Υπ’ ατμόν η Μέι, προς κατάθεση οι 48 επιστολές για πρόταση μομφής

Μέχρι στιγμής, στη δημοσιότητα έχουν δοθεί 20 επιστολές βουλευτών οι οποίοι στρέφονται κατά της βρετανίδας πρωθυπουργού, ωστόσο ενδέχεται κι άλλοι βουλευτές να έχουν στείλει επιστολές, αλλά αυτές να μην έχουν δηλωθεί τόσο δημοσίως

Αρκετά κοντά στην εκκίνηση της διαδικασίας πρότασης μορφής κατά της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, βρίσκεται το αρμόδιο όργανο του Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, η Μέι θα αντιμετωπίσει στο βρετανικό κοινοβούλιο πρόταση μομφής, καθώς βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος αναμένεται να καταθέσουν τις 48 επιστολές που απαιτούνται για την εκκίνηση της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας της.

Επικαλούμενος πηγές του στρατοπέδου του Brexit, ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της Telegraph, Κρίστοφερ Χόουπ, τοποθετεί την ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη.

Στην Ντάουνινγκ Στριτ έχει σπεύσει ο αρμόδιος για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας Τζούλιαν Σμιθ, ενώ σύμφωνα με το Sky News, όλα τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ειδοποιηθεί να ακυρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους και να επιστρέψουν στο Λονδίνο, καθώς η πρόταση μομφής είναι «πολύ πιθανή».

Πάντως, μέχρι στιγμής, στη δημοσιότητα έχουν δοθεί 20 επιστολές βουλευτών οι οποίοι στρέφονται κατά της βρετανίδας πρωθυπουργού, ωστόσο ενδέχεται κι άλλοι βουλευτές να έχουν στείλει επιστολές, αλλά αυτές να μην έχουν δηλωθεί τόσο δημοσίως.

Οι 20 βουλευτές που έχουν στραφεί κατά της Μέι [Πηγή: SkyNews]

Ήταν ήδη γνωστό από χθες, μετά το ντόμινο παραιτήσεων κορυφαίων υπουργών της Μέι, ότι οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit, με πρωτοβουλία του βουλευτή των Συντηρητικών Τζέικομπ Ρέες Μογκ, ετοιμάζουν επιστολές μομφής, με σκοπό να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 48 βουλευτών για να κινηθεί η σχετική διαδικασία.

Η ψηφοφορία για πρόταση μομφής μπορεί να ξεκινήσει αν 48 βουλευτές των Συντηρητικών (15% του συνόλου) υπογράψουν επιστολή μη εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο της λεγόμενης κομματικής επιτροπής 1922.

Νωρίτερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph, το βορειοϊρλανδικό κόμμα, διεμήνυσε ότι η συμφωνία που έκλεισε το Συντηρητικό Κόμμα με το DUP για το Brexit ακυρώνεται, εκτός εάν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη.

Κατά το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

Στήριξη από τον Γκόουβ

Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και εκ των τενόρων του Brexit, Μάικλ Γκόουβ, δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και ότι θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια για μία θετική συμφωνία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την Βρετανία.

Σε ερώτηση σχετικά με αν έχει εμπιστοσύνη προς την Τερέζα Μέι, απάντησε: «Απολύτως».

«Πιστεύω ότι απολύτως ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε στην διαμόρφωση της σωστής συμφωνίας στο μέλλον και στην διασφάλιση ότι σε τομείς που είναι τόσο σημαντικοί για τον βρετανικό λαό μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα» είπε στους δημοσιογράφους ο Μάικλ Γκόουβ, δηλώνοντας ότι ανυπονομεί να συνεργασθεί με τους συναδέλφους του στην βρετανική κυβέρνηση.

Μέι: Ο κάθε βουλευτής να αναλογιστεί το εθνικό συμφέρον

Προ των ευθυνών τους έναντι της χώρας έθεσε τους βουλευτές η Τερέζα Μέι μιλώντας στο ραδιόφωνο του Λονδίνου LBC.

Σε ερώτηση αν μπορεί να εγγυηθεί ότι η συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ δε θα απορριφθεί από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας, η βρετανίδα πρωθυπουργός κάλεσε «καθέναν από τους βουλευτές» να αναλογιστεί «την ανάγκη υλοποίησης της απόφασης του δημοψηφίσματος» και να ψηφίσει «προς το εθνικό συμφέρον».

Αν και παραδέχθηκε ότι και η ίδια συμμερίζεται κάποιες από τις ανησυχίες για τους όρους του λεγόμενου «backstop» για τη Βόρεια Ιρλανδία, υπερασπίστηκε τη συμφωνία ως την καλύτερη δυνατή και δήλωσε αποφασισμένη να επιμείνει στη συμφωνία και να πάει το Brexit έως το τέρμα.

Η Τερέζα Μέι τόνισε ότι η συμφωνία του Brexit στην οποία η κυβέρνησή της συμφώνησε αυτή την εβδομάδα «διατηρεί την ακεραιότητα» της Βρετανίας. «Όταν η συμφωνία οριστικοποιηθεί, ελπίζω ότι κάθε βουλευτής θα εξετάσει την ανάγκη να διασφαλίσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (του 2016)» τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024