«Το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι φοβάται πως θα χάσει τις εκλογές και δεν επιθυμεί να διαμορφώσει το Σύνταγμα η επόμενη κυβέρνηση.

Η άποψη που εκφράσατε είναι μια ακραία μειοψηφική άποψη, είπε στη συνέχεια απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο οποίος νωρίτερα επεσήμανε ότι υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου κατά την οποία η προτείνουσα βουλή δεν σεσμεύει την αναθεωρητική μόνο προς τα άρθρα, αλλά και ως προς την κατεύθυνση. «Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτή την ερμηνεία» κατέστησε σαφές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε πως «αν συνεχίσετε έτσι θα τινάξετε όλη την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στον αέρα».

Αναφερόμενος στη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είπε πως «για να δημιουργηθούν 10.000 νέες θέσεις στο δημόσιο, κάποιοι πρέπει να φύγουν».

«Τους βάζετε σε ανασφάλεια τους κληρικούς αλλά λέτε »θα συνεχίσω να τους πληρώνω» για να λέτε ότι θα κάνετε προσλήψεις. Κοροϊδεύετε κάποιους ανθρώπους όπως οι ιερείς που επιτελούν κοινωνικό έργο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «τα έχετε μπλέξει τελείως με το άρθρο 16. Με τη λογική σας περί επιδοτήσεων των ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα έπρεπε να επιδοτούνται και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ποιος σας τα γράφει αυτά;», διερωτήθηκε.

Τόνισε, επίσης ότι 50.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό, και ότι δεν είναι όλοι πλούσιοι. «Τους στερείτε τη δυνατότητα να επιλέξουν να μπορέσουν να σπουδάσουν στη χώρα τους», συμπλήρωσε ενώ υπογράμμισε ότι «το βασικό μας μέλημα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Όπως είπε, «το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και έχουμε φθάσει με τις δικές σας αθλιότητες σ’ αυτό τον χώρο να μην μπορεί να πει κάποιος την άποψή του», ενώ επανέλαβε ότι το άσυλο στα πανεπιστήμια θα καταργηθεί τελείως. «Θα πεταχθούν έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο ρουβίκωνες, μπαχαλάκηδες, έμποροι ναρκωτικών», συνέχισε.

Μάλιστα, αστειευόμενος κατά την έναρξη της τοποθέτησής του είπε: «Κάνετε λάθη και στα σοβαρά και στα λιγότερο σοβαρά κ. Τσίπρα, δεν ήταν πρόεδρος του Εδεσσαϊκού ήταν αντιπρόεδρος», αναφερόμενος στη σύγκριση που έκανε ο πρωθυπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον παράγοντα του Εδεσσαϊκού.