Επίθεση στην κυβέρνηση για τις νέες ρυθμίσεις που φέρνει στο ασφαλιστικό σύστημα και οι οποίες αντιμετωπίζουν λογιστικά κι όχι ουσιαστικά το θέμα, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Νίκος Μίλης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, ο κ. Μίλης από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών αναφέρθηκε στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Όπως τόνισε: «Είναι ένα πρώτο βήμα η μείωση των εισφορών για την κύρια σύνταξη από 20% στο 13,33%. Όμως από το 2019 οι μηχανικοί και επαγγελματίες ξέρουν ότι θα πληρώνουν εισφορά για το επικουρικό και το εφάπαξ που με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου δεν εισπράττονταν.

Κάθε ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός από 1ης Ιανουαρίου θα πληρώνει 64 ευρώ για το εφάπαξ και το επικουρικό του τρέχοντος μήνα και θα χρεώνεται κι επιπλέον 64 ευρώ για εφάπαξ και επικουρικό των τελευταίων δύο ετών.

Εχουμε δηλαδή 130 ευρώ επιβάρυνση από τις αρχές του νέου χρόνου χωρίς καν να συζητήσουμε για τη μείωση που γίνεται στις συντάξεις μας.

Παράλληλα, η εισφορά 13,33% αφορά στο εισόδημα το οποίο περιλαμβάνει και τις ασφαλιστικές εισφορές. Διότι αυτές δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Δηλαδή η ελληνική πολιτεία βάζει εισφορές πάνω στις εισφορές.

Αυτές οι ρυθμίσεις είναι ένα λογιστικό τρικ και δεν αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό στην ολότητά του. Πρόκειται για επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος.

Και το πρόβλημα είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες – μηχανικοί σε ποσοστό 80% έχουν οφειλές προηγούμενων ετών και δεν μπορούν νόμιμα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για μελέτες και έργα.

Ο νέος νόμος δε λέει τίποτε για τις παλιές ρυθμίσεις».

Ο κ. Μίλης κατήγγειλε επίσης ότι έχει γίνει σε μηχανικούς «μπλόκο» στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο