Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν θα σας επιστρέψουμε να συριζοποιήσετε την Αναθεώρηση

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν θα σας επιστρέψουμε να συριζοποιήσετε την Αναθεώρηση

«Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει σε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις αλλά μια συζήτηση πρέπει να πληροί μια ομαλή πολιτική ατμόσφαιρα και δημιουργικές συνθήκες… Στην πραγματικότητα όμως η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

«Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει σε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις αλλά μια συζήτηση πρέπει να πληροί μια ομαλή πολιτική ατμόσφαιρα και δημιουργικές συνθήκες… Στην πραγματικότητα όμως η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για άτολμες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα για μια «κουτσουρεμένη» αναθεώρηση.

«Δεν σας ενδιαφέρει η ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά να μεταθέσετε τη συζήτηση από την πραγματικότητα που έχετε δημιουργήσει» είπε εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση. «Η ΝΔ δεν θα σας επιτρέψει να Συριζοποιήσετε και τη διαδικασία αναθεώρησης θα την υπερασπιστούν όλες οι δυνάμεις του τόπου… Στην επόμενη Βουλή δεν θα έχετε πλειοψηφία, το συνταγματικό ακτιβισμό να τον ξεχάσετε» συνέχισε.

«Η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να πλήξει τους αντιπάλους της. Ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο «δόγμα Πολάκη». Χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση ως εργαλείο, για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή η Βουλή ως προτείνουσα Βουλή μπορεί να ψηφίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα αναθεωρηθούν… Θα διασφαλιστεί συναινετικά ότι όλες οι αλλαγές θα τεθούν στην κρίση της επόμενης Βουλής», ανέφερε στη συνέχεια.

Αναφερόμενος στην πρότασή της ΝΔ εξήγησε πως θα επιτρέπει στους πολίτες να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές να επιλέξουν όχι μόνο για την επόμενη κυβέρνηση αλλά και τις Συνταγματικές αλλαγές, ώστε να πάρει την απόφαση ο ελληνικός λαός.

Μάλιστα, προκάλεσε τον πρωθυπουργό να ψηφίσει τις προτάσεις της ΝΔ, λέγοντας παράλληλα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει με τη σειρά της τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Ας αποφασίσει ο λαός, στον οποίο λέτε ότι πιστεύετε, ποιες αλλαγές θέλει» είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «ακόμα και την Εκκλησία φοβάμαι πως εργαλειοποιεί με κυνισμό η κυβέρνηση, το βλέπετε ως παζάρι. Δημόσιοι υπάλληλοι που δε θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα συνεχίσετε να τους πληρώνετε για να τα τακτοποιήσετε 10.000 πελάτες σας». Το άρθρο 13 κατοχυρώνει την απόλυτη θρησκευτική ελευθερία, αλλά η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι Χριστιανοί, δεν μπορεί να υποτιμά η κυβέρνηση τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού».

«Εσείς δεν είστε που προωθείτε την πώληση της ΔΕΗ; που έχετε εκχωρήσει όλη τη δημόσια περιουσία; ακόμα και τα αρχαιολογικά ευρήματα; Και τώρα μιλάτε για κρατικό έλεγχο νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στο Σύνταγμα;» αναρωτήθηκε.

Συνεχίζοντας την επίθεση στο πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο Α. Τσίπρας εξευτέλισε την έννοια του δημοψηφίσματος. «Τρία χρόνια μετά από το δημοψήφισμα που πιέσατε για »όχι» και μετά το μετατρέψατε σε »ναι» μια περιπέτεια που στοίχισε πάνω από 100 δισ. ευρώ, ενώ το λογαριασμό πληρώνουν και θα πληρώνουν για πολλά χρόνια οι πολίτες».

Με τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ συναινεί στο να φύγουν στο εξωτερικό πολλοί νέοι για να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, τη στιγμή που υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στην αλλαγή του άρθρου 16.

«Αναχρονιστικές και ιδεοληπτικές» οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «η πρότασή σας είναι κείμενο αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό. Προσέξτε τα κεφάλαια που δεν θέλετε να αλλάξει τίποτα. Δημόσια διοίκηση, παιδεία, ανάπτυξη, δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν προτείνετε τίποτα. Αφήνετε άθικτες τις δομές που συνετέλεσαν στην κρίση γιατί σε αυτές ποντάρετε.

Η Πρόταση της ΝΔ αφορά 57 άρθρα του Συντάγματος αντί 23 που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά 13 άρθρα είναι κοινά παρά το γεγονός ότι η κατεύθυνση για το περιεχόμενο είναι διαφορετική με τον ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη και την αξιοπιστία. Εφόσον υιοθετηθεί η πατρίδα μας θα αποκτήσει νέο Σύνταγμα για μια νέα Ελλάδα. Εμείς θα είμαστε παρόντες στις διαδικασίες για να πολεμήσουμε την οπισθοδρόμηση», είπε και συνέχισε:

«Με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε στην συζήτηση και προβάλουμε την πρότασή μας που στηρίζεται σε τρεις αρχές: το νέο σύνταγμα να είναι λιτό χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, να διαχωρίζει τις εξουσίες, να θωρακίζει το κοινοβούλιο και τη δικαιοσύνη. Καθιερώνεται σταθερός 4ετής κύκλος και περιορίζονται οι λόγοι πρόωρης διάλυσης Βουλής. Η Βουλή αυτοδιαλύεται με απόφαση απόλυτης πλειοψηφίας. Οι πρόωρες εκλογές αφορούν υπολειπόμενο χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση 4ετούς κύκλου».

«Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Με ποιο τρόπο εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν δεν επιτυγχάνεται η πλειοψηφία 3/5; Εμείς είχαμε πει ως ύστατη λύση την εκλογή από τον λαό. Όμως αυτή δεν είναι τελικά η ενδεδειγμένη λύση γιατί σε αυτή την περίπτωση ο εκλεγμένος Πρόεδρος όχι απλά θα έχει αυξημένη νομιμοποίηση αλλά ένας εκλεγμένος από την Βουλή θα είναι λιγότερο νομιμοποιημένος από έναν εκλεγμένο πρόεδρο από τον λαό. Ύστατη λύση η εκλογή Προέδρου με απλή πλειοψηφία. Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση η Συνταγματική αναθεώρηση να απεμπλέξει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην δική μας πρόταση κρατά τις εξουσίες του» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι προτάσεις της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Μιλώντας για τις προτάσεις της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι βασίζονται σε ένα Σύνταγμα λιτό, το οποίο και θα ενισχύει το κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα θα θωρακίζει τη Δικαιοσύνη και θα απεμπλέκει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει:

  • Την εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρη αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Τον εκσυγχρονισμό του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας
  • Την ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης
  • Τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την ταχύτερη απονομή της, τη θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος
  • Την ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδιωτικών ιδρυμάτων υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής
  • Την καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης
  • Οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ο έτος της ηλικίας τους και επί μία τριετία δεν θα μπορούν να είναι σύμβουλοι της πολιτικής ηγεσίας
  • Συνταγματικό «φρένο» στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Οι προϋπολογισμοί να είναι ισοσκελισμένοι ή εντός των στόχων που τίθενται.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του προέδρου της ΝΔ:

Ζωντανά η ομιλία μου στη Βουλή στη συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024