Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας VS Μητσοτάκης: Ο Εδεσσαϊκός, η συριζοποίηση και η Συνταγματική Αναθεώρηση

Τσίπρας VS Μητσοτάκης: Ο Εδεσσαϊκός, η συριζοποίηση και η Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξελίχθηκε η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Σε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξελίχθηκε η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό, δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό. «Για τον κ. Τσίπρα η συνταγματική αναθεώρηση είναι εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε. Δεν είναι το Σύνταγμα η λύση για όλα τα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στη διαδικασία, με τον κ. Μητσοτάκη να τον προειδοποιεί πως δεν πρόκειται να επιστρέψει να «συριζοποιηθεί» η διαδικασία.

Φυσικά από την κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών δεν έλειψαν και προσωπικές αναφορές, με τον παράγοντα του Εδεσσαϊκού, να γίνεται «μήλον της έριδος» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσίπρας: Η κρίση έφερε στο προσκήνιο αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία

«Δεν έχουμε την φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο Σύνταγμα, δεν θέλουμε να επιβάλουμε τις δικές μας προτάσεις» είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας πρώτα στο βήμα της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας από τις κομματικές ηγέσιες κατά τις διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης. «Για εμάς δεν υπάρχουν προτάσεις – τελεσίγραφα, αλλά προτάσεις για συζήτηση» εξήγησε.

«Αναζητούμε συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Εκτιμώ ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτό το Κοινοβούλιο που τους μοιράζονται. Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί εκείνοι που συμφωνούν στην ανάγκη μας νέας αρχιτεκτονικής του πολιτεύματος που προτείνουμε σήμερα. Στην ανάγκη για ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας, του Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας αλλά και τον ταυτόχρονο εσωτερικό εξισορροπητικό μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήματος, αλλά και στην ανάγκη να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής» είπε επίσης ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Καταθέτουμε μια πρόταση αναθεώρησης που έχει ως κύριο σκοπό της την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ, που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό και τον βολονταρισμό».

«Η κατάσταση του κράτους δεν ήταν ανεπάρκεια αλλά πολιτική επιλογή. Το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε από μόνο του μια τεχνολογία εξουσίας. Ήταν η προϋπόθεση για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό, τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού, την ανοχή στη γενικευμένη φοροδιαφυγή που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα ως της δικής τους ιδεολογίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Έχω τη πεποίθηση ότι μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών όχι μόνο εναντίον των πολιτικών της λιτότητας αλλά και εναντίον ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων, που υποτιμά το ρόλο και τη νοημοσύνη τους και εν τέλει εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αδιαφάνειας για κρίσιμες επιλογές», προσέθεσε και τόνισε:

«Η πρόταση μας για την συνταγματική αναθεώρηση δεν κοιτάει μόνο προς τα μέσα αλλά λαμβάνει υπόψη τους μετασχηματισμούς του κράτους και των θεσμών αλλά και την ανάδυση πολλαπλών εθνικών, υπερεθνικών, δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από το λαό, αλλά αντίθετα επιβάλλουν πολιτικές και οικονομικές επιλογές ασκώντας την πειθαρχική τους λειτουργία πάνω στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».

Για τις σχέση Πολιτείας – Εκκλησίας

Σχετικά για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

«Η Πολιτεία, η Εκκλησία, το κοινοβούλιο, οι πολίτες, οι πιστοί, έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας, επιλύοντας ιστορικές εκκρεμότητες. Ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό & τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος».

ίναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος, ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Αντίθετα προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προυποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία. Αποδείχτηκε με την πρόσφατη πρόταση συμφωνίας που καταθέσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι όταν αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα. Λύσεις ταυτόχρονα συμβιβαστικές και προωθητικές», υπογράμμισε.

Τροποίηση διατάξεων για τη βουλευτικη ασυλία

Ο πρωθυπουργός κάλεσε το Σώμα να στηρίξει τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Σχετικά με την τροποποίηση της διάταξης περί ευθύνης υπουργών ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήρθε η ώρα «να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους» ενώ τάχθηκε υπέρ του ορίου θητειών για τους βουλευτές για να μην υπάρχουν, όπως είπε, όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα

«Έχει έρθει πλέον η ώρα -και θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι κοινός τόπος για την μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής– για την τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των Υπουργών. Να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, όπως είπε, είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών, ενώ τόνισε ότι πρέπει να προβλεφθεί όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα.

«Επέλαση» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και σε όσους κάνουν αναφέρονται σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες σε δημόσιες υπηρεσίες, κάνοντας λόγο για προστασία από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

«Να προστατεύσουμε νερό και ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Να κατοχυρώσουμε την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων. Να ενισχύσουμε τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών Yγείας σε όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του προέδρου της ΝΔ:

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν θα σας επιστρέψουμε να συριζοποιήσετε την Αναθεώρηση

Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεχάσει «τον συνταγματικό ακτιβισμό», αφού «δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για άτολμες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα για μια «κουτσουρεμένη» αναθεώρηση.

 «Δεν σας ενδιαφέρει η ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά να μεταθέσετε τη συζήτηση από την πραγματικότητα που έχετε δημιουργήσει» είπε εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση. «Η ΝΔ δεν θα σας επιτρέψει να Συριζοποιήσετε και τη διαδικασία αναθεώρησης θα την υπερασπιστούν όλες οι δυνάμεις του τόπου… Στην επόμενη Βουλή δεν θα έχετε πλειοψηφία, το συνταγματικό ακτιβισμό να τον ξεχάσετε» συνέχισε.

«Η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να πλήξει τους αντιπάλους της. Ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο «δόγμα Πολάκη». Χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση ως εργαλείο, για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή η Βουλή ως προτείνουσα Βουλή μπορεί να ψηφίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα αναθεωρηθούν… Θα διασφαλιστεί συναινετικά ότι όλες οι αλλαγές θα τεθούν στην κρίση της επόμενης Βουλής», ανέφερε στη συνέχεια.

Αναφερόμενος στην πρότασή της ΝΔ εξήγησε πως θα επιτρέπει στους πολίτες να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές να επιλέξουν όχι μόνο για την επόμενη κυβέρνηση αλλά και τις Συνταγματικές αλλαγές, ώστε να πάρει την απόφαση ο ελληνικός λαός.

Μάλιστα, προκάλεσε τον πρωθυπουργό να ψηφίσει τις προτάσεις της ΝΔ, λέγοντας παράλληλα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει με τη σειρά της τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Ας αποφασίσει ο λαός, στον οποίο λέτε ότι πιστεύετε, ποιες αλλαγές θέλει» είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «ακόμα και την Εκκλησία φοβάμαι πως εργαλειοποιεί με κυνισμό η κυβέρνηση, το βλέπετε ως παζάρι. Δημόσιοι υπάλληλοι που δε θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα συνεχίσετε να τους πληρώνετε για να τα τακτοποιήσετε 10.000 πελάτες σας». Το άρθρο 13 κατοχυρώνει την απόλυτη θρησκευτική ελευθερία, αλλά η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι Χριστιανοί, δεν μπορεί να υποτιμά η κυβέρνηση τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού».

«Εσείς δεν είστε που προωθείτε την πώληση της ΔΕΗ; που έχετε εκχωρήσει όλη τη δημόσια περιουσία; ακόμα και τα αρχαιολογικά ευρήματα; Και τώρα μιλάτε για κρατικό έλεγχο νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στο Σύνταγμα;» αναρωτήθηκε.

Συνεχίζοντας την επίθεση στο πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο Α. Τσίπρας εξευτέλισε την έννοια του δημοψηφίσματος. «Τρία χρόνια μετά από το δημοψήφισμα που πιέσατε για »όχι» και μετά το μετατρέψατε σε »ναι» μια περιπέτεια που στοίχισε πάνω από 100 δισ. ευρώ, ενώ το λογαριασμό πληρώνουν και θα πληρώνουν για πολλά χρόνια οι πολίτες».

Με τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ συναινεί στο να φύγουν στο εξωτερικό πολλοί νέοι για να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, τη στιγμή που υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στην αλλαγή του άρθρου 16.

«Αναχρονιστικές και ιδεοληπτικές» οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «η πρότασή σας είναι κείμενο αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό. Προσέξτε τα κεφάλαια που δεν θέλετε να αλλάξει τίποτα. Δημόσια διοίκηση, παιδεία, ανάπτυξη, δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν προτείνετε τίποτα. Αφήνετε άθικτες τις δομές που συνετέλεσαν στην κρίση γιατί σε αυτές ποντάρετε.

Η Πρόταση της ΝΔ αφορά 57 άρθρα του Συντάγματος αντί 23 που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά 13 άρθρα είναι κοινά παρά το γεγονός ότι η κατεύθυνση για το περιεχόμενο είναι διαφορετική με τον ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη και την αξιοπιστία. Εφόσον υιοθετηθεί η πατρίδα μας θα αποκτήσει νέο Σύνταγμα για μια νέα Ελλάδα. Εμείς θα είμαστε παρόντες στις διαδικασίες για να πολεμήσουμε την οπισθοδρόμηση», είπε και συνέχισε:

«Με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε στην συζήτηση και προβάλουμε την πρότασή μας που στηρίζεται σε τρεις αρχές: το νέο σύνταγμα να είναι λιτό χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, να διαχωρίζει τις εξουσίες, να θωρακίζει το κοινοβούλιο και τη δικαιοσύνη. Καθιερώνεται σταθερός 4ετής κύκλος και περιορίζονται οι λόγοι πρόωρης διάλυσης Βουλής. Η Βουλή αυτοδιαλύεται με απόφαση απόλυτης πλειοψηφίας. Οι πρόωρες εκλογές αφορούν υπολειπόμενο χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση 4ετούς κύκλου».

«Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Με ποιο τρόπο εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν δεν επιτυγχάνεται η πλειοψηφία 3/5; Εμείς είχαμε πει ως ύστατη λύση την εκλογή από τον λαό. Όμως αυτή δεν είναι τελικά η ενδεδειγμένη λύση γιατί σε αυτή την περίπτωση ο εκλεγμένος Πρόεδρος όχι απλά θα έχει αυξημένη νομιμοποίηση αλλά ένας εκλεγμένος από την Βουλή θα είναι λιγότερο νομιμοποιημένος από έναν εκλεγμένο πρόεδρο από τον λαό. Ύστατη λύση η εκλογή Προέδρου με απλή πλειοψηφία. Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση η Συνταγματική αναθεώρηση να απεμπλέξει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην δική μας πρόταση κρατά τις εξουσίες του» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι προτάσεις της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Μιλώντας για τις προτάσεις της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι βασίζονται σε ένα Σύνταγμα λιτό, το οποίο και θα ενισχύει το κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα θα θωρακίζει τη Δικαιοσύνη και θα απεμπλέκει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει:

  • Την εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρη αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Τον εκσυγχρονισμό του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας
  • Την ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης
  • Τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την ταχύτερη απονομή της, τη θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος
  • Την ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδιωτικών ιδρυμάτων υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής
  • Την καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης
  • Οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ο έτος της ηλικίας τους και επί μία τριετία δεν θα μπορούν να είναι σύμβουλοι της πολιτικής ηγεσίας
  • Συνταγματικό «φρένο» στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Οι προϋπολογισμοί να είναι ισοσκελισμένοι ή εντός των στόχων που τίθενται.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του προέδρου της ΝΔ:

Ζωντανά η ομιλία μου στη Βουλή στη συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018

Τσίπρας: Η πρότασή σας για τον ΠτΔ είναι θέση του προέδρου του Εδεσσαϊκού

Στη Βουλή έχει νόημα ο διάλογος και όχι παράλληλοι μονόλογοι, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ζητώντας το λόγο για να απαντήσει στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στην κριτική του κ. Μητσοτάκη για την οικονομία και για τη σκανδαλολογία καθιστώντας σαφές πως δεν θα αναφερθεί σε κανένα άλλο θέμα, παρά μόνο στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στη δευτερολογία του ο Α. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας πως όσα πρότεινε στο βήμα της βουλής είναι «αλλοπρόσαλλα» και πως οι θυμίζουν προτάσεις «είναι σαν πρόεδρο του Εδεσσαϊκού», κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανερμάτιστη σκέψη».

Μιλώντας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είπε πως εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αυτή την άποψη γιατί η αλλαγή αυτή πιστεύουμε ότι δεν θα είναι προς όφελος της ελληνική κοινωνίας.

Λέτε ότι τα πανεπιστήμια είναι μέσα στην ανομία. «Αν υποθέσουμε πως ισχύει θέλω να μου εξηγήσετε γιατί αν γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Συνεπώς, αυτό που θα επιφέρει η πρόταση σας είναι τα Δημόσια πανεπιστήμια  να υποβαθμιστούν», πρόσθεσε.

«Όσο είμαστε εμείς εδώ και θα είμαστε αρκετό καιρό με την αντιπολίτευση που έχουμε, εμείς, δεν θα έχουμε άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλα για τα παιδιά του λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Συγκεκριμένα είπε πως «δεν έχετε εντρυφήσει εσείς και το κόμμα σας στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης πέρα από κάποιες αντιρρήσεις στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κατάλαβα τι προτείνετε, είναι αλλοπρόσαλλες οι προτάσεις σας και ειδικά όσον αφορά τον ειρμό των σκέψεων σας και θα γίνω  σαφής:

Δεν μπορούμε να βρούμε συναινέσεις, είπατε. Μα από τον Γενάρη που λέμε  να μιλούσαμε την προοπτική , ακριβώς μετά ζητήσατε εκλογές από τότε είμαστε σε συνεχές εκλογές.

Αναντιστοιχία με βάση το νομοθέτη.  Λέτε: »ελάτε να τα ανοίξουμε όλα γιατί θέλετε να ευρύτερες συναινέσεις». Δε λέει ο νομοθέτης ελάτε να τα ανοίξουμε όλα  και πάμε στη δεύτερη περίοδο. Έρχεστε εσείς ο ίδιος άνθρωπος που είχατε πει στην αρχή με διαρροές ότι δεν θα συμμετέχετε καν αλλά τώρα έρχεστε  να προτείνετε 57 προτάσεις. Δηλαδή να έχουμε πάνω από τα δύο τρίτα του Συντάγματος ανοιχτά. »Θέλετε να αλλάξετε το Σύνταγμα μας;»» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «δεν σας βγαίνει το αφήγημα της καταστροφής; Και αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα ελάτε να καταθέσετε συμβουλευτικό δημοψήφισμα για κάποιες διατάξεις αυτό που προτείνει είναι εκφυλισμός».

«Ακόμα τη Βουλή δεν τη φωτίσαμε κόκκινη ακόμα», είπε με χιούμορ και συνέχισε αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως «η  πρόταση σας δεν είναι πρόταση προέδρου κόμματος είναι σαν πρόεδρο του Εδεσσαϊκού, είναι ανερμάτιστη η σκέψη σας».

Σχετικά με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών είπε πως «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι έξι βουλευτές που δεν αναθεωρήθηκε τότε το άρθρο για την ευθύνη των υπουργών;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «δεν είναι μάλλον μομφή προς εμάς, και τους έξι βουλευτές, αλλά η πλειοψηφία τότε είχε 200 ψήφους αλλά μάλλον είναι μομφή είναι προς τον κ. Καραμανλή, όχι οι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τη συμφωνία με την Εκκλησία ανέφερε πως δεν την συμφώνησε μόνος του, αλλά με την Εκκλησία. Και συνέχισε: «τον Αρχιεπισκοπο δεν το σέβεστε την εκκλησία δεν τη σέβεστε; Εντάξει τους δημοσίους υπαλλήλους δεν τους σέβεστε. Φτάσατε στο σημείο να μιλήσετε για προεκλογική αβάντα του Αρχιεπισκόπου στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο για να είστε αξιωματική αντιπολίτευση».

Σχετικά με το άρθρο 16 είπε πως αφορούσε κυρίως την αδυναμία του λαϊκού πολιτικού συστήματος εξαιτίας των αντιστάσεων που υπήρχαν στο Κίνημα των φοιτητών και στο ΠΑΣΟΚ. «Εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αυτή την άποψη γιατί η αλλαγή αυτή πιστεύομε ότι δεν θα είναι προς όφελος της ελληνική κοινωνίας».

«Λέτε», συνέχισε, «ότι τα πανεπιστήμια είναι μέσα στην ανομία. Αν υποθέσουμε πως ισχύει θέλω να μου εξηγήσετε γιατί αν γίνουν ιδιωτικά τα πανεπιστήμια θα αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο», κατηγορώντας τη ΝΔ πως αυτό που θα επιφέρει η πρόταση της είναι τα Δημόσια πανεπιστήμια να υποβαθμιστούν. «Όσο είμαστε εμείς εδώ και θα είμαστε αρκετό καιρό με την αντιπολίτευση που έχουμε, εμείς, δεν θα έχουμε άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλα για τα παιδιά του λαού».

Τέλος, για το άρθρο 89 είπε πως η ΝΔ ουσιαστικά θέλει δημοσιονομικό κόφτη. «Τότε που φέραμε εμείς τον κόφτη μας κάνατε κριτική και τελικά δεν εφαρμόστηκε. Και εσείς τώρα θέλετε να το φέρετε στο Σύνταγμα τον Κόφτη».

Μητσοτάκης: Αν συνεχίσετε έτσι θα τινάξετε τη διαδικασία στον αέρα κ. Τσίπρα

«Το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι φοβάται πως θα χάσει τις εκλογές και δεν επιθυμεί να διαμορφώσει το Σύνταγμα η επόμενη κυβέρνηση.

Η άποψη που εκφράσατε είναι μια ακραία μειοψηφική άποψη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο οποίος νωρίτερα επεσήμανε ότι υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου κατά την οποία η προτείνουσα βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική μόνο προς τα άρθρα, αλλά και ως προς την κατεύθυνση. «Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτή την ερμηνεία» κατέστησε σαφές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε πως «αν συνεχίσετε έτσι θα τινάξετε όλη την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στον αέρα».

Αναφερόμενος στη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είπε πως «για να δημιουργηθούν 10.000 νέες θέσεις στο δημόσιο, κάποιοι πρέπει να φύγουν».

«Τους βάζετε σε ανασφάλεια τους κληρικούς αλλά λέτε »θα συνεχίσω να τους πληρώνω» για να λέτε ότι θα κάνετε προσλήψεις. Κοροϊδεύετε κάποιους ανθρώπους όπως οι ιερείς που επιτελούν κοινωνικό έργο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «τα έχετε μπλέξει τελείως με το άρθρο 16. Με τη λογική σας περί επιδοτήσεων των ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα έπρεπε να επιδοτούνται και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ποιος σας τα γράφει αυτά;», διερωτήθηκε.

Τόνισε, επίσης ότι 50.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό, και ότι δεν είναι όλοι πλούσιοι. «Τους στερείτε τη δυνατότητα να επιλέξουν να μπορέσουν να σπουδάσουν στη χώρα τους», συμπλήρωσε ενώ υπογράμμισε ότι «το βασικό μας μέλημα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Όπως είπε, «το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και έχουμε φθάσει με τις δικές σας αθλιότητες σ’ αυτό τον χώρο να μην μπορεί να πει κάποιος την άποψή του», ενώ επανέλαβε ότι το άσυλο στα πανεπιστήμια θα καταργηθεί τελείως. «Θα πεταχθούν έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο ρουβίκωνες, μπαχαλάκηδες, έμποροι ναρκωτικών», συνέχισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε ούτε το σχόλιο με τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού να «πέσει κάτω», αφού αστειευόμενος κατά την έναρξη της τοποθέτησής του είπε: «Κάνετε λάθη και στα σοβαρά και στα λιγότερο σοβαρά κ. Τσίπρα, δεν ήταν πρόεδρος του Εδεσσαϊκού ήταν αντιπρόεδρος».

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024