Την ανάγκη για νέες ιδέες και προτάσεις στο Κυπριακό, υπογράμμισε ο τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος στη συνέχεια κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά με τις μονόπλευρες ενέργειές της έδειξε ότι δεν θέλει να μοιραστεί ούτε το φυσικό αέριο.

Στην ομιλία του από τα κατεχόμενα, πριν από την παρέλαση για την 35η επέτειο από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Οκτάι διευκρίνισε πως από την αρχή της διαδικασίας, μισό αιώνα πριν, ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι πάντοτε υπέρ της λύσης και επιδεικνύει εποικοδομητική στάση.

«Ο λόγος που σήμερα δεν υπάρχει ακόμα λύση στο νησί είναι η αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι εμφανές ξεκάθαρα ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν πρόθεση να δημιουργήσουν έναν συνεταιρισμό με τους Τουρκοκύπριους στη βάση της πολιτικής ισότητας», σημείωσε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος υποστήριξε πως από την αποτυχημένη κατάληξη της Διάσκεψης του Κρανς Μοντανά για την Κύπρο πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, «οι Ελληνοκύπριοι έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι δεν έχουν πρόθεση διαμοιρασμού της πολιτικής εξουσίας και δημιουργίας ενός συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας με τους Τουρκοκύπριους».

«Ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία», είπε ο κ. Οκτάι, θα συνεχίσει όπως πάντα να εργάζεται ώμο με ώμο με την «Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» για μια λύση.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά ο Οκτάι δήλωσε πως «τα αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν έχουν κάνει το νησί ακόμα πιο ελκυστικό» και πως βάσει αυτού «πρέπει να γίνει το νησί κέντρο ειρήνης και ευμάρειας».

«Ωστόσο, με τις μονόπλευρες ενέργειές της η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν έχει πρόθεση να διαμοιραστεί ούτε το φυσικό αέριο. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν κλείνουμε τα μάτια στο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά που θεωρεί ότι είναι η μόνη ιδιοκτήτρια του νησιού, προβαίνει σε ενέργειες σαν να μην υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι. Θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά από εδώ σε όλη τη διεθνή κοινότητα ότι θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και όπως πάντα, να προστατεύουμε τα θεμιτά δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε.